Met het oog op het gelijkheidsprincipe zullen vanaf 2016 alle bermen langs de ruilverkavelingswegen over een breedte van één meter gemaaid worden, ook als daar aangeplante gewassen op staan. Vooraf zal de nodige sensibilisatie gebeuren.
“Bermen langs ruilverkavelingswegen maken per definitie deel uit van het openbaar domein. In de eerste plaats heeft een berm een belangrijke verkeerskundige waarde. Als weggebruikers elkaar kruisen moet er immers een uitwijkmogelijkheid zijn. Het gaat hierbij dus om de veiligheid van de passanten en de zwakke weggebruikers zoals fietsers en wandelaars”, weet Patrick Jans, schepen van Milieu. “
Voorts zijn bermen onontbeerlijk voor een goede waterhuishouding. Bij hevige regenval zorgen vrijgemaakte bermen ervoor dat het hemelwater sneller wegtrekt en niet blijft staan of naar woonkernen stroomt. Op die manier bieden ze bijkomende bescherming tegen erosie en blijven de ruilverkavelingswegen properder.
Tenslotte spelen bermen een niet te onderschatten rol op het vlak van ecologie. Bloemrijke bermstroken trekken bijen en andere insecten aan en vormen een essentieel toevluchtsoord voor bedreigde akkerfauna en –flora. Wij vragen daarom aan de gebruikers van de percelen langs de ruilverkavelingswegen de bermen over de voorgeschreven breedte van één meter vrij te houden”, besluit de milieuschepen. .