11 juli-viering

In cc De VELINX was er vanavond de jaarlijkse 11 juli-viering.

Lutgarde Voets mocht de muzikale happening presenteren: "Sinds 2010 kan de Cultuurraad rekenen op de harmonies van Casino en Concordia, Mont Franc uit Sluizen en een gelegenheidskoor om deze viering op te luisteren.  

Rolande Diriken (Voorzitter Cultuurraad) heette iedereen welkom; "Sinds 1973 is 11 juli de officiële feestdag van de Vlamingen, van iedereen die Nederlandstalig is en hier woont. Om de Vlaamse identiteit te bezitten, moet men in Vlaanderen leven en zich bedienen van de Nederlandse taal. Helaas komt dit steeds meer onder druk te staan". 

Schepen An Christiaens mocht de gelegenheidsspeech voordragen. Ze heette alle politieke mandatarissen persoonlijk welkom. "De eerste staatshervorming van 1970 ligt aan de basis van deze feestdag. Cultuur en kunst maken het verschil. Wie Tongeren zegt, denkt automatisch aan cultuur. We nodigen inwoners en bezoekers uit om een culturele bijdrage te leveren".

Robert Christiaens mocht de ere-wimpel uitreiken aan Rolande Diriken want de Tongerse Dansmariekes werden 50 jaar geleden door haar opgericht: "Julien Van Heers was stadsprins in 1967 en Rolande was zijn verloofde. Er werden 6 flinkse juffrouwen gevonden. Ze gingen hun danspasjes leren in Simpelveld. Het eerste publieke optreden was in zaal Concordia t.g.v. prins Henri Dourée (1968").  

An Douve was 10 jaar lang dansmarieke en mocht 'juffrouw Rolande' in de bloemetjes zetten: "Jij was 'the leading lady die vriendschap en respect hoog in het vaandel droeg. Iedere dinsdag en zaterdag werd er gerepeteerd en mochten we de benen hoog in de lucht gooien. We waren op-en-top gekleed. De jeukende pruik namen we er met veel plezier bij". 

voor video:  https://www.tongerenvandaag.be/11-juli-viering-in-de-velinx-2017 (bijdrage: Nico Francois)