Tongeren vandaag

Nieuws

Belforttoren officieel geopend

Vanavond was er de officiële opening van de ontsloten belforttoren.

In de feestzaal van het stadhuis mocht Sofie Hechtermans (Teseum) het publiek verwelkomen en de sprekers inleiden: "De afgelopen maanden konden we al genieten van de gerestaureerde toren. Nu is er ook een beleving met 300 trappen en de biografie van het belfort. Dit is dè nieuwe Tongerse troef"!

Burgemeester:Dewael "In overleg met de kerkfabriek hebben we goede afspraken kunnen maken.  De ontsluiting was een droom. Boven heb je een wijds uitzicht van alles wat ons omringt. Dit is een fantastische ontlading voor mij. Vroeger werd Tongeren aangedaan voor een eendaags verblijf. Tongeren en Borgloon waren vorig jaar goed voor 81.000 overnachtingen. Die bezoekers verbruiken hier ook. We kijken uit naar de realisatie van het Fruitspoor. Het fruits is iets dat ons bond. Daarnaast is er de ontplooiing van het GRM met de vernieuwing van de permanente collectie. We zijn trots op de parels aan onze kroon. De toekomst van Tongeren ligt in haar verleden"

Peter De Wilde, administrateur-generaal van het agentschap Onroerend Erfgoed opende met een dankwoord aan alle vrijwilligers van dit project. "Deze kerk dateert uit de 13e eeuw. De werken zijn nadien nooit gestopt. In 2001 was er nog een overeenkomst. In 5 fases werden er 6 premies toegekend voor samen 7 miljoen euro. Minister Diependaele deed er nog eens 5 mio bovenop. Nu is er nog een beheersplan voor de beiaard. Dit is één van de mooiste religieuze gebouwen van ons land. In 1936 werd de basiliek beschermd als monument. Het dakplatform biedt een uitzicht op het landschap dat eeuwenlang geboetseerd werd door mensen. Ik was al eerder in Tongeren voor de Vlaamse Meesters. Hier zijn mensen met passie voor hun plek die ze willen delen met anderen. Bewaren en delen horen samen. Toegankelijk maken is heel belangrijk. Erfgoed gaat niet over stenen, maar over mensen. Het is er voor de mensen. Erfgoed heeft op zich als object enkel waarde als het wordt gekoesterd door mensen. Limburg is best creatief in ondernemen en ontvangen van bezoekers".

Sofie stond even stil bij het plotse overlijden van de 35-jarige Roemeense arbeider die een hartfalen meemaakte toen hij aan de slag was in de toren: "Ciprian beleefde hier de tijd van zijn leven. Dit zou zijn laatste project worden". 
"Ik ben 2 jaar geleden gestart met het onderzoek naar het verleden van de toren. We hebben een creatieve werkgroep opgericht samen met Peter Bruggen, Chris Van Brussel, Jan Jaspers en Albert Boulet". 

Jan Jaspers
, voorzitter van de kerkfabriek: "De toren heeft een grote aantrekkingskracht op het ruime publiek. Regelmatig glipten bezoekers naar boven en dan moest Tony ze achterna hollen en vele Tongenaren wilden maar al te graag naar boven, maar de toren was niet veilig voor een toeristisch bezoek. Voortaan krijgt iedereen de kans om de toren te ontdekken. Een werkgroep heeft zich ontfermt over de bouwgeschiedenis. Chris Van Brussel heeft dat weergegeven in glasramen. Dit is een belforttoren en een kerktoren. Eén van de 6 in België: naast Antwerpen, Mechelen, Leuven, Tienen en Zoutleeuw.  
De restauratiewerken zijn nog niet voltooid: de daken moeten nog en de glasramen van het koor. Dat zijn nog 4 fases en dan zullen we aan 70 jaar restauraties zitten". 

Aansluitend gaven architecten Chris Van Brussel en Michel Janssen een korte toelichting over de restauratiewerkzaamheden van de toren in de Ketelbueterszaal van het stadhuis.

Zoeken
Sponsors
    RadioBOO
Het weer
Reclame