Sonja wint Speculaasbudget

Sonja Milkers (58) uit Mal is de derde winnaar van 

3de Michelinster in Tongeren

Vanavond zijn de Michelinsterren uitgedeeld. Tongeren beschikt vanaf nu over 3 restaurants met elk 1 ster:

Altermezzo is de nieuwkomer. Het zijn hoogdagen voor Jean-Pierre Jaeken en zijn team. Onlangs werd hun kok Jo Grootaers door Gault & Millaud uitgeroepen tot 'Jonge topchef van Vlaanderen'. 

De twee andere sterrenrestaurants zijn Magis en de Mijlpaal.

Er zijn dit jaar 14 nieuwkomers met een eerste ster. 

Voorstelling ‘Refresh’ bij Viio

Vandaag kunnen de viio-leerlingen (tweede graad) genieten van de voorstelling ‘Refresh’, comedy theater gebracht door Jo De Rijck. Hij is bekend geraakt dankzij zijn deelname aan ‘Belgium’s got talent’ waar hij in 2013 met zijn afgerichte kip en goudvis tot in de halve finale doorstootte.

‘Refresh’ is een voorstelling rond milieu. Door middel van visuele acts, hilarische en onverklaarbare fenomenen brengt De Rijck afvalpreventie, het sorteren van afval en een goede zorg voor het milieu onder de aandacht, en dat  terwijl leerlingen mee op het podium staan.

“De stad en Limburg.net bieden deze voorstelling aan. We willen jullie hiermee het belang van de goede zorg voor het milieu benadrukken”, wist milieuschepen Patrick Jans.
“Dit is de vijfde en laatste middelbare school waar deze voorstelling gratis wordt aangeboden. Volgend jaar pakken we uit met een ander initiatief rond milieu”, vulde onderwijsschepen Jos Schouterden aan. 

Volgens De Rijck zijn de leerlingen vandaag heel stil, aandachtig en respectvol tijdens de voorstelling. 

Week van de derde leeftijd

Vandaag start de 'Week van de derde leeftijd'.
In wzc De Motten mocht de oudste bewoner (de 98-jarige Lea) het gouden lint doorknippen samen met OCMW-voorzitter Johnny Vrancken.

Dat werd gevierd met een drankje. 

Er is een gevuld weekprogramma uitgewerkt voor de residenten:
- Ma: feestmaaltijd en dessertbuffet
- Di: handverzorging door SIBBO-leerlingen en sjoelen met tractatie
- Wo: kienen met tractatie
- Do: ontbijtbuffet en mis opgeluisterd door koor Sint-Jan
- Vr: verrassingsoptreden met bal populair 

Retail award naar Vossen

De retailaward voor 'Klantvriendelijkste stad' werd verplaatst van La Rox (Julianus Shopping) naar Vossen Fashion (T-Forum) en dat voor de komende twee weken 

Sinterklaasfeest Jong Socialisten

Namiddag organiseerde Jong Socialisten Tongeren voor de 10de keer een Sinterklaasfeest o.l.v. voorzitter Joachim Peeters  in zaal Volksontwikkeling. 
"Het is oorspronkelijk opgestart voor kinderen die het moeilijker hebben om naar grote evenementen te gaan. Wij maken een budget vrij zodat iedereen kan komen en we besteden 1500 € om het sinterklaasfeest mooi te laten verlopen", wist Joachim. 
In afwachting van de komst van de Sint dansten de kinderen tijdens de Crazy discoshow. De Sint deed zijn intrede om 16u, waar de kinderen vol spanning naar uitkeken. Zij werden in groepjes van 10 op het podium uitgenodigd, zodat ze kennis konden maken met de Sint. 
Ieder kind kreeg een mooi geschenk van Sinterklaas. De snoepzakjes werden geschonken door Eddy Manet (café Gerechtshof)

Er waren 120 kinderen ingeschreven (wat het max. was) en samen met de ouders was het opnieuw een geslaagd feest.

