Tongeren vandaag

Nieuws

Kermis is geopend

De Grote Kermis is geopend!
Eerst werden in het stadhuis de winnaars gehuldigd die de kermisaffiches hebben ontworpen: het zijn 2 leerlingen van Campus Sint-Jan:

Jinne Tomsin zat in het eerste leerjaar en Jules Neven zat in het vierde

Ze kregen een zakje met kermisjetons t.w.v. 50 euro, een ingekaderde affiche, een notablok met de winnende affiche op en een blikje cola.

Hun klasgenoten kregen allemaal een zakje met kermisjetons t.w.v. 25 euro, een notablok met de winnende affiche op en een blikje cola.

"We organiseerden deze wedstrijd om de betrokkenheid van de Tongerse scholen te bevorderen. Dit jaar is er twee weekends kermis. De foorkramers zorgen de laatste zondag voor een leuke afsluiter: om 17u werpen ze beertjes en ballen uit. Afspraak om 17.00 uur bij de atletiekpiste in stadspark de Motten", vertelde economieschepen Krijn Henrotte.

 Stipt om 15u werden boven het Stadhuisplein 1.000 rode en blauwe ballonnen gedropt met daarin 1 kermisjeton.

Het net met de ballonnen werd m.b.v. twee hoogtewerkers omhoog gehesen door twee brandweermannen (Ronny en Stefan). 
Op de grond werd er gestreden om zoveel mogelijk ballonnen te bemachtigen.

Zelfs ouders en grootouders wierpen zich in de strijd.

Twee steltlopers zorgden, al zeepbellen blazend, voor randanimatie

MoMeNtMakers 2024-2025 gezocht

Voor de 2e editie van MoMeNtMakers zijn de initiatiefnemers (MoMeNT Tongeren i.s.m. Man OverBoord) op zoek naar kandidaten tussen 16 en 26 jaar.. Man OverBoord is een rebels kunstenplatvorm dat actief is over gans Vlaanderen.

Vorig jaar kwamen de deelnemers uit o.a. Brussel, Antwerpen, Maasmechelen, Leopoldsburg, Hasselt en de tweelingzussen Denis uit Tongeren.  

De beginnende makers worden ondergedompeld in verschillende artistieke disciplines. Noem het een springplank, een denkbad, een opleiding of een groeitraject voor makers en creatieve avonturiers: De MoMeNTMakers.

Het plan: je krijgt een jaar lang (24 zaterdagen van oktober t.e.m. juni telkens van 10u tot 15u + 3 dagen in het paasverlof) de tijd om een artistiek proces te doorlopen dat volledig bij jezelf start en uitmondt in het MoMeNT Makers Festival.

De eerste vier maanden doe je inspiratie op binnen masterclasses spel en theater, beeldende kunst, muziek en geluid, dans,  en performance, gegeven door inspirerende kunstenaars. Daarna werk je verder vanuit je eigen ideeën en talenten tot een eigen creatie. Er wordt gezorgd voor ondersteuning op artistiek en productioneel vlak in je zoektocht. Het opzet is dat de kandidaten zichzelf ontwikkelen in een veilige omgeving, met feedback. 

Deze ochtend was er een ontdekkingsdag, een introductiemoment in cc De Velinx. De echte start is voorzien op 28 september. 
De sessies gaan door in de voormalige Paterkesschool (Jekerstraat 10), in de werkplaats van 'Bezetters van het Goed van Annelize Billen.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@manoverboord.be of via de website van MoMeNT. Iedereen mag vrijblijvend komen proberen. 



OMD herdenkt 80 jaar bevrijding met een wandeling

Herdenking 80 jaar bevrijding: wandeling in Tongeren tijdens Open Monumentendag

Zondag organiseert de stad Tongeren een bijzondere wandeltocht ter gelegenheid van Open Monumentendag, die in het teken staat van de bevrijding van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag, precies 80 jaar na de bevrijding, krijgen deelnemers de unieke kans om de sporen van de oorlog in Tongeren te verkennen.

De route voert langs monumenten en gebouwen met een indrukwekkend oorlogsverleden. "Het is essentieel dat we de herinnering aan de oorlog levend houden," aldus burgemeester Patrick Dewael. "Met deze wandeling willen we niet alleen stilstaan bij de geschiedenis, maar ook de jongere generaties bewust maken van de offers die zijn gebracht en het belang van vrijheid. Elk gebouw en monument langs de route vertelt zijn eigen krachtige verhaal van verwoesting en veerkracht."

