Tongeren vandaag

Nieuws

Animatie op de Veemarkt

De handelaars van de Veemarkt hebben voor animatie gezorgd voor deze namiddag.

Bezoekers kunnen naar een verhaal luisteren in een woonwagen

Een band speelt muziek op rolletjes in een caravan

Kerst in de tent op het Vrijthof

Deze namiddag kan je op het Vrijthof terecht voor 'Kerst in de tent', een initiatief van de Jeugdraad. 
Voor het tweede jaar op rij is er een kerstmarkt van en door Tongerse jeugdbewegingen: 7 van de 9 doen dit jaar mee. "Ze hebben alles zelf geregeld. De opbrengst van de verkoop is voor hun",

vertellen Dorien Lowet. en Tim Houbrechts 

De jeugdbewegingen hebben hun aanbod van drank en lekkers op mekaar afgestemd om concurrentie te vermijden

De Jeugdraad organiseert een tombola. Er zijn 7 prijzen, aangeboden door lokale handelaars. De trekking vindt plaats om 18u30. 

Disneyfiguren op rollerpiste

Deze namiddag zijn er vijf Disneyfiguren op bezoek op de rollerpiste. Kinderen mogen met hen op de foto.  

Ballonnenclown Titof is ook van de partij

Wensverkoop t.v.v. De Warmste Week

In Henis (Voenhofstraat 39) kan je deze namiddag een kerstwens kopen t.v.v. De Warmste Week. “We hebben ons laten inspireren door de vele kerstfilms. Voor 1 euro mag je een wens neerpennen om hem vervolgens

in de kerstboom te hangen.

We verkopen ook glühwein,, wafels, chocomousse en speelgoed. We doen dit voor het eerst, maar het zal zeker niet de laatste keer zijn. Het is alleen spijtig dat de sneeuw ontbreekt”, vertelde Katleen. 

Boekje over de geschiedenis van Berg

In 2020 zou Open Monumentendag doorgaan in Rutten. Tijdens dit jaarlijkse evenement, waarin onroerend erfgoed centraal staat, wordt steeds een dorp of monument in de kijker geplaatst aan de hand van activiteiten ter plaatse. De coronapandemie besliste hier jammer genoeg anders over.

Om Rutten toch op één of andere manier in de ‘spotlights’ te zetten, maakte het stadsarchief toen een boekje over de geschiedenis van het dorp, dat ze gratis verdeelde over alle inwoners. Omdat dit boekje erg in de smaak viel, werd besloten hier jaarlijks een vervolg aan te geven. Deze keer staat het dorp Berg ‘in the picture’. Teksten en beelden over dit mooie dorp werden gebundeld in de publicatie ‘Berg, een stukje geschiedenis…’

Burgemeester Patrick Dewael: “Geschiedenis is identiteit. Gebeurtenissen in het verleden bepalen het karakter en de identiteit van een dorp. Als stadsbestuur vinden we het belangrijk om niet enkel in te zetten op de valorisatie van het erfgoed in het stadscentrum, maar ook op dat in onze dorpen. Onbekend is immers onbemind. Deze publicatie is dan ook een uitgelezen mogelijkheid voor de inwoners van Berg om met jun eigen geschiedenis in contact te komen.”

Schepen Gerard Stassen, bevoegd voor Erfgoed in Tongeren: “Elk van de dorpen rond Tongeren heeft zijn eigenheid en karakter. Ieder van die dorpen heeft een uniek verhaal te vertellen. Ik ben dan ook blij dat we met deze reeks van publicaties het uniek-zijn van de dorpen nog eens extra in de kijker kunnen zetten.”

De publicatie ‘Berg, een stukje geschiedenis…’ wordt binnenkort gratis verdeeld onder alle inwoners van Berg. Ketsingen zal later een apart dorpsboekje krijgen.

Sam Gooris

Vanavond gaf Sam Gooris een optreden in het paviljoen op het Stadhuisplein. 
Hij lokte veel volk!

Het Teseum kijkt na een succesvol jaar uit naar de kerstperiode!

Rondom de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek gonst het van de kerstsfeer en de activiteiten. In de basiliek zelf kan je terecht om het kerstverhaal te ontdekken. De Vrienden van de Kerststal zorgden dit jaar opnieuw voor een prachtig kerstdorp. Op zondag 22 december is er om 14.30 uur een gratis optreden bij de kerststal van de Tevona band.

Zaterdag 21 december wordt het Vredeslicht op een feestelijke manier ontvangen. Elk jaar wordt in december een waakvlam, het Vredeslicht, ontstoken in Bethlehem. Dit Vredeslicht wordt in een lantaarn van hand tot hand doorgegeven. Na het weerklinken van de Last Post om 18 uur aan de Moerenpoort vertrekt er een vredesoptocht naar de basiliek, gevolgd door een gebedsviering. De avond wordt afgerond met een gratis concert van het gospelkoor Akkoord uit Hoeselt.

