14-daagse RK

De 14-daagse stickerverkoop van het RK is gestart. De sticker van stripfiguur Kiekeboe (die dit jaar 40 jaar bestaat) kost 5 euro. RK Tongeren wil opnieuw 1.000 stickers verkopen. Dit weekend kan je vrijwilligers tegenkomen aan de Carrefour (Luikersteenweg), aan T-Forum (Luikersteenweg) en aan het Praetorium (Maastrichterstraat). Vrijdag verkopen ze vetplantjes in az Vesalius. 
Wie een sticker koopt maakt kans op een mooie prijs: plooifiets, reis en zelfs een keuken. 
Schepen Schouterden (Welzijn) heeft alvast het goede voorbeeld gegeven: hij kocht meteen 2 stickers!

Rookontwikkeling in trein

Rond 18u15 is de brandweer moeten uitrukken naar het station. Er was rookontwikkeling in de bestuurderscabine van trein ‘403’ die op weg was van Hasselt naar Maastricht. De treinbestuurder vermoedt dat de oorzaak ligt bij een defect aan de verwarmingsinstallatie. Niemand raakte gewond. 

Werkgroep OUDt

Vanavond heeft de werkgroep ‘OUDT’ Holebi en transgender in Tongeren zich officieel voorgesteld in de kannunikenzaal van het Praetorium, 

De werkgroep ‘OUDT’ werd opgericht op initiatief van enkele Tongenaren. Met als doel: het taboe en de vooroordelen rond ‘anders geaard’ zijn te doorbreken. Er wordt gewerkt aan een niet discriminatiebeleid en het bespreekbaar maken van de problematiek. De stad Tongeren biedt  in het kader van het gelijke kansenbeleid ondersteuning.

 Geplande activiteiten:

-          5 tot 18 mei: infostand en bijzondere aandacht voor boeken met een Holebi/transgender verhaal in de bibliotheek

-          16 mei om 20.30 uur: film ‘Moonlight’ in cc de VELINX

-          markt van 18 en 24 mei: infostand

-          elke 3e donderdag van de maand: 'Borrelavond' in een café

Eindronde KFC Heur-Tongeren

Morgen woensdag speelt voetbalclub KFC Heur-Tongeren de eerste van zes wedstrijden in het kader van de provinciale eindronde van 1ste Provinciale. Aftrap om 20.00 uur op Sportoase tegen KDH Jeuk.

De eindronde wordt betwist door vier Limburgse ploegen waarvan er zich twee zullen plaatsen voor de Vlaamse eindronde met het oog op promotie naar het nationale voetbal.

Gemeenteraad april

De gemeenteraad van vanavond heeft net geen half uur geduurd. Raadslid Landmeters heeft nog juist over het laatste punt kunnen meestemmen. De huisarts had eerst zijn patiënten moeten ontvangen. 
Er stonden 16 punten op de agenda, geen bijkomende vragen. 
Er is slechts over één punt gediscussieerd: de kosten voor het bekleden van de wanden met natuursteen voor het openleggen van de Beek in Diets-Heur. 

Koppel wint Timeless Beauty budget

Antoine Froidmont en Marie-Josée Smets uit Tongeren zijn de derde weekwinnaar van de actie: 'Win jouw Timeless Beauty budget dankzij de Ambi.pas'. De overhandiging van de 500 euro aan Ambi.pas-punten vond plaats bij kledingzaak Brax (Maastrichterstraat). Het koppel ging er zaterdag langs. "Het was net voor sluitingstijd. Ik heb deze broek en blouse gekocht", vertelde Josée. "We doen al onze inkopen in Tongeren", vulde Antoine aan.  

BCG zoekt pleeggezinnen

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) dat sinds 1990 geleidehonden opleidt is op zoek naar pleeggezinnen.
Op dit ogenblik hebben ze 54 werkende geleidehonden die kosteloos ter beschikking gesteld worden aan blinde of slechtziende personen.

Blindengeleidehonden opleiden vraagt een bijzondere aanpak: Alles begint met een puppy, medisch gekeurd en hopelijk geschikt om later een volwaardige geleidehond te worden. De puppy krijgt zijn eerste lessen in een pleeggezin gedurende één jaar.

