Guy is terug thuis!

Op 24 juni is Tongenaar Guy Glorieux (54) op de Grote Markt vertrokken voor een sponsortocht van 3400 km naar Noordkaap. Via 'Bike2Nordkapp' wilde hij geld inzamelen t.v.v. 'Kom op tegen kanker'.
Afgelopen nacht is de globetrotter, gezond en wel, in zijn thuisstad aangekomen. Omdat hij zich zo fit voelde, is hij van Luik Guillemins naar hier gefietst! 
Namiddag is Guy komen uitblazen op het terras van café Gerechtshof: "Het was een onvergetelijke belevenis. Alles is vlot verlopen. Ik heb slechts 28 dagen nodig gehad i.p.v. 30", vertelde Guy die alweer uitkijkt naar een nieuwe uitdaging. 

Zijn verhaal is te volgen op FB: 'Bike2nordkapp'

 

 

Dag van de Animator

Vandaag is het de 'Dag van de Animator'. In Vlaanderen en Brussel zijn er  maar liefst 23.000 animatoren aan de slag, 2/3e zijn meisjes.
In Tongeren kan de Jeugddienst terugvallen op 65 vrijwilligers. Deze zomer zijn er hiervan 33 aan de slag. Om hen te bedanken voor hun inzet worden ze deze middag getrakteerd op een spaghetti in Hal P. 
Kim Bernard (Jeugddienst) zorgde voor de bereiding en de Jeugdschepen kwam even langs. 

Opening EK Eventing

Gisteren was er een kleurrijke openingsceremonie van het EK Eventing dat dit weekend plaatsvindt op de Galgenberg in Berg

 Bijdrage MM Content

Retail award

De Retail Award is ondertussen verhuisd van Daniëls Tailors (Maastrichterstraat) naar Rok4 in de Hemelingenstraat.

EK Eventing in Berg

De komende dagen wordt op het prachtige glooiende landschap van de Galgenberg in Berg de jaarlijkse Military georganiseerd.

LRV Riksingen mag de organisatie van een EK voor Landelijke Ruiters op zich nemen. De LRV-vereniging wordt hiervoor gesteund door zowel het gewest Zuid-Limburg, de provincie LRV Limburg als door LRV Nationaal.

In 2003 werd het laatste EK voor Landelijke Ruiters in ons land georganiseerd. LRV Minderhout maakte er toen samen met enkele duizenden supporters één groot eventingfeest van. 

SPORTIEF (startuur kan afwijken, wordt bepaald door organisatie)

DONDERDAG 27 JULI:
-14u00 : E.K. TEAM-Dressuur 

VRIJDAG 28 JULI:
- 09u00 : E.K. Individuele dressuur
- 09u00 : dressuur

ZATERDAG 29 JULI:
- 09u00 : cross-country
- 13u00 : cross-country E.K.
- 16u00 : cross-country

ZONDAG 30 JULI
- 09U00 : jumping
- 12u00 : jumping
- 13u00 : jumping
- 16u00 : PRIJSUITREIKING

Lees meer: http://www.eventingtongeren.be/programma/sportieve/

'Toekomst voor Tongeren'

Deze week wordt het boekje 'Toekomst voor Tongeren' huis-aan-huis bedeeld. Deze brochure biedt een overzicht van de lopende en geplande projecten in Tongeren.

Dit levert alvast enkele interessante weetjes op: 
- Op de Grote markt zal het plat dak van huis Matton uit het straatbeeld verdwijnen en plaatsruimen voor een winkel met daarboven 2 appartementen
- Tegenover het station zal het voormalige hotel 'Chemin de Fer' omgevormd worden tot een winkel met daarboven 11 appartementen, en daaronder 9 parkeerplaatsen
- Aan de Koninksemstraat zal 'Hoeve Brone' omgevormd worden tot 28 appartementen
- Aan de Sint-Maternuswal zal het voormalige café 'Madrigal' plaatsruimen voor 1 handelsruimte met daarboven 4 appartementen
- In de Hondsstraat, tegenover 'Le Dome' komen 32 appartementen met daaronder 97 parkeerplaatsen, waarvan 64 openbare
- Het Stadhuis zal eindelijk verder worden gerestaureerd: fase 2 omvat de geevels en het buitenschrijnwerk. Fase 3 het interieur
- De Belforttoren van de Basiliek wordt opengesteld voor het publiek. Via een lift zal de bezoeker tot op het dak kunnen geraken
- De site van de Jekerhippodroom krijgt een nieuwe dynamiek
- De Nieuwe Steenweg wordt heraangelegd met een fietspad
- Er komt een fietssnelweg tussen de Kevie en Plinius en de doorgang onder de spoorwegbrug in de Kevie wordt opgeheven
- Eind dit jaar verhuizen de politiediensten van het Praetorium en de Gendarmerie (Maastrichtersteenweg) naar de Ambiorixkazerne

