Internationale expo in Ursulakapel

In de Ursulakapel is deze middag een internationale tentoonstelling geopend. Drie weekends lang kan je er de werken bewonderen van deze 5 kunstenaars:

- Roland Menten
- Noortje Van de Ven
- Lydia Vanspauwen
- Eric Maquoi
- Marleen Hansen

De expo is gratis te bezichtigen: Za (13u - 17u30), Zo (11u - 17u30) en ook op MA 14 en Di 15 aug (13u - 17u30).

bijdrage en foto: Nico Francois

Roland Menten

Roland Menten maakt kunst met een humoristische noot die vaak in contradictie is met de gestresste en geperfectioneerde maatschappij. Hij bouwt een heel oeuvre op rond de slak. In zijn werk geeft hij de slak een ereplaats.

In de bescheidenheid van de slak vindt Menten de grootsheid van haar bestaan.Van “ons “ bestaan! Een hele reeks levenswijsheden spiegelt hij ons voor. Hij choqueert nooit. Hij gebruikt de kracht van de glimlach. Hij suggereert heel subtiel.  Hij beeldt niet domweg uit, hij vermomt het listig en varieert op tientallen wijzen.

                                                                     J.Latinne

De beelden zijn vervaardigd in composiet en brons

Tentoonstellingen in binnen en buitenland

Noortje van de Ven

Sinds 2009 werkt Noortje van de Ven als goudsmid.
Haar vrije werk kenmerkt zich door sobere, elegante lijnen in zilver en goud. Modern en soms strak, maar altijd vrouwelijk.
Het streven is om steeds een tijdloos ontwerp neer te zetten. De natuur vormt daarbij een grote inspiratiebron.
Vaak kiest van de Ven voor 1 opvallend detail, vooral niet teveel.
Noortje werkt graag met natuurlijke materialen, dus gebruikt ze ook regelmatig edelstenen, parels, hout en glas om het sieraad te accentueren.

Trouwringen maken en restylen van oude juwelen doet ze graag. 
Het persoonlijke aspect staat voorop. Welk verhaal moet het sieraad vertellen en welke beeldtaal hoort daarbij? 

(Noortje van de Ven, Vessem 1982, Design Academy Eindhoven en Goudsmid Vakschool Schoonhoven)

Marleen Hansen

Marleen schildert, kleurrijke abstracten, figuratief-abstracten. materiaal: acryl, mixed media on canvas.
Ze werd geboren medio vijftiger jaren en groeide op in het Nederlandse St. Odiliënberg waar ze een onbezorgde jeugd doorbracht op een boerderij.

Haar  talent voor de schilderkunst werd al enkele decennia geleden ontdekt , en met al haar bezieling ontwikkelde zij die gave verder .

De beeldtaal is sindsdien haar passie geworden, Vanuit haar emotie creëert zij werken op expressieve basis, veelal abstract. Maar – wanneer haar gevoel dat aangeeft – tonen haar menselijke figuren goed herkenbare gezichten, die je zó zou aanwijzen als ‘faces in the crowd’.
Met elk laagje peutert zij steeds meer emoties los, die je uiteindelijk – mits je daarvoor openstaat - raken tot in het diepst van je ziel. En dan kun je ook volop genieten van de rijkdom aan kleuren en vloeiende vormen. 
Naast haar pure schilderwerk staat ze bekend als tekendocent, therapeut en coach. Marleen ‘ spreekt’ haar beeldtaal met mensen in elke leeftijdscategorie.
De laatste 2 jaar tot heden houdt ze zich vooral bezig met het thema “ontmoetingen“. 

Eric Maquoi

Eric Maquoi (°1952, Tongeren) is jarenlang chef-kok geweest. Samen met zijn echtgenote baatte hij Restaurant De Kleine Stoof te Alken uit. "Mijn handeling van het schilderen zelf, is belangrijker dan datgene dat ik schilder. Het gaat mij niet om het verhaal, de tekening, compositie of vorm maar om de gebeurtenis van het creëren zelf. Naast het schilderen heb ik ook een passie voor koken, muziek en wijn. Vandaar de druivennamen voor mijn schilderijen."

Lydia Vanspauwen:

"Dankzij mijn voorliefde voor natuurlijke textielstoffen heb ik een eeuwenoud hoofddeksel: een hoed(je) in de kijker gezet. Achter glas en in een kadertje komen de miniatuur hoedjes tevoorschijn, een samenspel van kleur, vorm en vrouwelijke handvaardigheid".