bijdrage: Nico Francois 

Herfstwandeling in Rutten

Namiddag was er een herfstwandeling van ongeveer 6 km rondom Rutten, onder begeleiding van natuurgids Paul Denis. Onderweg was er een korte pauze en kon men genieten van een hapje en een drankje. Het was een mooie opkomst met een 50-tal deelnemers.
Het is een initiatief van Leefmilieu Tongeren, een vrijwilligersvereniging;
"Er worden momenteel 18 nieuwe natuurgidsen opgeleid die achteraf actief kunnen ingezet worden voor het begeleiden van zulke wandelingen. Dit is de 35ste jaargang van 10 wandelingen op jaarbasis rond Groot Tongeren. Deze keer is er gekozen voor Rutten, omdat het één van de aangename en interessante dorpen is die we in Tongeren hebben. Door zijn geschiedenis en natuur zoals de kerk, het buurthuis, Hoeve Lenaerts, la fabrique, de Evermaruskapel, het oud tramspoor, tramhuis Hamal, enz..", wist Paul Denis. 

bijdrage: Nico Francois

Feria quiz

Zaterdagavond werd in PC Feria in Vreren een quiz georganiseerd, waarvan de opbrengst gaat naar de palliatieve eenheid 'De Schelp' (AZ Vesalius).
De 3de editie genoot een grote opkomst van 80 personen.
De vrienden Dominique Crommen, Didier Bijnens, Hilde Boumans en Nico Baldewijns vinden dat er in Vreren te weinig te beleven valt en daarom besloten ze van ieder jaar een quiz te organiseren t.v.v. een goed doel. 
De vorige edities ging de opbrengst naar het BCG. 
Hierbij het podium: 
De winnaars zijn “de Vier Wijzen“, op de 2de plaats “Team Lowette“ en op de 3de plaats eindigde “Fibonacci “.
De inrichters maken al plannen voor de volgende editie.

bijdrage: Nico francois

KVLV Sluizen maakt kerstcreaties

De dames van KVLV Sluizen hebben mooie creaties gemaakt voor Kerstmis. Ze gebruikten hiervoor recycleerbare materialen zoals boeken, handtassen, enz….
Ze konden kiezen tussen liggende en staande ontwerpen. Onder begeleiding van Christel Vanherf werkte een 22 tal leden enthousiast aan hun gekozen ontwerp in PC Sluizen. 
De dames kijken ook reikhalzend uit naar de renovatie van de zaal,want die laat al een tijd op zich wachten.

bijdrage: Nico Francois

Proefproject afvalophaling in Koninksem en Lauw


foto: Radio 2

Limburg.net start een proefproject met aparte ophaling van keukenafval in Koninksem en Lauw. Daar zal vanaf 2 januari, gedurende één jaar lang huisafval in 6 verschillende zakken moeten worden ingezameld: huisvuil, pmd, zachte plastics, textiel, groenafval en zelfs organisch keukenafval worden apart bewaard. Alles wordt elke 14 dagen op dezelfde dag opgehaald. Het gft wordt dus opgesplitst in organisch keukenafval, groenafval en snoeihout. 
De inwoners mogen hun gft-container niet gebruiken. In ruil krijgen ze een pakket met de verschillende zakken en een emmertje voor organisch keukenafval. Daarnaast krijgen ze ook een korting op hun afvalbelasting. 
Om de inwoners te informeren voorziet Limburg.net een aantal infomomenten. Ze krijgen ook een brief en folder in hun bus.
Milieuschepen Patrick Jans (uit Lauw) ziet de test helemaal zitten: "Dit betekent een kostenbesparing voor de inwoners, de stad en Limburg.net". 

Bronsgroene Leeuw voor de NUL

Namiddag werd de Bronsgroene Leeuw van LIVEKE vzw uitgereikt in de Kleine Graaf ('s Herenelderen). Laureaat is de NUL (NarrenUniversiteit Limburg)uit Maastricht.
Ditmaal mogen de Ridders van Morepoit tot Bukeberg de jaarlijkse Verbroederingsdag tussen beide Limburgen organiseren, een evenement met de 14 voornaamste Limburgse carnavalsverenigingen die aangesloten zijn bij  LIVEKE (Limburgse Verenigingen Karnavals Evenementen). 
Sinds 1976 wordt tijdens de Limburgse Verbroederingsdag de Bronsgroene Leeuw uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het carnavalsgebeuren. Deze hoogste Belgisch-Limburgse carnavalsonderscheiding is dit jaar weggelegd voor de Narren Universiteit Limburg (NUL). De leden zetten zich in voor de Limburgse volkscultuur en het carnaval. De ‘Magnifieke rector’ mocht de trofee in ontvangst nemen: “Wij zijn sinds 1965 actief. Toen hadden ze in België nog geen rijbewijs nodig. Wij houden van relativering en zelfspot”, dankte Prof. dr. Joep Geraedts.