Timeless Beauty verlengd

In het GRM wordt de tijdelijke tentoonstelling 'Timeless Beauty' met twee maanden verlengd. Het is geen gewone expo, maar een samenspel van 50 sensuele naaktportretten van kunstfotograaf Marc Lagrange met 250 authentieke objecten uit de klassiek oudheid en gekruid met intrigerende teksten van Romeinse auteurs. 
De expo die opende op 17 december 2016 liep normaal t.e.m 30 juni, maar wordt nu dus verlengd tot 1 september. 
De tijdelijke tentoonstelling lokte tot nu toe 25.000 bezoekers. 

Het Gallo-Romeins Museum voegt bovendien een nieuwe laag toe aan de tentoonstelling, met dansvoorstellingen in de exporuimtes op zondagnamiddag in juli en augustus. Gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens: “Choreografe Valentina Nigro van Company NOI zal scènes van de dansvoorstelling ‘Donna’ inpassen in de exposetting. Opnieuw staat de schoonheid van het vrouwelijke lichaam centraal, maar deze keer ook de onzekerheid over het uiterlijk. De danseressen dansen tussen de bezoekers, wat de beleving uiteraard nog zal vergroten.” 

Tuinfeest voor Aiko

Vanavond organiseren de eigenaars van de teruggevonden hond Aiko een tuinfeest om de spotters te bedanken.  Het ‘Team Aiko’ bestond uit meer dan 20 vrijwilligers uit Tongeren, Heers en zelfs Hasselt. Zij zijn bijna drie weken dag en nacht in de weer geweest om het spoor van de weggelopen hond te volgen.
Baasje Luc Van Eyck had, na bijna drie weken, alle hoop willen opgeven. Hij is nog steeds onder de indruk over de kracht van Facebook en WhatsApp: “Ons filmpje is intussen al 96.426 keer bekeken. Er staan 450 foto’s en 56 video’s over de zoektocht op het Internet en als we alle berichten zouden afdrukken, komen we niet toe met 50 pagina’s”.
Aiko is ondertussen weer bijna terug de oude. Hij krijgt om de 2 uur een bakje eten en een kom water.  

Officiële traditionele karate leerschool

Seiwakai Karate Academy Tongeren is benoemd tot officiële traditionele karate leerschool.
Na hervorming van de Belgische karate associatie, met maar liefst 6.000 aangesloten karateka's, zijn in mei alle karatescholen onder de loep genomen. Uiteindelijk zijn er maar 6 leerscholen erkend in België.
Seiwakai Karate Academy Tongeren is één van die 6 leerscholen. "Dat wil zeggen dat we TOP-karate aanbieden. We hadden ons dossier ingediend samen met de andere leden van BGKA. Men moest voldoen aan veel kwaliteitsvoorwaarden zoals: voldoende leden tellen, vallen onder een officiële Japanse leerschool, kwalitatieve lessen, gekwalificeerde trainers, enz.... De karate moet ook zuiver en volledig correct zijn", weet Sensei David Hermans.
De behaalde erkenning legt geen windeieren: "De behaalde gordels bij Seiwakai Tongeren zijn volledig erkend door de karate federatie. Aangezien Seiwakai Karate Academy nog een jonge club is, mogen we des te meer fier zijn op deze bevestiging van kwaliteit en inzet". De club telt heden al meer dan 90 actieve leden.
In september start er weer een nieuw seizoen, meer info via www.karatetongeren.be

Pelgrimage naar Tongeren

Morgen vindt de jaarlijkse 'Pelgrimage naar Tongeren' weer plaats

Sinds de 4de eeuw is Tongeren een Mariastad en het beeld ‘Oorzaak onzer Blijdschap’ spreekt mensen ook vandaag nog aan. Bij de vorige Kroningsfeesten werd gestart met begeleide pelgrimstochten op de 4de zaterdag van mei. 
Alle tochten starten morgen met een pelgrimszegen en inspirerende teksten voor onderweg. Steeds is het einddoel: Onze-Lieve-Vrouw van Tongeren.
De Tongerse wandelvrienden organiseert de Jekerdalpelgrimage, met vervoer naar de vertrekplaatsen vanuit VIIO (St. Truidersteenweg). Inschrijven via www.partnerwalk.be of tel. 0471.421320. 
-          Van ’s Gravenvoeren, Mariakapel Kinkenberg (47 km): vertrek bus VIIO-Tongeren om 5u45 (€4) – vertrek ter plaatse: 6u30

-          Van Maastricht, Onze-Lieve-Vrouwekerk (34 km): vertrek bus VIIO-Tongeren 8u15 (€4) – vertrek ter plaatse: 9u15

-          Van Eben-Emael, fort (25 km): vertrek bus VIIO-Tongeren 10u45 (€3) – vertrek ter plaatse: 11u15 – vanaf hier ontdubbeling van de groep in ‘doorstappers’ en recreatieve stappers

-          Van Bassenge, grot (17 km): vertrek bus 13u VIIO-Tongeren (€3) – vertrek ter plaatse stappers 13u30 en recreanten 14u

-          Van Glons, ‘la Passerelle’ (11 km) – vertrek bus 14u30 VIIO-Tongeren (€3) – vertrek ter plaatse 15u - vanaf hier de tocht aangeduid en is stappen op eigen ritme mogelijk

Partnerwalk organiseert aangeduide plaatselijke tochten die ook langs de basiliek gaan (5-10 km) die op eigen ritme gestapt kunnen worden. Om 13u start een begeleide pelgrimstocht van 10 km rond Tongeren.

