Vanavond was er een babyborrel vanuit UNIZO in de feestzaal Blickenberg in Borgloon. UNIZO Borgloon en UNIZO Heers zijn al enkele jaren samengesmolten, nu is er gekozen voor een fusie met UNIZO Tongeren.
Eric Dupain, voorzitter UNIZO Heers, leidde de avond: "Dit is de gebeurtenis van een nieuw samenwerkingsverband met een DNA om u tegen te zeggen, het is niet de ene die de andere opslorpt, maar een nieuw partnerschap. Dit is het bewijs dat er in Haspengouw hard gewerkt wordt. De UNIZO-fusie van Borgloon met Heers is een succes. Mijn persoonlijke ambitie is over de gemeentegrenzen heen werken. Tongeren is intussen de bruid van Borgloon geworden. Heers blijft liever vrijgezel. Ondernemers doen niet aan politiek. Wij gaan werken aan één afdeling: de redenen : engagement-samenwerken-vriendschap.
Drie worden één. Met één voorzitter : Dries Vrancken (vz UNIZO Tongeren) en twee co-voorzitters: Rika Baillien (vz UNIZO Borgloon) en Eric Dupain (vz UNIZO Heers). Wij zijn niet de knapste, maar de meest meegaande. We appreciëren onze ondernemers. We gaan elkaar helpen en beter maken en samenwerken. Ondernemers zijn het cement van de maatschappij. We zijn een nieuw samengesteld gezin".
Voorzitter Dries Vrancken: "Het is een inspirerend kindje. Ik ben de grote broer en jullie zijn de ervaren ouders. Dit is geen opslorping, maar een fusie van drie sterke afdelingen. Vanavond zijn er 160 ondernemers aanwezig. Jullie zijn de motor van de lokale economie en van UNIZO. Dankzij jullie kunnen we mee op de deur kloppen bij de overheden. Geen enkele ondernemer zal alleen mogen staan.
Burgemeester Kristof Pirard van Heers liet zich vervangen door economieschepen Benny Schroyen.
Burgemeetser Jo Feytons vertelde hoe hij de lokale economie gaat ondersteunen: "één van onze speerpunten is inzetten op stadsvernieuwing. Jullie zijn de zuurstof van de maatschappij. We gaan heel hard werken met het schepencollege . Ook zelfstandigen hebben het moeilijk, maar wij gaan hen faciliteren door locaties te voorzien om hen in het licht en in het zicht te zetten. We hebben in Borgloon bewezen dat het lukt. Met 'Winkel Hier' werd er het eerste jaar voor 1,6 miljoen euro in één maand verkocht. De Bol.com's en de Zalondo's steunen niemand!"
Gedelegeerd bestuurder Bart Lodewyckx en provinciaal voorzitter Christophe Wels waren ook present.
"We zijn een nieuw samengesteld gezin. We hebben geen peter en geen meter: Bart Lodewyckx is onze peter en meter. Hij mag onze ondernemers ondersteunen: verdedigen-versterken-verbinden, vanuit Hasselt en vanuit Brussel. Ondernemers helpen zodat ze niet eenzaam aan hun weg moeten timmeren", vertelde Eric Dupain.
Voorzitter Dries Vrancken mocht de naam van de boreling onthullen: UNIZO THriBus: De T, de H en de B staan voor Tongeren, Heers en Borgloon. tri staat voor 3 en thribus is Latijn voor samenhang en gemeenschap
Jo Hendriks (chef propaganda) mocht afsluiten met een gedicht: 1 + 2 = 3. Het kindje heeft de lach van Rika, de looks van Dries en het ego van Dupain. Laten we toosten op THriBus: leve de ondernemers, hiep, hiep, hiep, hoera!!!
Zoals het hoort bij de geboorte van een baby waren er ook suikerbonen voorzien
Namiddag hield De Nieuwe Volksbond een nieuwjaarsreceptie voor alle vrijwilligers die er actief zijn.
Vier partners hebben er hun werking voorgesteld:
Verdiana (EnergieK) stelde het project EnergieK Tongeren-Borgloon voor: Dit project is een samenwerking tussen de stad, Stebo en SAAMO Limburg. Samen bestrijden we energiearmoede. "De deelnemers krijgen eerst een energiescan (Stebo), gevolgd door maandelijkse opvolgbezoeken gedurende 1 jaar (SAAMO). Samen verlagen we de energiefactuur, krijgen we inzicht in het verbruik en verhogen we het comfortgevoel van de deelnemers."
