Tongeren vandaag

Nieuws

Archeologische site Teseum

Vanavond wordt de archeologische site van het Teseum geopend. Bezoekers kunnen er, 3m onder de basiliek, kennismaken met de bouwlagen van 7 kerken. Daarnaast ook sporen van Romeinse stadswoningen en middeleeuwse omwallingen. 
Aanleiding voor de realisatie was indertijd de restauratie van het Le Picard orgel. Aansluitend diende er vloerverwarming worden aangelegd in de basiliek. Tijdens de archeologische opgravingen is men op interessante vondsten gestoten en werd er beslist van deze te ontsluiten voor het publiek.

Wie in de site afdaalt, krijgt eerst een introductiefilm te zien over de geschiedenis van Tongeren tussen 10 v Chr en nu. Vervolgens wordt de bezoeker door 18 toonlocaties geleid. De uitleg krijg je via een audioguide. 

De opgravingen leverden 386 graven op. De overblijfselen werden in een afgesloten depot opgeslagen. Verder werden er 900 kistjes gevuld met 75.000 fragmenten van bepleisterde muurschilderingen. Er werden 320 m² plannen en tekeningen gemaakt van de opgravingen en 60.000 foto's; er werden 67 dozen gevuld met dierlijke botten; 45.000 scherven aardewerk gevonden en 499 munten

De site telt 1.600 m² en hat parcours is 430 lopende m lang. Op 6 plaatsen kan je via een 'kijkvenster' ontdekken op welke plek je staat, onder de basiliek. 
Er mogen max. 60 personen tegelijkertijd de site bezoeken. Personen met een fysieke beperking of claustrofobie kunnen er niet terecht. De inkom bedraagt 6 euro. 
De totale kostprijs bedraagt 3.970.000 euro, waarvan de stad 2.540.000 euro betaalt. 

 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame