CONSCIENZA 2017

Zaterdag 23 september kan je gratis genieten van het evenement 'Conscienza' onder de leuze 'Art Music Innovation.'
Deze tweede editie vindt plaats van 12u tot 24h op de Jekerhippodroom.

De eerste editie is in 2016 begonnen met de filosofie 'consuminderen, hergebruiken en recycleren' en ook alles in de richting van bewuster omgaan met de planeet, de vervuiling, de ethische kwestie van het consumeren van dieren etc.


Wat kan u ditmaal verwachten ? Een gezellige open sfeer, een markt met kunstenaars, originele ideeën, biologische groenten, pyrografie, gerecycleerde/handmade spullen. Het is niet de standaard wenskaarten/babykleren markt. In de namiddag starten de optredens van binnen-en buitenlandse bands van diverse pluimages, rock, instrumentaal, one-man-band etc..

Website : http://conscienza.244-helpeenhond.eu/
Facebook:https://www.facebook.com/Conscienza-320921464964613/

De bar wordt beheerd door Pub Musicafé, BioSenza Hoeselt werkt ook mee..
Toegang is gratis, parking is gratis, standplaats is gratis.

Jobdag PUUUR

Puuur zoekt 400 nieuwe huishoudhulpen 
Jobdag 21 september  in de kantoren van Puuur

Op donderdag 21 september organiseert Puuur een jobdag in heel Vlaanderen. In totaal zijn er 400 vacatures in te vullen in de 19 Puuur kantoren van 8u30 tot 12u en van 13u tot 16u30

Geen kuisvrouwen, wel huishoudhelden!

“Puuur verwelkomt vrouwen én mannen, jong of iets minder jong en dankzij het flexibel werkschema zijn er heel wat mogelijkheden om deeltijds te werken. Na een selectieprocedure kunnen nieuwe medewerkers meteen aan de slag. Ze kunnen rekenen op correcte loon- en arbeidsvoorwaarden, krijgen een contract van onbepaalde duur en worden tijdig betaald voor elk gepresteerd uur. In de regiokantoren wordt gezorgd voor persoonlijke begeleiding en vorming”, zegt directeur dienstverlening Ilse Schepens. “Neen, wij hebben geen kuisvrouwen, wel huishoudhelden! Een diploma is geen vereiste. Voor een Puuur huishoudheld zijn talent en goesting dé superkrachten.” vult Ilse aan.

Jobdag in de kantoren van Provincie Limburg:

Regiokantoor Tongeren     

Hemelingenstraat 42                          tel. 012 24 21 00 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." target="_blank"> Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Film van Tijs Posen

Zaterdag wordt de film 'De Tongenaar in de greep van de adelaar' van de Tongerse cineast Tijs Posen tweemaal vertoond in zaal Concordia: om 14u30 en om 20u30. In deze documentaire getuigen Tongenaren over WOII.

Ticket kost 8 euro (6 euro in VVK) 

Namiddag is er koffie en vlaai voorzien tijdens de pauze.  's Avonds komt Dirk Duchateau van VONK koken met vuur.

Ambassadeursevent

Deze voormiddag vindt er voor de tweede keer een 'Ambassadeursevent' plaats voor de toeristische ondernemers (uitbaters logies, horeca, attracties) van de gemeentenTongeren, Riemst, Hoeselt, Heers, Borgloon, Kortessem en Wellen. Zowat 40 zijn ingegaan op de uitnodiging. Ze werden verwelkomd met koffie en taart in het begijnhofmuseum 'Beghina' door Igor Philtjens, voorzitter Toerisme Limburg en door schepen Marc Hoogmartens, van Toerisme Tongeren.

Hierna was het tijd voor een bezoek aan Beghina en aan het begijnhof. Een begijntje en een meneer pastoor nemen de deelnemers op sleeptouw door het begijnhof en het begijnhofmuseum. Met anekdotes en feiten dompelen ze je onder in de wereld van het begijnhof.

Aansluitend trekt het gezelschap met een bus richting Vrijhern, voor een rondleiding in de Kluis.
Na een slotmoment door schepen Yves Croux (Toerisme Hoeselt) en een afsluitende receptie in de kluis van Vrijhern voert de bus hen terug naar Tongeren.

Commissie in Mal

Voor de gemeenteraadscommissie van vanavond zijn de raadsleden uitgeweken naar Sportoase in Mal. Daar brengen ze een bezoek aan het kunstgrasveld.

Mobiliteitsschepen Eddy Manet heeft  opnieuw een powerpoint presentatie gemaakt om zijn agendapunten te verduidelijken. 

Zo heeft hij o.a. voor de signalisatie van de elektrische oplaadpunten van elke locatie een foto gemaakt. 

 

Nieuwe speeltuigen

Zowel in het park van de wijk 'Maastrichterveld' (Bastiaensstraat) als in de nieuwe wijk aan de Clerinxstraat in Piringen werden zopas nieuwe speeltuigen geplaatst door de stad. 
"We investeren elk jaar in nieuwe speeltuigen in een dorp of een wijk. De kostprijs voor deze recente aanwinsten bedraagt 26.000 euro", wisten sportschepen Stassen en jeugdschepen Christiaens. 

Hengelteam van Frans Schoubben wereldkampioen

Voormiddag werd Tongenaar Frans Schoubben gehuldigd in het Praetorium. Hij is de coach van het team dat het WK Hengelen heeft gewonnen. 