Greetje Swerts stelde haar onderwijsproject voor: "We zetten ons in voor kansarme gezinnen in Tongeren-Borgloon. We brengen ouders samen en we hebben onder andere een werkgroep 'anderstalige moeders' en een werkgroep 'kwetsbare ouders’. We doen aan ervaringsuitwisseling. Er is ook een samenwerking tussen onderwijs en welzijn. Daarnaast werken we ook aan een visie kansarmoede. We moeten investeren in scholen met hoge SES-indicatoren. We moeten samen nadenken over een onderwijs dat werkt voor iedereen".
Tim Vanvinckenroye (Zorgzame Buurten): "Met Zorgzame Buurten versterken we de samenhang tussen bewoners en versterken we de samenwerking met zorg en welzijn. We werken hiervoor samen met de stad en LDC De Piepel. Concreet zijn we al drie jaar aan de slag in de Wijk Paspoel, waar we onder andere een volkstuin hebben aangelegd en uitgebouwd op basis van de noden van buurtbewoners. Sinds vorig jaar is er ook elke woensdag een huurbegeleider van WiL aanwezig zodat signalen in de buurt sneller gecommuniceerd kunnen worden. Ondertussen werken we ook in andere buurten: o.a. Hubensbeemden".
Jade Budeners en Katalin Blancquaert (De Nieuwe Volksbond): "We willen een warme plek creëren waar iedereen welkom is. We gaan als vereniging aan de slag met actuele tendensen en noden van de bezoekers. Vorig jaar hebben we gewerkt rond de lokale verkiezingen door een 'Ieders stem stelt - café' te organiseren met lokale partners. Op 17 oktober is het de Nationale Dag van verzet tegen Armoede. In 2024 maakte we gebruik van de 'Als ik burgemeester ben' methodiek. De flyer met aanbevelingen van 'onze burgemeesters' hebben we overhandigd aan de verkozenen. Omdat alles meestal om 17u gedaan is, hebben we twee keer in de maand 's avonds een kookworkshop ingevoerd, als tegemoetkoming aan deze nood van de bezoekers.
In Vreren werd na de mis van 11u het zangkoor Sint-Medardus gehuldigd n.a.v. het 50-jarig bestaan.
Nico Baldewijns schetste de geschiedenis van het koor:
"Het dameskoor werd in 1974 opgericht op vraag van pastoor August Liesens. Er was toen al een mannenzangkoor dat enkel de zondagsmis opluisterde. In 1998 zijn ze gestopt bij gebrek aan zangers. Het dameskoor zong in 1974 de middernachtmis met een 40-tal leden.
Sinds 2022 leidt Ingrid Wijnen het koor dat vandaag uit 9 leden bestaat.
Deze 3 dames zijn er al vanaf het begin bij: Lya Thijsen, Miette Germeaux en Marie-Louise Goossens. Zij ontvingen 10 jaar geleden al het ereteken 'Eerste Klas' en het diploma. Voor 50 jaar dienst voorziet het bisdom geen ereteken.
Deze dames kregen wel het ereteken 'Eerste Klas': Marie-Hélène Thijs (45 jaar koorlid; Denise Marneffe (42 jaar koorlid) en Ingrid Wijnen (40 jaar organist in de Sint-Jozefskerk).
Zij kregen het ereteken 'Tweede Klas': Maggie Vinken (25 jaar koorlid); Gerardine Schraepen (25 jaar koorlid); Marcella Vinken (25 jaar koorlid) en Tory Plusquin (25 jaar koorlid).
"Proficiat dames en we hopen nog vele jaren op jullie te kunnen rekenen". De voorzitter van de kerkraad lanceerde een w<arme oproep aan dames om aan te sluiten bij het koor: "Iedere stem is een meerwaarde en het hoeven geen nachtegalen te zijn".
Deze ochtend worden de standhouders van de Antiekmarkt beloond met een ontbijtpakket, aangeboden door de stad. "We doen dit om hen te bedanken voor hun inzet tijdens het afgelopen jaar en om hen een gelukkig Nieuwjaar te wensen", wist economieschepen Krijn Henrotte die zich liet bijstaan door de marktleiders om de 200 pakketten te bedelen. "Dit was voorzien voor de eerste zondag, maar toen was er de nieuwjaarsreceptie voor de inwoners en daarom hebben we voor de laatste zondag gekozen, want een Gelukkig Nieuwjaar wensen, kan toch de hele maand januari. De standhouders kunnen punten verdienen door hun aanwezigheid. Wie tijdens de winterperiode trouw op post is, krijgt extra punten". Sarah Swinnen uit Diepenbeek staat al meer dan 15 jaar elke zondag op de Tongerse Antiekmarkt: Ze verkoopt brocante en grafische dierenkunst: "De Tongerse Antiekmarkt behoort nog altijd tot de top drie in België. Het is een kwestie van de juiste klant te vinden, soms is dat gemakkelijk, soms wat minder", vertelt Sarah.