Schepen van Erfgoed, Gerard Stassen, nodigt iedereen uit om deel te nemen: "Haal de gratis wandelbrochure af bij Visit Tongeren of scan de Kompaio-app met je smartphone.
Bij elke halte worden de gebeurtenissen van 80 jaar geleden tot leven gebracht met boeiende verhalen en feitelijke details.
Dankzij originele afbeeldingen op de stoep krijg je een beeld van het leven tijdens de oorlog, de impact van de bombardementen en de wederopbouw van de stad."

Kom en beleef de geschiedenis opnieuw terwijl we samen de bevrijding van Tongeren vieren en de herinnering aan deze ingrijpende periode levend houden.

Tongeren Kermis: 2 weekends plezier met 120 attracties voor jong en oud

Van 7 t.e.m. 15 september verandert de stad in een bruisende feestbestemming met maar liefst 120 attracties. Zowel in het centrum, op de Leopoldwal als in stadspark de Motten valt er heel wat te beleven.

Patrick Dewael, burgemeester: "De Tongerse Kermis is weer terug en groter dan ooit! Deze geliefde kermis trekt jaarlijks duizenden bezoekers, van dichtbij en ver weg, en biedt een ongeëvenaard scala aan entertainment voor jong en oud. Of je nu houdt van spanning, gezelligheid of gewoon een leuke dag uit, de Tongerse Kermis is een evenement dat je absoluut niet mag missen!"

"Dit jaar biedt de Kermis een breed aanbod aan attracties voor elke smaak. Of je nu geniet van adembenemende achtbanen, nostalgische draaimolens, klassieke spelletjes of heerlijke snacks, hier vind je het allemaal. Een perfecte mix van traditioneel en modern, met extra aandacht voor veiligheid en kwaliteit - een ervaring die je dit jaar zelfs twee volle weekends kunt beleven," zegt Krijn Henrotte, schepen van Economie.

Nieuwe attracties

Tongeren verwelkomt dit jaar maar liefst 2 nieuwe attracties:

  • De “Heroes Tower”, een 40 meter hoge starflyer helemaal gehuld in een Avengers-jasje die kermisgangers 40 meter hoog op stoeltjes in de lucht laat vliegen;
  • De “Take Off”, een thrillride die bestaat uit een draaischijf waarop vier gondels staan, die elk nog eens om hun eigen as draaien. Daarbovenop kantelt de draaischijf zo'n 40 graden naar boven én wisselen de gondels halverwege de rit van draairichting;

Spectaculaire balloondrop op de Markt

De kermis in Tongeren gaat dit jaar van start met een spectaculaire balloondrop op de Grote Markt. Maar liefst 1.000 kleurrijke ballonnen zullen uit de lucht vallen, en voor de gelukkigen is er een verrassing: in de ballonnen zitten kermisjetons verstopt die ze kunnen gebruiken bij de verschillende attracties en kraampjes.

Afsluiter van de Kermis: bèrë en bêl vàngë

De foorkramers van Tongeren nodigen je uit voor een speciaal evenement: de beertjes en ballenworp! Als bedankje voor je bezoek en enthousiasme tijdens de kermisweken, organiseren ze een gezellige namiddag vol plezier.

Vanaf 17.00 uur kun je deelnemen aan de bèrë en bêl vàngë, een activiteit die leuk is voor jong en oud. Grijp je kans om een schattig beertje of een kleurrijke bal te winnen als aandenken aan de geweldige tijd op Tongeren Kermis. Afspraak om 17.00 uur bij de atletiekpiste in stadspark de Motten!

Tongeren Kermis - Programma

Zaterdag 07/09 - Spectaculaire Opening

Locatie: Stadhuisplein

15.00 uur: officiële opening van de kermis

Een feestelijke start van de kermis met een welkomstwoord en een spectaculaire balloondrop.

Locatie : Stadspark de Motten

22:00 uur: Vuurwerk

Een adembenemende vuurwerkshow om de eerste dag van de kermis op een spectaculaire manier af te sluiten.

Zondag 08/09 - Kermisdag

14:00 - 22:00 uur: Kermisattracties geopend

De kermis is open voor alle bezoekers om te genieten van de attracties en lekkernijen.