Ook het muzikale erfgoed komt aan bod tijdens de kerstperiode. De Vrienden van het Le Picard orgel organiseren twee orgelconcerten met organist Luc Ponet. Dinsdag 24 december om 16 uur met musette en doedelzak en dinsdag 31 december om 16 uur met bugel. De concerten zijn gratis toegankelijk, een vrije gift is steeds welkom.

Burgemeester Patrick Dewael: “In het Teseum kan je in de kerstvakantie terecht voor een museaal avontuur. Een interactieve beleving neemt je mee naar de opgravingen onder de basiliek, de topstukken in de schatkamer en de beklimming van het belfort. We hebben met het Teseum een succesvol jaar achter de rug, vol tevreden gasten en lovende reacties. Ruim 34.000 bezoekers vonden hun weg naar de museumsite. Ik ben dan ook trots op dit resultaat en het hardwerkende team achter het Teseum.”

“Opmerkelijk is de groeiende interesse van schoolgroepen, voornamelijk uit het secundair onderwijs. Scholen zijn steeds op zoek naar boeiende en leerrijke uitstappen. De archeologische site is erg geliefd. Jongeren ontdekken er op een unieke manier een gelaagd verhaal van 2000 jaar geschiedenis. Het is een mooie aanvulling van een dagprogramma met een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum.”, vult schepen van cultuur en toerisme An Christiaens aan.

De maanden april, mei en augustus waren de topmaanden voor het Teseum. Maar liefst 25% van de bezoekers komt van buiten de landsgrenzen, met Nederland (14%) aan kop. Het grootste deel van de bezoekers komt uit eigen provincie (33%) gevolgd door de provincie Antwerpen (18%).

Schepen An Christiaens: “Het Teseum is een waardevolle trekpleister in Tongeren. We zien nog volop kansen van groei. De komende jaren bouwen we verder aan de vele verhalen en tradities, breiden we onze expertise uit en brengen we ons erfgoed verder tot leven”.

Speciale openingsuren kerstperiode:

Dinsdag 24 december open t.e.m. 13 uur
Dinsdag 31 december open t.e.m. 16 uur
Op 25 december en 1 januari is het Teseum gesloten

Info & tickets: www.teseum.be

Kerstfeest Vief '24

Vief Tongeren hield woensdag 18-12-2024 haar kerstfeest in zaal De Meir.Na het lekkere eten en een gezellige namiddag met dans en muziek werd er een som geld gespaartdoor de leden van Vief overhandigd aan VZW Sint Gilliskelderke Tongeren.Met vriendelijke groeten,Jacobs Ludo ViefVief Tongeren hield woensdag haar kerstfeest in zaal De Meir in Henis.
Na het lekkere eten en een gezellige namiddag met dans en muziek werd er

een som geld, gespaard door de leden van Vief, overhandigd aan VZW Sint Gilliskelderke Tongeren. 


bijdrage: Ludo Jacobs 

Kerstman bezoekt donderdagmarkt

De Kerstman heeft voormiddag de donderdagmarkt bezocht.
Door de hevige regenbuien ging hij schuilen in het paviljoen van de rollerpiste. 

Moerenpoort kreeg nieuwe inrichting

Deze middag is de Moerenpoort heropend. De voorbije maanden werd het bezoekersparcours vernieuwd/
Cultuurschepen An Christiaens kroop achter de toog van 't Poorthuis om uitleg te geven aan de genodigden: "Stad Tongeren heeft een nieuwe investering gedaan in ons erfgoed. We koesteren ons erfgoed in de nieuwste stad van het land. In 2011 onderging de Moerenpoort een restauratie en een ontsluiting. We blijven verder investeren in Tongeren en Borgloon. De intrinsieke waarde staat buiten kijf voor toekomstige generaties. De Moerenpoort is een meerwaarde voor ons toerisme. Ze lokt 7.500 bezoekers per jaar. Toerisme zorgt voor een economische return. Het verblijftstoerisme is de voorbije 5 jaar sterk gestegen: van 41.000 overnachtingen in 2018 naar 51.400 in 2023. Toeristen verteren hier. 
De museale invulling van de Moerenpoort werd opgewaardeerd. Dit is weer een pareltje bij voor het toeristisch aanbod". . 

De Moerenpoort is een stille getuige van het middeleeuwse Tongeren. Deze poort - gebouwd in 1379 - was één van de poorten waardoor je in of uit de stad kon geraken. Van de zes poorten is de Moerenpoort de enige die nog volledig intact
is. In 2011 onderging het poortgebouw een grondige restauratie zowel aan de buitenzijde als de inrichting aan de binnenzijde.
In 2022 startte de stad Tongeren het voortraject om de museale invulling te vernieuwen. De infodragers en de teksten hadden nood aan een update.