Vanavond bracht Roger Swerts zijn allerlaatste show in een uitverkochte Velinx en bijgewoond door twee burgemeesters: die van Tongeren-Borgloon en die van Herstappe. .
Na meer dan 30 jaar Tongers amusement zet hij er een punt achter.
In deze show 'TB' haalde hij nog één keer het Tongerse politieke reilen en zeilen over de hekel, aangevuld met liederen en conferences.
Roger verwelkomde de Tongenaren, de Lonenaren en 'die van de parking'. Hij droeg een rode pet, verwijzend naar Trump: "Ik ben bijna even oud als Trump. Als ik stop met shows ga ik ook in de politiek met de partij MTGA: Make Tongeren Great Again'..
Roger had het over de fusie: De naam Tongeren-Borgloon vindt hij maar niks: "Die is ontstaan tijdens een intensieve creatieve denkoefening in het stadhuis. Andere voorstellen waren Nieuw Tongeren en Het Land van Ooit. Ze hadden beter voor een fusie met Maastricht gekozen. Dan werd het 'Het Land van Maas en Dewael'. Een naam met de Jeker ging niet, want Loon ligt aan niks. Via Chat GPT zijn ze op Tongeren-Borgloon uitgekomen. Dat trekt op niks. Ik roep op om te protesteren en te kiezen voor 'T.B.', zoals L.A.. in Amerika, dan zijn we een wereldbegrip! Als we er dan Crisnée bijkrijgen, wordt het T.B.C.
Tijs Posen kreeg ook een sneer: "Hij is de Navalny van Tongeren. Hij kan beter naar Herstappe verhuizen, want daar is nu maar één partij".
Sinterklaas moest het ook ontgelden: "Dat is een triestige burger. Die gelooft niet meer in mij". Toen ik klein was, ging ik met ma, met de tram naar Luik. Sinterklaas zat daar, maar ik verstond hem niet...."
Roger vertelde ook over het verdwijnen van de Picpussen en het Kindje Jezus van Praag": "Ik begrijp nog altijd niet waarvoor het Kindje aanbeden wordt. Voor elke ziekte is er een heilige?"
Na de pauze had hij het over de verkiezingen: "Tongenaren zijn niet rancuneus. Na de verkiezingen hebben ze anderhalve week nodig gehad om tot een akkoord te komen wie de burgemeester zou worden. Dat was een 'dik' probleem. Zes jaar Feytons was te lang, dus wordt het drie jaar en is het 'Jojo' Feytons. Hoe kan hij zijn sjerp zonder problemen doorgeven aan An Christiaens? Die twee spelen in een andere gewichtsklasse. Maar je hoeft niet burgemeester te zijn, om baas te blijven".
Roger vertelde over zijn vakantie in Spanje waar hij op een nudisten plage terechtkwam
Hij eindigde met zijn afkeer voor chique feesten: "Die zorgen voor problemen: wat moet je meenemen? wat moet je aan doen? Tegenwoordig kiezen ze voor een alternatieve locatie. En zorg dat je vooraf gegeten hebt, want hoe chiquer het feest, hoe minder meubilair er staat".
"We hebben de voorbije 30 jaar met liedjes en shows Tongeren op de kaart gezet, maar nu bestaat Tongeren niet meer. Wat Caesar met een heel leger niet is gelukt, heeft nu één man gedaan. Maar we blijven Tongenaren en die van Loon maken we ook Tongenaren", besloot Roger.
Ondernemers Club Tongeren houdt vanavond zijn nieuwjaarsreceptie in de lokalen van het BCG (Overhaem). Er zijn 75 inschrijvingen. De catering wordt verzorgd door Melicatessen.
OCT-Voorzitter Yoeri Jorissen zorgde voor de verwelkoming: "De opbrengst van vanavond is t;v.v. het BCG. We bevinden ons hier op hun nieuwe site waar ze sinds kort operationeel zijn. Het BCG is een mobiliteitsorganisatie die sinds 1990 actief is".
Directeur Arthur Vandebosch schetste de geschiedenis van het BCG: "Tijdens de rondleiding gaan jullie geen hond kunnen zien. Teveel volk kunnen ze niet aan. Hier zitten 10 à 12 honden. We bestaan dit jaar 35 jaar. Het BCG is in 1990 opgericht door Adeline Valkenborg. Onze roots liggen in Tongeren: eerst aan de Maastrichtersteenweg; in 2014 zijn we verhuisd naar de Sint-Truidersteenweg en nu zien we in de gebouwen van Syntra op Overhaem. Sinds 2019 kweken we zelf honden. We wisselen genetisch materiaal uit door heel Europa. We zorgen ook voor de opleiding van de honden. Eén op de tien van de blinden wordt zo geboren, bij de rest is het een gevolg van een ongeval of ziekte. De opleiding duurt 2 jaar. We hebben 12 moederhonden en 1 vaderhond. Onze honden mogen maximum 3x bevallen. De pups gaan na 8 weken naar een pleeggezin om te socialiseren. Onze honden zijn universitairen! Assistentiehonden volgen een bacheloropleiding.
