De diervriendelijke duivenbestrijding van de stad is een succesverhaal. In maart is er gestart met 'de pil' voor duiven onder maïs te mengen en op 3 plaatsen (Vrijthof - Julianus - Moerenpoort) dagelijks te voederen. Bij aanvang werden er 162 duiven geteld. Ondertussen is die populatie gedaald tot 116, een vermindering met 28,4%.
De methode wordt de komende jaren verdergezet.
Stadsduiven zorgden al enige tijd voor overlast in de stad Tongeren. Daarom ging men op zoek naar een efficiënte, maar diervriendelijke manier om de duivenpopulatie te beperken. De duiven worden nu al sinds maart gevoederd, door enkele vrijwilligers, met maïs dat behandeld is met het geneesmiddel R-12. Dat is een middel dat zo is samengesteld dat het de vruchtbaarheid beïnvloedt. De pil voor duiven zeg maar. Er werden hiervoor 3 strategische plekken uitgekozen (omgeving Grote Markt en OLV-Basiliek, Julianus, Moerenpoort en begijnhofkerk).
Patrick Jans, schepen van Milieu
“De stadsduivencontrole staat onder toezicht van erkende dierenartsen. Zij stonden in voor de monitoring van o.a. tellingen, datacollectie, evaluatie van de voederlocaties,… We gebruiken de mais behandeld met R-12 nu een half jaar en de resultaten zijn positief. Het stadsduivenbestand is op deze korte periode gedaald met 28,4%. Wat toch een mooi resultaat is. Gezien het succes blijven we deze manier van controleren verder toepassen. Ook voorzitter, Michel Vandebosch (GAIA), geeft aan positief te staan tegenover de manier waarop wij in Tongeren de duiven op een diervriendelijke manier controleren.”
Het is verboden stadsduiven te voederen. Als gevolg van het vele voederen planten de duiven zich veel te snel voort waardoor er overlast ontstaat. Bovendien hebben buurtbewoners veel last van de uitwerpselen op terrassen en worden onze historische gebouwen aangetast. Met affiches en campagneborden wordt de Tongenaar hierover gesensibiliseerd. De eerste infoborden met de slogan ‘wij hebben meer dan voldoende te eten, dank u!’ werden recent geplaatst.