De dag wordt afgesloten met een speciale pelgrimsmis om 18u30 in de Basiliek.
foto: Jos Collaer 

VELINX seizoen 17-18

DE VELINX: SEIZOEN 17 - 18

De medewerkers van cc DE VELINX zijn heel erg fier om hun nieuwe seizoensbrochure te presenteren: in de eerste plaats op de inhoud, maar dit seizoen zijn ze ook bijzonder trots op de vormgeving. Jeroen Broux van IMAGICA ontwikkelde zowaar een eigen VELINX-lettertype, waarvoor hij ondertussen al een Design of the Day Award mocht ontvangen.

Wat mag u van de VELINX verwachten volgend seizoen? 
Geslaagde nieuwe projecten zoals RVX-festival ism RETRO VELINXWINTER TALESKERST in de VELINX worden verder uitgediept. Voor families en kinderen werken ze nieuwe initiatieven uit rond de KINDERKUNSTENDAG, ook minder evidente genres als dans worden toegankelijk gemaakt voor kinderen en jongeren o.a. tijdens de DAG VAN DE DANS én ze introduceren hun eigen(zinnige) VELINX-MODDERSDAY. 
De VELINX maakt ook het minder evident genre dans toegankelijk voor kinderen en jongeren met o.a. het wondermooie ‘Hakanaï’ van Compagnie Adrien M. & Claire B. 
Verder op het programma vaste waarden zoals o.a. Kapitein WinokioZonzo Compagnie,  Tuning PeopleTheater ArtemisTheater De Spiegel voor de allerkleinsten en het magistrale locatietheater van Studio ORKA.
Met de vrienden van RETRO VELINX slaan ze nogmaals de handen in elkaar en participeren ze in de derde editie van het eigenzinnige RVX-festival.  

Dit seizoen mogen ze een internationale naam aankondigen. Niemand minder dan de legendarische The Bootleg Beatles. Ze zien eruit en klinken alsof het de echte zijn. 
Verder mogen ze naar goede gewoonte een aantal grote muzikale namen verwelkomen op het VELINX-podium zoals Raymond van het Groenewoud, De Frivole Framboos & Brussels Jazz Orchestra, Clouseau, Frank Vander linden, Guido Belcanto en Het Zesde Metaal.
De wekelijkse filmavond op dinsdag blijft behouden, ook na het wegvallen van Zebracinema. Ze gaan verder ander de noemer van MOOOV, een krachtig label dat garant staat voor ‘goede films, uit de hele wereld, én in heel Vlaanderen’.

TICKETVERKOOP

Vanaf donderdag 8 juni kan u tickets reserveren (ook via de website).

De eerste 250 Vrienden van de Velinx ontvangen een exclusief de VELINX T-shirt.

Voor meer info verwijzen we u graag naar de nieuwe, herwerkte website www.develinx.be (online vanaf 8 juni).

Zwevertreffen TMV

Naar jaarlijkse traditie, organiseren de Tongerse Modelvleugels hun zwevertreffen. Van vandaag tot en met zondag (telkens van 10u tot 18u) zal het luchtruim boven de Boeberg in Henis dagelijks gevuld zijn met motorslepers en allerlei zweeftoestellen met een vleugelspan van 1 meter tot 8 meter en zelfs meer.
Zowel elektrisch aangedreven als gesleepte en gedragen modellen zullen het luchtruim kiezen. Gratis toegang.

Match van de waarheid voor Heur-Tongeren

Vandaag speelt KFC Heur-Tongeren op Sportoase, met aftrap om 19.00 uur, zijn voorlaatste match in de interprovinciale play-offs tegen het Brabantse Bierbeek. Een Tongerse overwinning is nodig om de kansen op promovering naar nationaal voetbal overeind te houden.
Twee van de vijf ploegen (één per Vlaamse provincie) stijgen volgende week naar de 3de nationale Amateurliga.
KFCHT staat momenteel op de tweede plaats... 