Samen met het historische projectbureau Geheugen Collectief ontwikkelde de stad Tongeren een nieuw thematisch concept. Dit was de leidraad voor ontwerpbureau Fugzia bv voor de realisatie van de nieuwe, frisse invulling die je vandaag kan komen ontdekken.

Schepen van cultuur en toerisme An Christiaens: “De Moerenpoort straalt inhoudelijk en vormelijk opnieuw. Voor het ontwerp lieten we ons inspireren door typisch middeleeuwse vormen van schilden en vaandels. Deze nieuwe
vormentaal start langs de buitenzijde om passanten te prikkelen en aan te sporen om de poort een bezoek te brengen. De nieuwe centrale figuur van de Moerenpoort is de poortwachter. Je leert hem meteen kennen bij de
toegangsdeur waar hij je om een toegangscode vraagt. Via deze code, gratis te verkrijgen bij Visit Tongeren-Borgloon en in het Teseum, krijg je toestemming om de poort te betreden.”
Het centrale uitgangspunt binnen het concept was om de poort terug te laten stralen. Overbodige informatie en panelen die het zicht belemmerden werden verwijderd. Na de demontage bleef er dan ook een prachtig middeleeuws
bouwwerk over. De vitrineschacht die centraal doorheen de Moerenpoort loopt is omgevormd tot een boeiende infoplek met op elk niveau toffe kinderopdrachten, audioverhalen en objecten die je langs kijkgaten kan bewonderen.
Via een belevingstour wandel en klim je doorheen het verhaal van de Moerenpoort. De museumthema’s nemen je mee naar het middeleeuwse leven in en rond de poort en laten je kennismaken met de poort als belangrijk onderdeel
van de stadsverdediging. Het parcours is in vier talen: Nederlands, Frans, Duits en Engels. Op elk niveau ervaar je de middeleeuwse ruimte op dezelfde manier. Het inhoudelijke verhaal vind je terug op vaandels via teksten en infographics.

De typerende lijntekeningen van de poortwachter en de animatiefilms zijn van de hand van Helene Lespagnard. Ze spreken tot de verbeelding zowel voor jong als oud.

Kinderen kunnen aan de achterzijde van de vitrinekasten zich amuseren met een zoektocht en spelletjes.

Burgemeester Patrick Dewael: “Mijn fascinatie voor de middeleeuwen dimt nooit en in de Moerenpoort stap je dan ook even terug in de tijd. Met de nieuwe invulling maken bezoekers op een hedendaagse manier kennis met de
geschiedenis van de stad Tongeren vanaf het jaar 1000. Tongeren maakt dan deel uit van het prinsbisdom Luik en profiteert in dit nieuwe millennium van de bloei van de internationale handel. Het strategisch gelegen Tongeren krijgt
veelvuldig te maken met conflicten. Door de toekenning van stadsrechten door de prins-bisschop starten de Tongenaren onvermoeid aan de bouw van een nieuwe verdedigingsmuur met de toegangspoorten naar de middeleeuwse stad.”
De Moerenpoort kent een eeuwenlange geschiedenis. In de middeleeuwen was de poort een symbool van kracht en macht, ze overleefde de grote stadsbrand in 1677 en werd in de 19de eeuw gered van de sloop. In 1958 opende de poort als
museum. Vandaag is de Moerenpoort een iconisch bouwwerk in onze stad, aan de rand van het begijnhof en middenin de gezellige zondagse antiekmarkt. Het is een plek waar mensen samenkomen om kennis te delen en samen te verbeelden.
Op de toren geniet je van een adembenemend zicht op de stad en het groene landschap van de Kevie. De tentoongestelde objecten behoren tot de collectie van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Tongeren. Ze werden zorgvuldig geselecteerd om het verhaal van de Moerenpoort te versterken. Andere objecten uit het oude Moerenpoortmuseum zijn verhuisd naar het stadsarchief..

De totale kostprijs voor het ontwerp en de realisatie van de museale invulling door de firma Fugzia bv bedraagt 84.591,10 euro inclusief btw. Daarnaast werden er een aantal renovatie- en aanpassingswerkzaamheden uitgevoerd zoals een
nieuwe houten draagconstructie voor het uitkijkplatform. De kostprijs voor deze werken bedraagt ca. 22.575,95 euro inclusief btw.

De Moerenpoort is dagelijks te bezoeken van 10 tot 16 uur via een gratis toegangscode. Deze code kan je verkrijgen bij Visit Tongeren-Borgloon en in het Teseum.
In de kerstvakantie is de Moerenpoort gesloten op 25 december en 1 januari.

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google