De honden verblijven 16 maanden in een pleeggezin. Dan krijgen ze een opleiding van 8 maanden en wordt er een match gezocht met een gebruiker. Die komt hier 14 dagen overnachten en dan krijgt hij 3 weken opleiding bij hem thuis. Eens afgestudeerd, mag de hond 8 jaar werken en dan gaat hij met pensioen. Een hond kost 40.000 euro. We krijgen 28.000 euro ondersteuning. De rest moeten we zelf bekostigen: dat gebeurt via de dopjesactie (10%), fondsen (10%) en legaten (70%). We leveren jaarlijks 10 honden af. Er staan 28 personen op de wachtlijst en dat duurt 4 tot 6 jaar, want gebruikers krijgen voorrang wanneer ze hun hond moeten vervangen. We hebben 62 pleeggezinnen. Ons team bestaat uit 23 FTE. De dopjesactie zorgt voor naambekendheid".
komende activiteiten van het BCG:
- 20 februari: open bezoekmoment
- 23-24-25 maart: opendeur weekend
Liliane De Lorenzi (71) uit Tongeren is de weekwinnaar dankzij haar geregistreerde Ambi.pas. Dat levert haar 2.500 punten, goed voor 250 euro op. De uitreiking vond al voor de 10e keer plaats bij kledingzaak Brax (Maastrichterstraat).
De winnares met Italiaanse roots shopt altijd lokaal. Ze kocht hier twee broeken en een trui
Namiddag werd het OverKophuis in de Schiervelstraat officieel ingehuldigd. Burgemeester Jo Feytons mocht het blauwe lint doorknippen in aanwezigheid van schepen Hoste en schepen Bellings.
De burgemeester riep Evelyne Stassen erbij, de voormalige schepen voor sociale zaken is één van de pioniers van dit initiatief.
Het OverKophuis is al open sinds eind oktober. Voorlopig enkel op dinsdag en woensdag
Vanavond zijn de 5 hoofdwinnaars van de eindejaarsactie gehuldigd in het stadhuis;
In december kon iedereen de aankoop kasbonnetjes in een urne droppen. Er werd 20.000 euro verdeeld onder 256 klanten. Zij kregen het volledige bedrag van hun aankoop terugbetaald, met een minimum van 10 euro en een maximum van 300 euro. Daarnaast werden er 5 hoofdwinnaars geloot die elk een tasje met 1.000 euro aan Ambi.kadobonnen mee naar huis kregen.
De 5 hoofdwinnaars zijn 5 dames uit Tongeren:
- Anita Roten, won met aankoop in de Bon Ap
- Maria Diels, won met aankoop in de Aldi
- Chantal Deraedt, won met aankoop in het Kruidvat
- Elly Van Dael, won met aankoop in De Kruidentuin
- Sonja Thewissen uit Henis, won met aankoop bij Standaard Boekhandel
"Kerstshoppen in Tongeren blijft elk jaar een groot succes. Wie lokaal koopt, ondersteunt onze handelaars en maakt ook nog eens kans op fantastische prijzen. Dit jaar hebben we weer een prijzenpot van maar liefst 25.000 euro voorzien. Lokaal kopen loont en dat willen we met deze actie extra benadrukken", wist burgemeester Jo Feytons;
"Uit duizenden kassatickets hebben we 256 winnaars getrokken o.l.v. een deurwaarder. Zij hebben hun aankoopbedrag volledig teruggekregen, met een maximum van 300 euro. Daarnaast hebben 5 hoofdwinnaars elk 1.000 euro aan Ambi.kadobonnen gewonnen. Met deze actie ondersteunen we niet alleen onze lokale economie, maar maken we het shoppen in Tongeren ook extra leuk en aantrekkelijk", besluit economieschepen Krijn Henrotte.
Vanavond was er een eerste gemeenteraad van deze maand.
De verlaging van de personenbelasting naar 7,1 procent en de verlaging van de opcentiemen naar 900 werden unaniem goedgekeurd door de 34 aanwezige raadsleden.
Het huishoudelijk reglement wordt herbekeken. De invoering van een vragenronde zoals in Borgloon van toepassing was, wordt onderzocht.
Het aanwezige publiek wordt na de zitting niet meer uitgenodigd op een drank aan de toog