Op 9 en 10 oktober is er de 4de editie van de Archeologiedagen. Het Gallo-Romeins Museum biedt dan een uitgebreid en gevarieerd programma aan. Een waaier aan activiteiten laat jong en oud kennismaken met de vele facetten van archeologische wetenschap.
Burgemeester Patrick Dewael: “Als grootste archeologische museum van Vlaanderen neemt het Gallo-Romeins Museum graag deel aan de Archeologiedagen. We werkten een kwaliteitsvol programma uit voor een divers publiek. Zo hopen we het maatschappelijk draagvlak voor archeologisch onderzoek nog te vergroten.”
Schepen van Cultuur An Christiaens: “Archeologie spreekt tot onze verbeelding én is maatschappelijk relevant. Kennis over het verleden helpt ons om met andere ogen te kijken naar het heden. Er is geen beter moment dan de Archeologiedagen in het Gallo-Romeins Museum om tot dat inzicht te komen.”
Een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum is tijdens de Archeologiedagen extra aantrekkelijk. Bezoekers kunnen in gesprek gaan met vakspecialisten. Archeologen vatten post in de permanente tentoonstelling, tussen de collectiestukken die deel uitmaken van hun onderzoek. Ze geven beknopte presentaties over de laatste bevindingen en leggen in mensentaal uit hoe ze te werk gaan.
Wie snel een idee wil krijgen van wat het doel is van de archeologische wetenschap, kan een blitzcursus volgen. In amper een uur tijd geeft een docent-archeoloog een helder beeld van de vele vragen die archeologen trachten te beantwoorden en de technieken die ze hiervoor inzetten.
Gezinnen met kinderen vanaf 7 jaar kunnen deelnemen aan een speelse workshop. De gezinsleden kruipen in de rol van toekomstige archeologen. Samen ordenen, registreren en analyseren ze het vondstmateriaal van een opgraving … uit 2521. Wat vertellen de resten van de voorwerpen over hoe wij vandaag leven?
Uitzonderlijk kunnen geïnteresseerden tijdens de Archeologiedagen een begeleid bezoek brengen aan de depotruimtes van het museum. De depotbeheerder geeft uitleg. Hoe wordt de collectie bewaard en beheerd? Wat komt er zoal kijken bij registratie? Hoe stelt het museum de gegevens ook online ter beschikking?
Tot slot staat er ook een aantal gidsen klaar. Ze tonen de bezoekers de hoogtepunten van de collectie. Voor kinderen is er de fotozoektocht ‘De Waaier van Ward’.
Praktisch
De Archeologiedagen zijn een initiatief van het Forum Vlaamse Archeologie en de Vlaamse provincies.
Deelname aan de activiteiten in het Gallo-Romeins Museum is gratis (blitzcursus archeologie, speelse workshop, begeleid bezoek aan de depotruimtes) of inbegrepen in de toegangsprijs (gesprek met vakspecialisten, gidsen, fotozoektocht ‘De Waaier van Ward)’.
Geïnteresseerden stellen hun programma het best vooraf samen. Voor alle activiteiten is reserveren verplicht. Dat kan eenvoudig via de website van het museum.
Meer info: www.galloromeinsmuseum.be