Tongeren vandaag

Nieuws

10 Tongerse serviceclubs delen samen 10.000 euro uit

Tijdens de eindejaarsperiode hebben 10 Tongerse serviceclubs de handen in mekaar geslagen om samen een kerstchalet uit te baten rond de rolschaatspiste die op initiatief van de Verenigde Handelaars Tongeren op het Stadhuisplein heeft gestaan . De opbrengst hebben ze vanavond integraal verdeeld over 5 Tongerse sociale instanties die elk 2.000 euro kregen.  

Het idee voor deze unieke samenwerking is ontsproten bij Ann Lenaers en Peter Laenen

Peter Laenen verwelkomde vanavond de aanwezigen in de feestzaal van het stadhuis: "Het is een genoegen om vandaag hier te staan als voorzitter van Rotary Club Tongeren en met trots te vertellen over een bijzonder initiatief dat ons allen, 10 Tongerse service clubs en de Verenigde handelaars Tongeren, voor het eerst heeft samengebracht tijdens het afgelopen jaareinde. Sta me toe eerst de 10 deelnemende Clubs van de Tongerse Service Clubs United te vernoemen: Rotary, Lions, Fifty-one, Soroptimisten, Fifty-one-Amatea, Agora, Ladies Circle, Innerwheel, Kiwanis en Forty-One. We hebben niet alleen voor de allereerste keer samen een kerstchalet geëxploiteerd, maar we hebben ook bruggen van vriendschap geslagen. We werden gedreven door een gezamenlijk doel -> het ondersteunen van vijf goede doelen die gericht zijn op het verlichten van armoede en nood onder mensen in onze samenleving. Samen met de negen andere serviceclubs hebben we een ongekende synergie gecreëerd. De opbrengst was indrukwekkend, maar zeker zo waardevol was de warmte van de vriendschap en de daadkracht die tussen onze clubs tot bloei kwam. Een daadkracht die duidelijk in het DNA zit van elke Tongerse Service Club. Wat opmerkelijk was, is dat dit initiatief niet ontstond uit een lang vooraf georganiseerde strategie, maar op een natuurlijke en organische manier. Het was als het ontluiken van een bloem, elk van onze clubs nam initiatief, zonder enige aarzeling, en dat resulteerde in een prachtig samenspel van betrokkenheid, vastberadenheid en daadkracht. Namens mezelf en alle leden van de Tongerse service clubs willen we ook onze oprechte dankbaarheid uitspreken aan Robin Fréson van “De Malle Koks”, zonder deze steun zou de opbrengst voor de goede doelen niet zijn wat ze is. Maar laten we zeker niet voorbijgaan aan het prachtige initiatief van de Verenigde Handelaars Tongeren en het stadsbestuur dat dit jaareinde mogelijk heeft gemaakt. Ik denk niet dat ik overdrijf om te stellen dat dit jaareinde door elke Tongenaar en de aanwezige niet-Tongenaar zeer naar waarde geschat werd. We mogen fier zijn op onze stad, op VHT, op zijn service clubs en we bedanken voor hun bijdrage, hun geloof in onze bijdrage en hun inspirerende rol. Het succes van dit jaareinde, verrijkt met vriendschap en service, biedt ons een solide basis om dit in de komende jaren voort te zetten. Laten we dan ook vol verwachting uitkijken naar de geboorte van een nieuwe prachtige traditie die onze serviceclubs verbindt in een gezamenlijke missie van dienstbaarheid en vriendschap".

Ann Lenaers nodigde per goed doel de vertegenwoordigers van telkens 2 serviceclubs uit om tot de overhandiging van een cheque t.w.v. 2000 euro over te gaan

Van Amatae vraag ik voorzitter Noëlla en van Fifty one Guido Beckers naar voor om de cheque te overhandigen aan Sint-Gilliskelderke, Paul Groffi,
Dominique Lambrechts gaf de uitleg: "We zijn met 18 vrijwilligers. De voedselbedeling neemt 7/7 in beslag. Iemand moet goederen bijhalen bij groothandel en supermarkten. Alles moet gecontroleerd worden op houdbaarheid. Sint-Gilliskelderke is 7 jaar geleden ontstaan? We zijn erkend door de stad. 165 personen komen bij ons een pakket afhalen. Met dit bedrag gaan we uit eten. We moeten regelmatig melk, suiker en groenten bijkopen". 

Anne-Lize van Agora en Peter van Rotary geven cheque aan Sint Vincentius, Lieve Rouffaer of Arlette Bours
Arlette Bours gaf de uitleg: "We zijn met 22 vrijwilligers. Sint Vincentius bestaat sinds 1895. In Limburg zijn er 37 afdelingen. We werken samen met het OCMW. We helpen elke vierde woensdag van de maand 170 gezinnen, goed voor 500 personen. Vorig jaar hebben we 6.000 voedselpakketten uitgedeeld. Ons lokaal bevindt zich in de garage van 't Klein College (Viio). We krijgen producten van Europa en van de Voedselbank Limburg. Tegenwoordig zijn er meer en meer mensen die geen vlees meer eten. Dus moeten we ons aanbod aanpassen". 

Soroptimisten met Laura en 41 met Koen, geven cheque aan Dansende Kerstlichtjes, Jo Claes
Jo Claes gaf de uitleg: "We zijn 12 of 13 jaar geleden begonnen. We bezorgden minderbedeelden een gezellige kerstavond. Daar kwamen zo'n 100 personen op af, maar door corona is dat gestopt. Van de vrijwilligers blijven er vandaag nog 2 personen over. De laatste jaren brengen we voedselpakketten t.w.v. 100 euro aan huis. Hiervoor verkopen we zelfgebakken speculaas en worstenbroodjes". 

Innerwheel (Marleen) en Lions (Christophe) geven cheque aan Prospèrke, John Swennen
John Swennen gaf de uitleg. Hij kreeg de zaal stil: "Vzw Zorgenkind Propsèrke  bestaat al meer dan 30 jaar. We zorgen voor noodhulp aan kwetsbare gezinnen. De vzw is ontstaan uit openbare diensten, politie en brandweer. We steunen met voedselpakketten en daarnaast ook aangrijpende projecten rond kinderen. Zo is er Daan (Hoeselt). Hij kreeg een aangepaste tandem. Helena (Nieuw Tongeren) kreeg een prothese waarmee ze kan dansen. Finn (Zammelen) kreeg een basketrolstoel. Nu zijn we bezig met Julie (Paifve). Zij lijdt aan een zeldzame ziekte en zit vast in haar lichaam. Ze zou graag een voetbalmatch volgen, ze houdt van muziek en van naar de kapper gaan. Ze wil het programma The Voice bijwonen,... dankzij dit mooie bedrag kunnen we dit allemaal realiseren: maar ook een raam op hoogte en een babyfooncamera",

Kiwanis en Lady Circle, Rudi Ciele, Alain Vaes of Eric Hendrikx, en Elke Thijs geven cheque aan Stille Armen, Lore Lambrechts
Lore Lambrechts gaf de uitleg: "Stille Armen is in de jaren '70 door mijn grootmoeder, samen met drie vriendinnen, opgericht. Ze trokken met voedselpakketten van deur tot deur. Vandaag geven we aankoopbonnen aan gezinnen, via het OCMW en het Dekenaat Tongeren". 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame