Boek voorgesteld in de Basiliek

Om 16u30 is in de Basiliek het boekje 'Zonde Van De Tijd' voorgesteld. 
De Nederlandse auteur Oscar van den Bogaard liet zich inspireren door de zeven hoofdzonden.
Eerst vertolkte Luc Ponet Bachconcert VI” op het Le Picard orgel. 

Kurt Van Eeghem presenteerde het hele programma

De Nederlandse acteur Steven van Watermeulen kwam een stuk voorlezen uit het boekje

Toegankelijkheidswandelling

Namiddag  organiseerden de Stedelijke Adviesraad voor personen met een beperking, de gezinsbond van Tongeren en bewoners wijk Hubensbeemden samen een toegankelijkheidswandelling.
Van aan Retro Velinx trokken ze naar de Clarissen, de wijken Hubensbeemden en Wildbroek, via de Leopoldwal en Julianus naar de Maastrichterstraat. Vervolgens naar het Museumkwartier, Piepelpoel en de werken op de Motten naar de Sint-Jansstraat om te eindigen aan de Retro Velinx waar de deelnemers bellood werden met een traktatie
"Bedoeling is om aan den lijve te ervaren in welke mate straten, pleinen en gebouwen toegankelijk zijn voor personen met een beperking maar ook voor jonge gezinnen met kinderwagens", wist voorzitter Guido Massonet (SAPH). 
De deelnemers vragen aandacht voor toegankelijke openbare ruimte, aangepast aan personen met mobiliteitsmoeilijkheden.

 

GidsUUR met Antwerpenaar

Vandaag mag een Antwerpenaar de bezoekers gidsen in Tongeren voor MoMeNT. 
Geert Hautekiet neemt ook morgen (11u) de gidsbeurt voor zijn rekening. Vertrek op Veemarkt

Auto uitgebrand

Rond 22u30  is op de grens tussen Diets-Heur en Rutten een auto uitgebrand. Toen de politie aankwam stond de zwarte Renault Clio break al in lichterlaaie.  Er werd niemand aangetroffen aan de auto

Figaro - Compagnie Marius

In Mulken, vlak naast het Pliniuspark werd vanavond de eerste voorstelling van Figaro opgevoerd door compagnie Marius.
De hoofdrollen werden vertolkt door Stefaan Degand, Evelien Bosmans en Frank Dierens. 
De zowat 200 toeschouwers mochten plaatsnemen op een houten tribune. 
Tijdens de pauze mocht iedereen aanschuiven voor een heerlijke paella en een glaasje wijn. 

VONK in Riksingen

Gisterenavond was het de hemel op aarde bij VONK in Riksingen. Onder de prachtige zomerhemel konden buren en bezoekers genieten van de heerlijke sfeer en optredens van 'Just Five' en 'Winterland 76'. Deze laatste is een coverband van de legendarische Band van Bob Dylan. VONK zorgde voor drank en voedsel

bijdrage: Geert Baar (foto van Dimitri Vossen)

Rommelmarkt in Piringen

De jaarlijkse rommelmarkt in Piringen is vandaag goed voor 88 standhouders: "We hadden meer inschrijvingen, maar niet iedereen is komen opdagen", wist organisator Mara Vanheusden. "De opbrengst gaan we aan de palliatieve eenheid 'De Schelp' schenken. 
Kleuterschool 'De Puzzel' staat in voor de verkoop van frietjes en
Sanne verkoopt ijsjes

Kinderzegening in Blaar

In het kapelleke van Blaar heeft pastoor Hayen een mis opgedragen om 14u, met aansluitend een kinderzegening. Zowat 35 personen waren aanwezig.
Kapeleigenaar Philippe Corswarem bedacht alle kinderen met een noveenkaars.
De kapel ter ere van de H. Genoveva van Parijs werd in 1873 gebouwd. De patrones wordt aanbeden tegen de 'fivelaine'. 

Dorpsdag Keunsem

De jaarlijkse dorpsdag in Koninksem staat vandaag in teken van: 'Ene dag Keunsem bove alles'.
De rommelmarkt telt 50 standhouders en evenveel garageverkopers. 
Keunsem vrugger pakt uit met een unieke expo: zowat 2.000 bidprentjes van inwoners van Koninksem. "Het is de collectie van Henri Thys. We kunnen ze niet allemaal tonen, bij gebrek aan voldoende panelen", wist voorzitter Jos Van Campfort.
De heemkundige kring toont ook nog een dia-montage van de aanleg van de wijk 'Binnenveld': van 2011 tot nu. Een montage van 670 foto's
De KVLV-dames staan ook nu weer in voor het middagmaal en de barbecue van vanavond

Actie Trampolien

Vzw Trampolien houdt vandaag een ludieke bewustmakingscampagne rond intrafamiliaal geweld. Vóór het Praetorium hebben ze 150 paar damesschoenen tentoongesteld, want in België komen jaarlijks 150 vrouwen en 95 kinderen om door intrafamiliaal geweld.
* Voorzitter Laura Neesen heette iedereen welkom: "Ondanks alle inspanningen en de bestaande mogelijkheden vallen er nog teveel slachtoffers uit de boot, In het bijzonder missen slachtoffers van intrafamiliaal geweld vaak onmiddellijke psychologische begeleiding om uit hun slachtofferrol te stappen en terug in hun eigen sterkte te gaan staan. Wachttijden voor psychologische begeleiding binnen het reguliere traject lopen momenteel op tot een jaar!"
* schepen Jos Schouterden (Welzijn): "Elke vorm van geweld moet principieel aangeklaagd worden. Het probleem van partnergeweld is onderbelicht. Niemand praat er graag over. Trampolien biedt een luisterend oor. Bij acute nood is er de politie"
* parketmagistraat Veerle Cielen: "In Limburg zijn er jaarlijks 5.500 aangiftes van intrafamiliaal gewel. Hiervoor moeten we multidisciplinair samenwerken via risicotaxatie en vooral snelle hulpverlening. Vorig jaar werd er honderd maal een huisverbod uitgesproken.
* staatssecretaris Zuhal Demir: “Intrafamiliaal geweld gebeurt bij één op de tien Belgen. In 2016 waren er 38.000 klachten, maar het schaamtegevoel bij de slachtoffers is enorm”, volgens Demir. In Gent, Luik en Brussel werd al een zorgcentra geopend. “We willen dit uitbreiden naar elke provincie en dus moet de overheid investeren in dit fenomeen"

Internationale wandeldag

Vandaag organiseert wandelclub ‘Tongerse Wandelvrienden’ de 1ste editie van de Internationale Euregionale wandeldag. Er zijn twee verschillende wandelparcours mogelijk:

Grote omloop (met parcours stad): 5 – 7 -11 – 15 – 18 -22 – 27 of 32 km
Kleine omloop (zonder parcours stad): 4 – 9 – 14 of 19 km.

Vertrek en inschrijving in De Piepel

Om 10u30 stond de teller al op 930 deelnemers