Vanavond was er de gemeenteraad in het stadhuis. Er waren 33 raadsleden aanwezig.
Visit Tongeren-Borgloon kijkt met voldoening terug op een geslaagd eerste bloesemseizoen in de nieuwe fusiestad Tongeren-Borgloon. De bloesempiek viel dit jaar samen met de paasvakantie, wat zorgde voor een ideaal scenario voor het toerisme in Haspengouw. Heel wat Belgen trokken richting Tongeren-Borgloon om de bloesems te bewonderen. Wandelen en fietsen bleven de populairste activiteiten, vaak gecombineerd met een gezellig terrasje of een bezoek aan een van de bloesembars.
Schepen van Toerisme An Christiaens licht toe: “Vooral in Borgloon mochten we een opvallende toestroom van bloesembezoekers verwelkomen. De infopunten van Visit Tongeren-Borgloon ontvingen maar liefst 18.000 bezoekers. Daarmee overstijgen we ruimschoots de cijfers van april vorig jaar. Op dagen met minder goed weer boden onze musea en belevingssites een aantrekkelijk alternatief. Dit alles bevestigt nog maar eens dat het toeristisch huwelijk tussen Tongeren en Borgloon een voltreffer is.”
Opvallend was de grote opkomst op paasdag, wat doorgaans een familiedag is. Een groot aantal bezoekers kwam die dag nog genieten van de laatste bloesempracht. De weersomstandigheden speelden opnieuw in ons voordeel: de hoogstam- en appelbloesems bleven tot en met het paasweekend in volle bloei.
Ook de Loonse stroopfeesten kenden een ongezien succes. Meer dan 3.000 bezoekers zakten af naar de jaarlijkse feesten op het Loons Plein om te genieten van muziek, pannenkoeken, Loonse stroop en tal van streekproducten. De Stroopfabriek was gratis toegankelijk. Verschillende gidsen namen 1.400 bezoekers mee op sleeptouw doorheen het Fruitbelevingscentrum. Ongeveer 65 aanwezigen namen deel aan een begeleide bloesemwandeling.
Na een geslaagd eerste bloesemseizoen kunnen we besluiten dat de inrichting van het Stroopplein een schot in de roos is. Burgemeester Jo Feytons: “Zes maanden na de inhuldiging van het Stroopplein is het duidelijk dat de Stroopsite is uitgegroeid tot een belangrijke toegangspoort tot Haspengouw. De site, strategisch gelegen aan het begin van diverse landschapswandelingen en het fietsroutenetwerk, biedt tal van voorzieningen zoals fietsverhuur, een ruime parking, horeca, een toeristisch infopunt en het Fruitbelevingscentrum in de gerenoveerde Stroopfabriek. Alles samen maakt dit van de Stroopsite het ideale vertrekpunt voor wie Tongeren-Borgloon en de omliggende streek wil ontdekken.”
Visit Tongeren-Borgloon blijft de komende maanden inzetten op een gevarieerd toeristisch programma. Het volledige aanbod kan worden geraadpleegd op www. visittongeren-borgloon.be.
Johny Reynders (65) uit Tongeren is de weekwinnaar dankzij zijn geregistreerde Ambi.pas. Dat levert hem 2.500 punten, goed voor 250 euro op. De uitreiking vond al voor de 10e keer plaats bij herenboetiek Lui (Maastrichterstraat).
De winnaar is er een vaste klant. Hij kocht 2 polo's en hij gebruikt zijn Ambi.pas al jaren.
