Tongeren vandaag

Nieuws

Beiaard erkend door Unesco

De beiaard van de Basiliek is officieel erkend door de Unesco. Stadsbeiaardier Mathieu Lenaerts (62) bespeelt dit moeilijk muziekinstrument al 36 jaar. In de beiaardwereld is Mathieu ondertussen zelf een monument.
Op 22 april kreeg hij in Brussel een plakkaat overhandigd n.a.v. een viering over de officiële erkenning van de beiaard door Unesco.
Volgens Gerard Stassen, schepen van Sport en Erfgoed hoort zulke erkenning natuurlijk thuis in de toren van de basiliek, waar Mathieu al zoveel uren heeft doorgebracht. De belforttoren, met één van de zeven Limburgse beiaarden, werd in 2000 door Unesco erkend als werelderfgoed. "Het belfort en de toren zijn dus een rechtstreeks symbool van de macht van Tongeren tijdens de middeleeuwen", weet de schepen.
De huidige beiaard, een “samenraapsel” van zeven klokkengieters, werd geïnstalleerd door Luikenaar Frans Chaudoir in 1782 met gebruik van oudere klokken. De 49 klokken van de beiaard (een gewicht van meer dan 8.000kg !) werd in 2001 volledig gerestaureerd en ook herstemd.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame