Le Dôme tegen de vlakte

In de Hondsstraat is een aannemer gestart met het slopen van ‘Le Dôme’. In het pand was in  de jaren ‘80 een gelijknamig restaurant gehuisvest met een stadsdiscotheek in de gewelfde kelder. Sinds 1990 stond het gebouw leeg te verkommeren. Het autonoom gemeentebedrijf (AGB) van Tongeren heeft eind januari 2016  ‘Le Dôme’ onteigend  en het in de markt geplaatst om het een nieuwe bestemming te geven.
Schepen Patrick Jans (Ruimtelijke Ordening) is tevreden dat de ze ‘kankerplak’ uit het straatbeeld verdwijnt: “De stad heeft in het verleden meermaals tevergeefs bij de eigenaar aangedrongen om verdere verkrotting te voorkomen. Er werd zelfs tweemaal een bouwvergunning afgeleverd, maar er gebeurde verder niets. In 2009 werd het pand opgenomen in het leegstandregister en in 2013 werd bij een inspectie zeer ernstige bouwkundige schade vastgesteld. De straatgevel werd bouwvallig verklaard en de eigenaar werd verplicht de gevel te stutten. Sindsdien werd er bovenop de leegstand ook betaald voor inname van het openbaar domein”, verduidelijkt de schepen.
Haspengouws projectontwikkelaar Q Living voorziet in Le Dôme vier boetiek-appartementen. Het ontwerp is van architecten Grosemans-Heylen. De realisatie gebeurt door aannemer Vandebos uit Alken en de oplevering van het project is voorzien in de tweede helft 2018. “De materiaalkeuze past bij de typologie van de stad. We hebben voorbeelden uit Gent, Leuven en Brugge gezien waar nieuwbouw werd ingepast in historische panden”, weet Jans.
Wie wil kennismaken met het project kan op vrijdag 2 juni van 16 tot 20 uur terecht in restaurant Stas-De Jong (de ‘Uun’).