Op zondag 10 september vond, langs het kanaal Brussel-Charleroi in Ronquières, het WK hengelen plaats. De Belgische ploeg werd er wereldkampioen. Tongenaar Frans Schouben is sportief coach van deze ploeg.  

"We moesten als amateurs het opnemen tegen professionele club uit gans de wereld, maar wij haalden de meeste vissen uit het water", weet Frans, zoon van Tongerse wielergod Jacques Schoubben.
"De juiste plek uitkiezen en weten waar de vissen zitten is hierbij zeer belangrijk".
Frans begon op jonge leeftijd als verwoed visser aan de vijver op de Motten. Hij leerde er de knepen van wijlen Jean Merken.
Omdat hij een uitstekend visser is, werd hij lid van de nationale ploeg en behaalde zo meerdere zilveren en bronzen medailles.
Vier jaar geleden werd Frans bevorderd tot coach van de nationale ploeg. 

bijdrage: JeDo

Tongers jong keukengeweld

Binnenkort gaat de nieuwe editie van 'Jong Keukengeweld' van start. Een jury heeft 56 jonge topchefs geselecteerd waarvan er 10 uit Limburg komen.

Voor het vijfde jaar op rij is Tongenaar Jo Grootaers bij de uitverkorenen. Hij staat al jaren aan het kookfornuis van Altermezzo in Riksingen.
Jo (27) volgde de Hotelschool in Hasselt en deed stage in Hof Ter Duinen (Luzine) en Les Palmiers (Frankrijk).

Zowel in oktober als in maart 2018 kunnen jongeren tussen 18 en 30 jaar in de deelnemende restaurants genieten van een gastronomisch menu aan de prijs van 45 tot 55 euro.
Reserveer nu jouw tafel bij onze Jong Keukengeweld-chefs

Altermezzo

Bilzersteenweg 366, 3700 Tongeren
+32 (0)12 74 16 74
http://www.altermezzo.be

Hierbij de Limburgse chefs van Jong Keukengeweld

• Lenard & Bo Palermo & Frei van Restaurant Mardaga (As)
• Jeroen Vanandroye van Mondevino (Borgloon)
• Alexander Reniers van Osteria Moretti (Hasselt)
• Anne-Sophie Breysem van de Kwizien (Hasselt)
• Sébastien Wygaerts van Ogst (Hasselt)
• Jan Wouters van 6 zinnen (Hasselt)
• Koen Verjans van Restaurant Innesto (Houthalen)
• Jo Grootaers van Altermezzo (Tongeren)
• Laurens Snykers van Zoethout (Wellen)
• Kevin Bonanno van Le Cinquieme (Zutendaal)


Werken op De Motten

Fase 2 van de werken in stadspark De Motten en het openleggen van de Jeker is gisteren van start gegaan. De werken zouden moeten afgerond zijn tegen eind 2019. De kosten zijn geraamd op 17 miljoen euro. Het stadsaandeel bedraagt 7 miljoen euro. 

Ploegenvoorstelling in 's Herenelderen

Naar jaarlijkse traditie heeft KVVV 'sHerenelderen afgelopen zondag weer hun ploegenvoorstelling gehouden. Zowel de spelertjes van de jeugdteams, alsook de senioren elftallen werden individueel aan het talrijk opgekomen publiek voorgesteld.
De weergoden waren hen ook dit jaar weer bijzonder gunstig gezind, en in een herfstzonnetje werden alle leden van de vereniging op de gevoelige plaat vastgelegd. Na 2 jaar achter elkaar een explosieve groei van jeugdspelers te hebben gekend, groeide in de afgelopen maanden hun ledenaantal gestadig verder.
Met een jeugdwerking van ondertussen al meer dan 120 voetballers, verdeeld over ploegen vanaf de kleinste U7 t.e.m. de grotere U17, mogen ze zich stilaan beginnen te rekenen tot de grotere jeugdopleidingen uit de streek.
De ploegenvoorstelling werd na de wedstrijd van KVVV tegen Heers VV, ook al naar jaarlijkse analogie, afgesloten met de trekking van "het Gouden Victoriaantje" waar enkele supporters een aanzienlijk bedrag wisten te winnen.

bijdrage: Vic Vranckx

Commissie 18/09

Vanavond was er de eerste gemeenteraadscommissie sinds de grote vakantie. 
* Burgemeester Dewael lichtte de punten 'Algemeen bestuur' toe: "Het globaal plan cameratoezicht wordt aangepast voor de camera aan het kunstwerk 'The Lily Pond' (Begijnhofkerk). We overwegen nog bijkomende cameraplaatsen zoals aan de basiliek, Vrijthof, Veemarkt, Plein en Hondsstraat. Ik heb aan de politie gevraagd om dit te onderzoeken".  Raadslid Christiane Thys stelde voor ook een camera te plaatsen op de parking van het kerkhof in Berg. 
* Schepen Christiaens had het o.a. over de onteigeningen die er nodig zijn voor de aanleg van riolering en een fietspad langs de Nieuwe Steenweg
* Stadssecretaris Houbrechts behandelde de punten van schepen Jans: De depotzone van de Ambiorixkazerne  wordt verkaveld tot een bouwzone voor 44 woningen en 24 appartementen