Vandaag is de Michelingids 2025 voorgesteld op de Handelsbeurs in Antwerpen
Deze Tongerse restaurants hebben een Michelinster:
- Alter (Bilzersteenweg in Riksingen): behoudt zijn 1 ster
- De Magis (Hemelingenstraat): behoudt zijn 1 ster
- De Mijlpaal (Sint-Truiderstraat): behoudt zijn 1 ster
Van de 13 restaurants die voor het eerst een Michelinster krijgen, zijn er 2 in Limburg:
- La Botte (Genk), met chef Giuseppe Giacomazza
- Modest (Opglabbeek), met chef Sander Spreeuwers
Daarnaast werden ook Bib Gourmand Awards uitgereikt. van de 15 nieuwe restaurants die een speciale vermelding krijgen om hun uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, is er geen in Limburg
Voor deze twee bedrijven werd een faillissement uitgesproken:
– tuinaanleg Cars & Gardens (Tongeren-Borgloon)
– ramen en deuren Solux Consult (Tongeren-Borgloon)
De Erfgoeddag van vandaag kon weer op veel bezoekers rekenen:
In Tongeren stonden er 6 activiteiten op het programma
* Expeditie Erfgoed: interactieve erfgoedwandeling in Tongeren en Borgloon
Ontdek het rijke verleden van Tongeren en Borgloon op een verrassende en speelse manier! Tijdens deze interactieve erfgoedwandeling duik je in de fascinerende geschiedenis van de stad, ontdek je verborgen verhalen en los je uitdagende opdrachten op. Met de Erfgoedapp krijg je een unieke kijk op het verleden – of je nu meeloopt met de tour of thuis vanuit je zetel op ontdekking gaat. Scan, luister en speel terwijl je de geheimen van het Tongerse en Loonse erfgoed ontsluiert.
ook na Erfgoeddag kan deze tour nog gedaan worden.
* Teseum:
Het Teseum daagde je uit om de museumsite op een speelse manier te ontdekken. Langs de vaste museumroutes vond je spellen voor klein en groot.
Speel het bordspel en volg de voetstappen van kanunnik Voets
of ontdek de kunstcollectie via het kwartetkaartspel. Maak tussen de ondergrondse opgravingen spelenderwijs kennis met archeologie. Beklim de basiliektoren via een spelletjesquiz, bouw zelf een toren en bespeel de beiaard.
De vaste collectie was gratis te bezoeken en alle reservaties waren volzet!. De Belforttoren van de basiliek kon ook gratis bezocht worden. Onderweg kon je kennismaken met de beiaardier en kinderen konden een toren bouwen op een triltafel
* GRM
Hier konden kinderen het 'Tijdreisspel' spelen: ze moesten 6 opdrachten volbrengen in de zalen (Ontcijfer een oeroud raadsel, waag je aan een Romeinse paardenrace en test je geluk in een spannend dobbelspel) en onderweg een sticker zoeken. Met de cijfers en letters moesten ze codewoord ontdekken en dat gaf recht op een button
* Feestzaal Stadhuis
Lezing over Verdwenen Cinema’s in Limburg – Op Zoek naar Filmgeschiedenis
Hasselaar Jean-Paul Lambrichts, gepassioneerd onderzoeker van lokale geschiedenis. vertelde over de wereld van de meer dan 190 oude Limburgse bioscopen, Wat begon als een wandelzoektocht, groeide uit tot een diepgaand onderzoek naar verdwenen en nog bestaande filmtheaters in onze provincie. Hoe zag het bioscooplandschap er vroeger uit? Welke zalen brachten magie op het witte doek, en welke verhalen gingen verloren?
In 1908 was Grand Théâtre Delaux op bezoek in Tongeren
In 1846 werd schouwburg Casino gebouwd, later volgde Concordia
Affiche van Koninklijke Cinéma in 1917
Tegenover het oud hospitaal (de Schiervelstraat) was er ook een cinemazaal
De cinemazalen in Tongeren en in Borgloon
De plannen van De Casque op de Grote Markt
De kapel met feestzaal van het College
De feestzaal en studiezaal van het College
Kursaal (later Forum) op de Grote Markt, naast café Au Phare
De hostessen van cinema Kursaal
Er waren meer dan 50 personen aanwezig voor de lezing. In september verschijnt het boek (49,99 euro) over de Limburgse cinema's
* Kapel Covent
Open Atelier – Pentagoon Academie Tongeren
Hier kon je te weten komen over wat een restaurator zoal doet en wat je allemaal kan laten herstellen. Restauratoren van schilderijen, papier en allerlei andere dragers stonden de bezoekers graag te woord.
Je kon kunstwerken meebrengen om ze samen met de experten te bekijken wat de mogelijkheden zijn rond behoud en beheer, conservatie en restauratie.
* Miniatuurkermis René Boulet
Het levenswerk van wijlen smid René Boulet is de betoverende wereld van de miniatuurkermis, Met oog voor detail en een hart vol passie bracht hij de kermis, zoals ze ooit echt in Tongeren stond, tot leven in het klein. Vandaag stelde zijn zoon Vital dit unieke erfgoed met trots tentoon.