Pleeggezinnen hebben de belangrijke taak om de puppy's te laten opgroeien tot een sociale, vriendelijke en gehoorzame honden in een veilige en liefdevolle omgeving.
Het pleeggezin neemt de jonge hond mee naar de meest uiteenlopende plaatsen: de markt, het station, een sportmanifestatie, een warenhuis... allemaal plaatsen waar de blinde of slechtziende persoon gebruik zal maken van een geleidehond.
Na een jaar komt de hond terug naar het opleidingscentrum voor de verdere opleiding.
Op dit ogenblik zitten er 18 honden van het BCG bij pleeggezinnen en zij hopen dit jaar tussen de 10 à 15 geleidehonden af te leveren aan blinde of slechtziende personen.
De wachttijd voor een geleidehond ligt dus tussen de 3 en 4 jaar. Om deze wachttijd in te korten, zijn ze op zoek naar pleeggezinnen die open staan voor ‘hondenlogica’ en over geduld, flexibiliteit en voldoende tijd beschikken.

Op woensdag 17 mei om 15u is er een informatiesessie betreffende de taken en verwachtingen voor kandidaat pleeggezinnen.

De sessie vindt plaats op het BCG (Sint-Truidersteenweg 309). 
Telefonisch inschrijven via 012 23 43 19

Voor meer informatie over het BCG, de pups of de opleiding tot geleidehond: www.geleidehond.be of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

'Vollenbak'

Voor het derde jaar op rij organiseert Maes de campagne, “Vollenbak voor de vereniging” waarmee ze zich engageert voor het Belgische verenigingsleven. Verenigingen zamelen hierbij zoveel mogelijk dopjes en lipjes van Maes in, in ruil voor een geldbedrag, om zo hun vereniging een extra duwtje in de rug te geven.
Eén van de verenigingen die dit jaar deelneemt is Het Belgisch Centrum voor Geleidehondenuit Tongeren. Zij zullen de opbrengst van de actie gebruiken voor de opleiding van hun geleidehonden.
BCG zamelde maar liefst 7000 dopjes in en kreeg daarvoor 700 euro in ruil van Maes.

Deze week, op donderdag 27 april, is het internationale dag van de blindengeleidehond

Tongerse afvalvaarders

Vandaag zijn de twee Tongenaren Jan Moermans en  Wim Pyl gestart met hun peddeltocht. In 5 dagen willen ze van Hasselt naar Nieuwpoort peddelen: een afstand van 240 km. Ze doen dat staande op een surfplank!. Onderweg willen ze ook nog eens al het afval dat ze op het water tegenkomen inzamelen.

Workshops in Evermaruske

De vrije kleuterschool Evermaruske in Rutten organiseerde namiddag allerlei milieuvriendelijke workshops tijdens het schoolfeest. Zo kon je op de foto met levende roofvogels, koken met onkruiden of een eigen houten speeltuig ontwerpen. 

Werremesmèrt

Het straatcomité 'Kroning Wijkstraat' organiseerde vandaag weer een Werremesmèrt. Deze lustrumeditie werd indoor gehouden in zaal Concordia.  
"We hebben 30 standhouders, meer krijgen we niet geplaatst", vertelde initiatiefnemer Ann Moens. De opbrengst van deze dag gaat integraal naar de straatversiering van de volgende Kroningsfeesten.
De artisanale markt met huisgemaakte producten werd opgevrolijkt door 
Clown Titof met zijn grollen en zijn balloncreaties.

Om 15u was er een optreden van onze Tongerse Bjètëls met een mix van hun vorige optredens en de afsluiter van dit seizoen. 

Leuk detail: de hond van Ann Moens gebruikte het glas water dat klaarstond voor zanger Roger Swerts om zijn dorst te lessen!
 
De volgende editie van de Werremesmèrt zal doorgaan op zondag 3 september, dus zoals gewoonlijk de eerste zondag van september.
Deze markt is een stratenmarkt en zal doorgaan van aan parking Delvigne tot aan de brug van de Oudstrijdersstraat.

Rommelmarkt op de Dijk

Vandaag was er de jaarlijkse rommelmarkt op de Dijk. 
Deze 7e editie lokte 112 standhouders, waarvan 21 buurtbewoners.
Er was eet - en drankgelegenheid en sanitair voorzien. 
De opbrengst gaat naar de straatversiering n.a.v. de Kroning in 2023.