Boek over de Grote Markt

Het stadsarchief werkt momenteel aan een publicatie over de bouw- en bewoningsgeschiedenis van de Grote Markt. Dit is het tweede deel in een reeks. Afgelopen juni verscheen reeds een publicatie over de Sint-Truiderstraat.

Van ieder huis wordt getracht de geschiedenis te achterhalen. De publicatie wordt aangevuld met oude foto’s.

Maar het archief is nog op zoek naar oude afbeeldingen (geen postkaarten!) van huizen in de straat.

Foto’s kunnen binnengebracht worden bij het stadsarchief (Maastrichterstraat 10) of zij komen ze bij u fotograferen.

Contact : Steven Vandewal T 012 80 00 91 of E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kunstwerk aan Begijnhofkerk

Het kunstwerk 'The Lily Pond' aan de Begijnhofkerk is opnieuw te bezichtigen. Het dekzeil dat geplaatst werd na de beschadigingen is weer verwijderd. 

Op de lange zitbank werden 3 plaatjes aangebracht met de vermelding dat het kunstwerk niet mag worden betreden en dat er camerabewaking is. 

Schat van Vlieg in GRM

Ook deze zomer strijkt ‘VLIEG’ neer in het Gallo-Romeins Museum. Kinderen kunnen er, samen met hun ouders, een tof ‘geurenparcours’ volgen. Al ruikend ontdekken ze de hoogtepunten van de permanente tentoonstelling.

Kinderen en hun ouders ontdekken de permanente tentoonstelling via een geurenparcours. Op een tiental plekken in de opstelling kunnen bezoekers geuren ruiken. Die zijn gekoppeld aan speelse kijk-, doe- en ruikopdrachten. Waar doet de geur van vuur jou aan denken? Hoe rook het in een woon-stal-huis? Welke bloemengeur hoort bij een Romeins parfumflesje? Via de bijzondere opdrachten verdiepen de jonge bezoekers zich in de wereld van de jagers-verzamelaars, de eerste landbouwers en de Gallo-Romeinen. Wie de ‘geurtocht’ tot een goed einde brengt, vindt de ‘Schat van VLIEG’.

”Het museum biedt de geurtocht ook aan in het Frans. Op die manier willen we ook gezinnen aantrekken van over de taalgrens. Zo stimuleren we het Limburgse cultuurtoerisme tijdens de zomermaanden”, stelt gedeputeerde Igor Philtjens.

De VLIEG-activiteit is een actie van Cultuurnet Vlaanderen en richt zich tot kinderen van 6 tot 12 jaar. Deelname is inbegrepen in de toegangsprijs. Reserveren is niet nodig.

Kathleen wint Soldenbudget

Kathleen Rossard (44) uit Hoepertingen is de vierde winnaar van het Soldenbudget dankzij de Ambi.pas. Het levert haar 5.000 punten op, goed voor 500 euro. De uitreiking vond al voor de vierde keer plaats bij Lingerie Silhouette (Maastichterstraat). Kathleen ging er woensdag langs voor ondergoed voor haar zoon die op kamp vertrok.

Update vogelgriep: bufferzone Bassenge opgeheven

Het beperkingsgebied in Bassenge, dat sinds begin juli van kracht was o.w.v. de vogelgriep, wordt vanaf vandaag opgeheven. Dit betekent dat de extra opgelegde maatregelen niet meer van kracht zijn. Voorzichtigheid blijft uiteraard aangewezen.

Voor verdere updates of meer informatie kan u terecht op http://www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/maatregelen.asp