Lezing over Romeinse tempelsite Keverstraat

Donderdagavond gaf archeoloog Peter Cosyns in het auditorium van het GRM een lezing over de Romeinse tempelsite aan de Keverstraat. Hij vertelde over de opgravingen en de betekenis van dit tempelcomplex.

Van 1964 tot 1968 werd hier al archeologisch onderzoek verricht o.l.v. prof. Jozef Mertens. Toen werden er 40 sleuven getrokken over een groot gedeelte van het terrein. De tempel was één van de belangrijkste gebouwen in Romeins Tongeren. Hij werd gebouwd tussen 50 en 90 na Chr. en bestond uit een open koer met een podiumtempel en een altaar.

Omdat restaureren niet mogelijk is, wordt op die plek nu een constructie in eigentijds materiaal geplaatst. Zo krijgen bezoekers een beeld van de omvang, de betekenis en de ligging van de tempel in de Romeinse tijd. Daarna zal de tempelsite worden mee opgenomen in de toeristische ‘Mijlpaalroute’ als verbindingspunt tussen het stadscentrum en de Beukenberg. De nieuwe trap aan de Cesarlaan zal ervoor zorgen dat de tempelsite aansluit op de wandelroute, maar ook via de Keverstraat zal de site bereikbaar zijn.