Tongeren vandaag

Nieuws

Boek over architect Mathieu Christiaens

Vanavond is in de feestzaal van het stadhuis het boek over architect Mathieu Christiaens (1865-1934) voorgesteld. Dat gebeurde in aanwezigheid van een aantal van zijn afstammelingen. 

Stadsarchivaris Steven Vandewal zorgde voor de verwelkoming. Hij dankte de medewerkers voor hun begeleiding van de vrijwilligers

Erfgoedschepen Gerard Stassen: "Architect Mathieu Christiaens was een geboren en getogen Tongenaar. die woonde en werkte in de Hemelingenstraat. Als actief lid van katholieke verenigingen was hij ook een bekend figuur. Als architect was hij vooral actief van 1890 tot de jaren 1930. Als strenge katholiek bouwde en restaureerde hij vaak in opdracht van de kerk en meestal in neogotische stijl. Zo werkte hij mee aan de restauratie van de basiliek. In 1898 ontwierp hij het O.-L.-Vrouwecollege. Door de grote bevolkingstoename moesten dorpsscholen worden uitgebreid: o.a. in Mal, Koninksem, Neerrepen, Overrepen, Piringen en Sluizen. Daarnaast ontwierp hij ook herenhuizen op de Wallen. Dankzij de overdracht van zijn archief (in 2007) vinden we heel wat informatie terug. In het boek worden meer dan 200 van zijn gebouwen beschreven". 
De schepen blikte ook vooruit naar volgend jaar. Dan zal het stadsarchief 5 workshops organiseren waarin je kan kennismaken met het archief en de bewaarde documenten. 

Auteur Ruth Goddefroy (stadsarchief): "Deze catalogus bevat meer dan 200 projecten van de architect. In het archief zijn 150 plannen bewaard. Per project zie je een fiche met de ligging, de periode, een foto, de plannen en een korte bouwgeschiedenis. Van de basiliek zijn er 238 plannen bewaard. Het boek is opgedeeld in 3 groepen: kerken, openbare gebouwen en particuliere projecten. Ze zijn alfabetisch op gemeente gerangschikt. Hij is verantwoordelijk voor 59 kerken in Limburg. In Tongeren zorgde hij voor de restauratie van de basiliek en de verbouwing van de Sint-Janskerk (in 1888, op 23-jarige leeftijd!). Daarnaast (ver)bouwde hij ook 22 pastorijen in de dorpen rond Tongeren en de uitbreiding van gemeentescholen. In die periode was er nog een aparte ingang en een aparte speelplaats voor meisjes en jongens. Hij bouwde ook heel wat particuliere projecten. Die zijn helaas moeilijk te traceren, omdat er geen officiële registratie is. We hebben er 58 gevonden, vooral in het centrum van Tongeren. Hierover werd in september een wandeling uitgestippeld n.a.v. Open Monumentendag". 

Achterkleinzoon Luc Christiaens bezorgde in 2007 het archief aan het stadsarchief: "Die van Christaiens zijn verzamelaars! Bij de verhuis van de Hemelingenstraat naar de Pliniuswal is er helaas veel opgeruimd. Zo zijn er 120 dossiers in de container beland, samen goed voor 1.000 kg, gelukkig niet die van de kerken. De stukken zijn indertijd bezorgd aan zijn zoon Jean, mijn overgrootvader. Die heeft zijn archief doorgegeven aan nonkel Henri en toen die naar Luik verhuisde, is het thuis op de zolder beland. Onze kinderen werden groter en wilden de zolder inpalmen als kamer en dan heb ik besloten van de collectie in het stadsarchief te deponeren. Daar hebben ze de 1.500 plannen gedigitaliseerd. Mathieu werkte dag en nacht: overdag aan plannen en 's nachts aan zijn nageslacht dat 14 kinderen telt". 

Er waren 3 kleinkinderen present in het stadhuis

De groep afstammelingen van Mathieu

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame