Tongeren vandaag

Nieuws

Boek over voorbereiding Kroning

Het boek “De Kroon op het Werk” – Cultuurzomer 2016 Tongeren* is een creatie van fotografe Karolien Coenen.

Hierin brengt zij de voorbereidingen achter de schermen van de kroning 2016 in beeld. Het wordt een full-colour uitgave van ca. 100 pagina’s, aangevuld met “Beeldspraak” – commentaar van muzikant en auteur Stijn Meuris.
De Kroning heeft een “zichtbare” en een “onzichtbare” zijde: het resultaat dat in juli 2016 in de straten van Tongeren te zien is, vergt veel inzet en voorbereiding die voor de bezoeker vaak verborgen blijft: van de repetities voor het avondspel over het ontwerpen en produceren van de processie-outfit tot en met de technische klussen die geklaard moeten worden om alles in goede banen te leiden. En daarbij zijn de mensen achter die schermen vaak even belangrijk als diegenen die mee stappen in de processie.
Karolien heeft een oog voor de verhalen achter de dingen die voor ons zichtbaar zijn: wat zit er achter het eindresultaat? Wie trekt de kar? Welke sociale processen komen daarbij kijken?  Nu gaat ze aan de slag met de verhalen, de mensen en de processen achter de Kroning: ze volgde de voorbereidingen tussen januari en juni 2016 van nabij, maar tegelijk discreet en “vanop afstand”, om ze vast te leggen in foto’s en video. Niet om een historisch verantwoord tijdsbeeld neer te zetten, maar eerder om de essentie van de Kroning anno 2016 te vatten: wat drijft mensen om zich zo massaal en met toewijding in te spannen om er een succes van te maken? Wat is er voor nodig in uren, materialen en activiteiten? Welke moderne technieken komen bij deze rijke traditie kijken?
Uit het beeldverslag werden naast het boek ook een vijftiental beelden geselecteerd. Deze beelden worden op groot formaat (2 x 3 meter) geprint en vervolgens in het achterste gedeelte van de Romeinse Tempel (Keverstraat) tentoongesteld. “De Kroon op het Werk”  geeft op deze plek van rituelen een unieke inkijk in de wereld van de Kroning, vertrekkend van respect en bewondering voor het verrichte werk.
Het boek zal worden uitgegeven door uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts te Gent. De vormgeving is in handen van grafisch ontwerper en Tongenaar Johan Vandebosch.

Voorinschrijven kan per mail: paul.lambrechts@stadtongeren.be

TEKEN VOOR 1 JUNI IN OP HET BOEK  VOOR € 25,00 !

(na 1 JUNI € 30,00)

VOORINTEKENAARS KRIJGEN EEN NAAMSVERMELDING IN HET VOORWOORD

 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame