Tongeren vandaag

Nieuws

3760 handtekeningen voor referendum

Deze namiddag hebben de organisatoren van de petitie om een referendum af te dwingen over de fusie met Borgloon  3.760 ingezamelde handtekeningen in het Praetorium laten overhandigen door een gerechtsdeurwaarder. 


Vier weken geleden startte een aantal enthousiaste Tongenaren met het verzamelen van handtekeningen voor een referendum over de nakende fusie van hun stad met de stad Borgloon. Het vereiste aantal handtekeningen voor ‘t houden van een referendum in Tongeren bedraagt bijna 3200 (= 10% van het aantal inwoners). Vandaag staat de teller op 3760 handtekeningen en wordt de petitie officieel aan het Stadsbestuur overhandigd. 

"Wat meer tijd was handig geweest maar burgemeester Dewael ging onverwacht op het gaspedaal duwen en verkondigde midden in de petitiecampagne plots dat hij de fusie zou versnellen en voor de zomer zou beklinken".

De enige vraag aan de burgers van Tongeren tijdens het referendum luidt: 'Bent u voor een fusie van de stad Tongeren met de stad Borgloon: ja of nee?'

De liberale burgemeesters van beide steden kondigden op 3 augustus 2021 totaal onverwacht de fusieplannen aan, om niet lang daarna een principieel akkoord over de fusie af te sluiten.

Dit alles werd boven de hoofden van de burgers van beide steden beslist.

In geen enkel verkiezingsprogramma kwam de fusie ter sprake en toch gedragen de bestuurders zich alsof ze een mandaat van de burger kregen om beide steden samen te voegen.

Onder het mom van inspraak van de burger, organiseerde de Stad 4 ‘themacafés’’ om de burger te informeren. Deze ‘themacafés’’ blijken echter georganiseerd te zijn door een studiebureau dat in opdracht van de Stad het verloop van de fusie via georchestreerde gesprekken in ‘goede’ banen diende te leiden (= die banen, die de Stad voor ogen heeft). Tijdens deze bijeenkomsten werd de fusie weinig kritisch benaderd: een fusie zou alleen maar voordelen hebben; de nadelen van een fusie kwamen niet of nauwelijks ter sprake.

De fusie werd al die tijd voorgesteld als een voldongen feit. De mening van de burger bleek van weinig tel. Met de organisatie van een referendum over de fusie willen we dan ook de burger een stem geven in een zaak met verstrekkende gevolgen, die hem erg aanbelangt.

Op 29 april 1997 diende onze burgemeester, Patrick Dewael, als volksvertegenwoordiger een wetsvoorstel in over de nood aan bindende referenda. Het voorstel werd jammer genoeg nooit wet. Met deze wetenschap verwachten we dat hij het nodige zal doen om het referendum in goede banen te leiden en zal handelen naar de uitslag.

De organisatoren van de petitie voor het referendum verenigden zich onder de naam ‘Tongeren Eerst’. In aanloop naar het referendum zullen al de betrokken partijen, waaronder Tongeren Eerst de burger correct informeren over de gevolgen van een fusie. Dan kan iedereen die gaat stemmen een goed onderbouwde stem uitbrengen, zodat het bestuur hopelijk kan doen wat haar burgers van haar verwachten, namelijk: handelen in functie van het algemeen belang.

Mede-initiatiefnemer Tijs Posen

Zoeken
Sponsors
    RadioBOO
Het weer
Reclame