De draaiende molens, de schitterende lichtjes en de nostalgische sfeer van een kermis zoals vroeger kokten 150 bezoekers. Nog v[o[or de start stond er al een rij wachtenden aan de deur.
Vital gaf gepassioneerd uitleg . De miniatuurkermis kan het hele jaar bezocht worden, na telefonische afspraak
Deze vochtend werd het kunstwerk voor de Antiekmarkt onthuld. het kreeg een plek langs het wandelpad aan de Leopoldwal, vlakbij de Moerenpoort. Het is een omgekeerde A, het logo van de Antiekmarkt dat ook al te zien is op de vlaggen en banners . Het kunstwerk in cortenstaal is 3,5 m hoog. Het is gemaakt door White Light in Genk en kost 35.000 euro. "Het idee voor de 'omgekeerde A' komt van Frederik Danco,, de strategisch art director bij stad Genk werkt ook voor Digitong. ."We willen de beleving van de antiekmarkt versterken, ook buiten de markturen en het authentieke karakter ervan extra in de verf zetten. De afgelopen maanden was er al de bestickering van fietsenstallingen, betonnen zitblokken en elektriciteitskasten en het bevlaggen binnen het antiekmarktcircuit. De onthulling van het officiële logo is een volgende stap. De 'omgekeerde A is een krachtig symbool dat de ziel van onze wereldwijd gekende markt verbreedt", vertelde marktschepen Krijn Henrotte. "In alle talen staat de 'A' voor antiek. Door haar om te keren, krijgt de A een nieuwe sprekende functie en wordt ze een 'marker'. De pijl onderaan verwijst naar een locatie: hier gebeurt het. De cirkel rond e A symboliseert de samenwerking die de markt mogelijk maakt tussen de stad, de standhouders, de antiekwinkels, de bezoekers, de omliggende Horeca en de bewoners. De cirkel staat voor hun verbondenheid terwijl de A hun anker is", verduidelijkt de schepen.
"De antiekmarkt is een essentieel onderdeel van onze stad en haar cultuur. Met dit 'wayfinding'-project en het nieuwe logo willen we niet alleen de aantrekkingskracht van de markt vergroten, maar ook de trots van onze inwoners op deze unieke traditie versterken", vulde burgemeester Jo Feytons aan
Vandaag is er weer een rommelmarkt op de Dijk.
De opbrengst gaat naar de straatversiering t.g.v. de Kroningsfeesten 2030.
Het is de 15e editie. Er zijn 114 standhouders, waarvan 28 buurtbewoners en er zijn meer lopende meters dan vorig jaar..
Je kan er genieten van hamburgers, frieten en wafels. De ijsjesverkoper heeft forfait gegeven wegens ziekte
Vanavond was er de 36e editie van de Marcusprocessie in Mal met tractorenzegening aan de Banneuxkapel. Diaken Kris Buckinx
en pastoraal coördinator Josiane Houben wisselden mekaar af.
Niet enkel tractoren, maar ook vrachtwagens werden door hen besprenkeld met wijwater. In totaal zijn er 366 voertuigen langsgekomen.
Vanavond wordt de 275e verjaardag van de Casino gevierd. Aftredend voorzitter Patrick Dewael en zijn opvolger Jeroen Bellings gaven een historische toelichting o.l.v. moderator Danny Stuvers.
De viering werd voorbereid door een werkgroep.
Die zorgde o.a. dat de rode loper werd uitgerold en voor kelners anno 1750.
Muziekmaatschappij Casino werd in 1750 opgericht in het Prinsbisdom Luik, toen België nog niet bestond. De schouwburg werd in 1846 gebouwd en in 1911 verwoest door een brand. In 1922 werd o.l.v. toenmalig voorzitter Paul Neven de zaal heropgebouwd. Een eeuw later beschikt de Casino nog altijd over een muziekschool, een harmonie, een koor en acteurs.
Albert Schiepers was voorzitter van 1967 tot 2004. Op zijn aanraden werd Patrick Dewael zijn opvolger. Schiepers, die in 2010 overleed, schonk zijn nalatenschap aan de vzw.
Het bestuur van vzw Casino
Voorzitter Jeroen Bellings beloofde dat hij de Muziekmaatschappij zal voortzetten in dezelfde trend als zijn voorganger Patrick Dewael.