Commissie 24/05

Tijdens de commissie van vanavond heeft Marleen Haerden de prioritaire doelstelling 'zorg voor woonkwaliteit' toegelicht:
- renovatiepremies: In 2016 waren er 23 belangstellenden, hiervan werden er 10 weerhouden en 3 goedgekeurd 
- herbestemmingspremies: 16 belangstellenden, hiervan werden er 9 weerhouden en 3 goedgekeurd
- leegstand: 35 bijkomende opnames en 22 schrappingen
eind 2016 waren er 260 registraties
- collectieve renovatie 'Offelken': 10 deelnemers op 63 woningen, samen goed voor 16 maatregelen. Nu volgt eenzelfde initiatief voor de 79 koopwoningen van 'Paspoel'
- opsporing van verwaarlozing: 25 panden in 2016
 en 54 woningen werden ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard
- de werkgroep 'Woonkwaliteit' heeft 47 dossiers behandeld
- de speurtocht naar een 'crisiswoning' werd stopgezet, er wordt gekozen voor een 'kameraanbod'
- herbestemming leegstaande handelsruimten: 43 eigenaars werden uitgenodigd voor een gesprek 
- nieuwe bouwaanvragen werden gecontroleerd op woonkwaliteit: 37 dossiers werden behandeld, goed voor 190 wooneenheden
- aanbod sociale huisvesting: vóór 2022 moeten er 241 extra sociale huurwoningen en 130 sociale koopwoningen gerealiseerd zijn 

Schepen Marc Hoogmartens heeft de jaarrekening 2016 toegelicht:
- resultaat op kasbasis: + 12 mio euro (was geraamd op +4 mio)
- autofinancieringsmarge: 2,5 mio euro (geraamd op 250.000 euro)
- resultaat: uitgaven 36,8 mio en ontvangsten: 42,7 mio: "er werd dus beheerst omgesprongen met de middelen" 
- de netto loonkost bedroeg 11 mio
- investeringsbudget: - 7,9 mio euro
  3 grootste projecten: het Teseum
                               zwembad Plinius
                               werken wegenis en stoepen 
  In 2016 werd 10,5 mio euro geïnvesteerd en 2,5 mio ontvangen door      subsidiies
- liquiditeitenbudget: 3,7 mio uitgaven en 8,7 mio ontvangsten 
- schuldportefeuille; 38,6 mio euro

Update politieactie

Er is meer duidelijkheid over de grote politieactie die zondagavond heeft plaatsgevonden in Tongeren. In de buurt van het industrieterrein Overhaem werden alle voertuigen en passagiers systematisch gecontroleerd. 

Een man zou de politie hebben opgebeld omdat zijn vader ontvoerd was. Het zou iets te maken hebben met een deal van 242 kg cocaïne die werd onderschept in Engeland. 

Het bedrijf van de man op Overhaem werd uitgekamd en alle passerende voertuigen werden gecontroleerd.
Uiteindelijk is de (ontvoerde) man dinsdagavond in het Luikse teruggevonden. Hij vertoonde verscheidene breuken.
Patrick P. (47) is 10 jaar geleden door het assisenhof veroordeeld voor de moord op schroothandelaar Luc Vanolst (44) in Wellen. Het slachtoffer was de man van zijn toenmalige vriendin die wel nog samenwoonde met Vanolst. 

Op 5 november 2005 werd Vanolst in een schuur achter zijn woning verscheidene keren met een ijzeren staaf op het hoofd geslagen en nadien werd hij gewurgd. Hierna werd het lijk naar Maastricht gevoerd  waar ze het slachtoffer achterlieten in zijn bestelwagen, vlakbij een boot waar softdrugs werden verhandeld. Het duo wilde de moord op een afrekening in het drugsmilieu laten lijken.

Tongenaar Patrik P. en zijn toenmalige vriendin Heidi V. uit Wellen werden in 2007 veroordeeld tot respectievelijk 25 en 30 jaar opsluiting. 

Patrick P. is al na enkele jaren terug vrijgelaten. 

In de bedrijfshal op Overhaem werd ook een clubhuis ontdekt van de Nederlandse motorclub Satudarah MC. 

Heel wat leden van Satudarah zitten in Nederland in de gevangenis op verdenking van moordpoging, geweldpleging, wapenbezit, afpersing en handel in verdovende middelen. 

Autoluwe schoolweek in Henis

GBS De Herik in Henis houdt weer een autoluwe schoolweek.  Gisteren was er een projectdag i.v.m. de fiets voor alle kinderen van het lager van Henis en Piringen.  De kinderen konden aan allerlei workshops deelnemen met hun fiets.  Ze leerden over de dode hoek bij een vrachtwagen, ze oefenden hun fietsvaardigheden, ze mochten vrij fietsen op een autovrije straat, ze speelden een kennisquiz over fiets- en verkeerskennis en ze speelden een bosspel dat gelinkt werd aan verkeerskennis. 

Vandaag wordt deze fietsdag georganiseerd voor de kleuters.  Natuurlijk aangepast aan het kleuterniveau.

Logopediste gebruikt fidget spinner

De fidget spinner is razend populair. De Tongerse logopediste Caroline Roosen gebruikt deze gadget zelfs tijdens de wiskundelessen.

zie:  www.tvl.be