Het is vandaag dag-op-dag 50 jaar geleden dat Soroptimist International Tongeren werd opgericht en dat wordt deze namiddag uitgebreid gevierd. Er zijn 170 genodigden zijn, soroptimisten uit 40 clubs in België en ook een aantal uit de buurlanden: 4clubs in Nederland
14u academische zitting in cc de Velinx
15u30 Culturele activiteit in het centrum: keuze tussen bezoek aan Teseum / beozek aan GRM /orgelconcert Luc Ponet in Basiliek / stadswandeling
18u Receptie en diner met Limburgse producten in kasteel van Gors
De Soroptimisten, opgericht in 1921 in Oakland Californië, zijn vandaag actief in 121 landen (waaronder Rusland en Oekraïne) met in het totaal 3.000 clubs en 72.000 clubleden. Er zijn 5 federaties waaronder de Europese. In België zijn er 56 clubs verspreid over het hele land.
Tijdens de academische zitting zorgde Karin Pragt voor de presentatie
Tijdens de kaarsenceremonie werden 4 kaarsen aangestoken: De eerste voor de jarige club, de tweede voor Soroptimisten International Belgium, de derde voor Soroptimisten International Europa en de vierde voor de Soroptimisten International.
Vervolgens mochten de voorzitters een woordje placeren
Josée Di Benedetto, Soroptimisten International Belgium: "Jullie zijn de 15e club in België. De eerste werd in 1930 in Antwerpen gesticht. Vandaag telt ons land 56 clubs. Die hebben in 2021 samen 129 projecten gesteund voor een bedrag van 155.000 euro.
Het strijkkwartet 'Cava' met Soroptimist Leen van Garsse zorgde voor het muzikaal intermezzo
Clublid en past-voorzitter Rita Struyf schetste de geschiedenis van de Tongerse club: "In mijn jonge jaren vond ik een dame van 50 een oude vrouw. Ondertussen ben ik de 50 gepasseerd en tegenwoordig zijn dames van 50 in de fleur van hun leven. Op 23 april 1972 werd de Tongerse club gesticht door 19 enthousiaste dames met Carla Willemaers als eerste voorzitter. Vandaag is Clotilde Van Bogaert nog steeds lid, maar ze kon er helaas niet bij zijn.
Betsy Scheepers (87) was indertijd de eerste ondervoorzitter
Rita Struyf gaf ook uitleg over de naam 'Epinona' die de Tongerse club koos: "Het is een figuur uit het gelijknamige boek (2016) van Marc de Bel. Ze groeide in de jaren 50 voor Christus op in het land van de Eburonen. Ze woont daar met haar moeder en haar broer. Maar bij een aanval van de Atuatuken, een naburige stam, worden zij en haar moeder gevangen- genomen en als slaven meegevoerd naar de Rotsburcht. Het was een kordaat en strijdlustig meisje, een Soropt avant la lettre. Onze club telde maximum 44 leden, allemaal dochters van Ambiorix die zich inzetten voor de leefomstandigheden van vrouwen en meisjes. Onze club telt intussen 25 voorzitters".
De 6 leden die zijn ontvallen werden vermeld. Sinds 2017 zijn er 7 nieuwe leden bijgekomen, dat brengt het totaal op 38, hiervan komt een kwart uit de juridische sector.
De voorzitters Beatrice Homans en Lieve Vanheeswijck gaven uitleg over 2 Tongerse projecten:
* Trampolien vzw werd in 2013 opgericht om slachtoffers van intrafamiliaal geweld te steunen.
* De Oranje Bank, social sofa is een betonnen zitbank die de dames met 11.000 mozaïekstukjes bekleden. Er staat een afbeelding op van handjes en een grote lotusbloem die staat symbool voor mishandelde vrouwen die stilaan weer openbloeien. Op de rug van de bank staat het logo en de naam van de club. De stad heeft ons een plek bezorgd waar 24 leden elke maandagavond terechtkunnen om aan de bank te werken. De stad heeft ons ook beloofd dat de bank een mooie plek krijgt in het nieuwe park in het centrum"
Burgemeester Patrick Dewael werd aangekondigd als 'de meest bekende Tongenaar na Ambiorix'. Hij feliciteerde de dames met deze feestelijke gebeurtenis, maar hij startte met de oorlog in Oekraïne: "Mensen trekken blijkbaar nooit lessen uit de geschiedenis. Dit is een brutale dictatuur". "De positie van de vrouw is de laatste jaren sterk verbeterd". Hij eindigde met 2 Tongerse projecten: De toekomst van Tongeren ligt in haar geschiedenis. Hierbij verwees hij naar de culturele troeven en de ontsluiting van de Belforttoren van de Basiliek. Afsluiten deed de burgemeester met de nakende 'gebiedsuitbreiding: de fusie tussen Tongeren en Borgloon.
Als afsluiter gaven Hilde Menten en Claudette Timmermans uitleg over het verdere verloop van de namiddag