Maandag 09/09 - Polsbandjesdag

16:00 - 21:00 uur

Bezoekers kunnen genieten van alle bewegende attracties met een polsbandje dat toegang geeft tot een onbeperkt aantal ritten.

Dinsdag 10/09 - Prikkelarm moment

17:00 - 19:00 uur

Een speciaal moment waarop de muziek en lichteffecten van de attracties worden verminderd om een rustige en prikkelarme omgeving te creëren voor bezoekers met gevoeligheid voor prikkels.

Woensdag 11/09 - Kidsday met o.a. Disney Figuren

14:00 - 22:00 uur: Kermisattracties geopend

De kermis is open voor alle bezoekers, maar op kidsday staan de jongste bezoekers centraal.

15:00 – 18:00 uur: Meet & Greet met o.a. Disney-figuren

Kinderen kunnen Mickey & Minnie Mouse, Paw Patrol, Barbie, Pepa Pig, Bumba of Minion ontmoeten, knuffelen en met ze op de foto gaan.

Donderdag 12/09 - Jaarmarkt en familiedag

08:00 - 14:00 uur: Jaarmarkt

Een bruisende jaarmarkt waar bezoekers kunnen genieten van lokale producten, ambachten en marktkraampjes.

16:00 - 22:00 uur: familiedag met kortingen

Zaterdag 14/09 – Kermisbraderie

10:00 tot 18:00 uur in het centrum

Ontdek unieke koopjes, geniet van de gezellige sfeer en steun lokale ondernemers.

Zondag 15/09 : bèrë en bêl vàngë

15:00 – 22:00 uur : kermisattracties geopend

17:00 uur : beertjes en ballenworp aan de atletiekpiste op de Motten

Stad schenkt elektrische transporter aan De Kevie

Vanochtend werden de sleutels overhandigd van een elektrische transporter 4x4 aan de vzw Kevieprojecten. 

De Kevie kan ieder jaar rekenen op een subsidie van 30.000 euro van de stad. De elektrische transporter heeft een actieradius van 100 km en zal ingezet worden voor klussen waarvoor er geen tractor nodig is.

"De Kevie is een prachtig natuurgebied vlakbij het stadscentrum. Het gebied is geliefd bij zowel Tongenaren als bezoekers. De Kevie speelt ook een belangrijke rol in educatie en recreatief toerisme en is een ware oase", wist burgemeester Patrick Dewael.

"Een groep toegewijde vrijwilligers zet zich al jaren in om de unieke natuurgebieden De Beemden, Het Hardel, De Kevie en De Meerssen te onderhouden en te beschermen. Met een natuurreservaat van 202 hectare is dit voertuig een waardevolle aanvulling die het onderhoud en de verplaatsingen binnen het gebied aanzienlijk vergemakkelijkt", vulde milieuschepen Patrick Jans aan. 

Nieuw fietspad naar Tongeren-Oost

Het nieuwe fietspad tussen de Maastrichtersteenweg en de Heesterveldweg vormt een belangrijke verbinding binnen het bedrijventerrein Tongeren-Oost. “Het is bedoeld om ook inwoners uit Riemst op een veilige manier met de fiets naar hun werk te laten komen. Want zowat de helft van de werknemers komt uit Riemst. Het fietspad vertrekt aan de rotonde op de Maastrichtersteenweg t.h.v. het op- en afrittencomplex van de E313 en takt aan op de Heesterveldweg. Zo moeten fietsers niet langer via de drukke Maastrichtersteenweg passeren. Dit wordt al de vierde fietslus naar het bedrijventerrein”, wist mobiliteitsschepen Patrick Jans.
“Het fietspad krijgt een breedte van drie meter. Het voorste gedeelte aan de Heesterveldweg is zelfs vier meter breed, want dat wordt een brandweg voor het bedrijf Prologis. Het fietspad krijgt ook verlichting. Om een hoogteverschil van zes meter te omzeilen wordt er een lus voorzien.”, vulde mobiliteitsambtenaar Yannick Volont aan. De kostprijs bedraagt 600.000 euro. 

“Hoewel het fietspad momenteel geen onderdeel is van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, zal het een cruciale missing link wegwerken. Fietsers vanuit Riemst met bestemming Tongeren-Oost hoeven niet langer gebruik te maken van de N79 Maastrichtersteenweg of de nieuwe toegangsweg parallel aan de E313. Dit verhoogt de veiligheid en het comfort voor fietsers aanzienlijk", weet burgemeester Patrick Dewael.”

“Het fietspad wordt uitgevoerd in asfalt en zal overwegend 3 meter breed zijn. Ter hoogte van de aansluiting met de Heersterveldweg wordt het fietspad plaatselijk 4 meter breed om te dienen als brandweg voor een van de bedrijfsgebouwen van Prologis. Om te voorkomen dat gemotoriseerd verkeer de fietsweg gebruikt, wordt een paaltje geplaatst conform de richtlijnen van het Vademecum Fietsvoorzieningen, besluit Jeannine Vanvinckenroye, schepen van Openbare Werken.

Josiane P. is de weekwinnaar

Josiane Pirard (70) uit Riemst is de weekwinnaar dankzij haar geregistreerde Ambi.pas. Dat levert haar 2.500 punten, goed voor 250 euro op. De uitreiking vond al voor de 5de keer plaats bij Plugers (Sint-Truiderstraat). Ze kocht er een stel oorbellen. 

Josiane komt 2x per week naar Tongeren om te shoppen.


In maart heeft ze ook al eens gewonnen met hare Ambi.pas, toen .was dat ook bij Plugers!


Tongeren, de film, in Casino

Na de proefeditie van vorig jaar, stelt het stadsarchief op zondag 22 september met trots ‘Tongeren, de film’ voor in het Casino!

De film werd samengesteld aan de hand van een selectie beeldmateriaal over Tongeren. Het stadsarchief beschikt immers over een grote foto- en filmcollectie, waar heel wat pareltjes tussen zitten. Deze film bevat een aantal nooit eerder vertoonde beelden.

Het stadsarchief nodigt iedereen uit om samen een duik te nemen in het Tongerse verleden!

Filmvertoningen om 15u en 19u30, deuren openen een half uur op voorhand.

De toegang is gratis, maar inschrijven is wel nodig.

Inschrijven kan t.e.m. 19/09 via stadsarchief@stadtongeren.be of 012/80.00.92.

De film werd samengesteld in samenwerking met Via Tongeren.

Vief Tongeren viert al kermis

Vief Tongeren zette gisteren Tongeren kermis al vroeg in.
Er werd gefeest in zaal de Meir in Henis. 
Er kwam een frituurwagen langs met heerlijke mosselen, stoofvlees en vidé, dit alles met frietjes en groenten garnituur.
Nadien was het ook nog aanschuiven voor een lekker ijsje.

Met de nodige muziek en dans werd het weer een gezellige namiddag.

Commissie 03/09

Tijdens de commissie van vanavond kwam Wim Bosmans de plannen voor de herinrichting van de stationsomgeving toelichten: 
- de Lijn gaat een nieuw busstation inrichten, het huidige wordt opgeschoven richting het station? De werken zullen dit jaar nog starten
- hierdoor verdwijnt de parking voor het station
- de stad zorgt voor de heraanleg van de Zagerijstraat en het Stationsplein met vergroening, bomen en groenvakken
- er komt een kiss & ride -zone, een parking voor taxi's en voor een deelauto
- aan de achterkant van het station is al een groenperk aangelegd
- de stad betaalt 552.000 euro (zonder het groen) en de Lijn 960.000 euro
- voor het stationsbuffet is een concessie uitgeschreven
- de stationsomgeving zal een blauwe zone worden
- de NMBS heeft een parking met 166 plaatsen. De huurprijs bedraagt 85 euro per maand

"Er wordt een passerelle voorzien zodat voetgangers onder de spoorweg kunnen wandelen een samenwerking tussen de stad, AWV, Fluvius en de VMM. Hiervoor wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten", wist schepen Jeannine Vanvinckenroye 

- Het GRM gaat een dossier indienen voor een Interregproject Via Via. Op 10 locaties in de stad zullen er reconstructies voorzien worden.
- Het GRM wil een immersieve ruimte inrichten met projecties op de vloer en de wanden van een Romeinse stad uit 150 na Chr., kostprijs 1 mio. 
"De stad betaalt 800.000 euro en Interreg 420.000", wist schepen Gerard Stassen

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google