Tongeren vandaag

Nieuws

Boek Sport in Tongeren

Vanavond heeft het stadsarchief haar fotoboek over de Tongerse sportgeschiedenis voorgesteld in cc de Velinx. Het boek bevat 100 opmerkelijke beelden uit een roemrijk Tongers sportverleden. De oudste foto (Schutterij Sint-Sebastiaan uit Overrepen) dateert van 1895.
* stadsarchivaris Steven Vandewal heette de zowat 100 aanwezigen welkom: "We zijn 2 jaar geleden met dit project rond het Tongerse sportverleden gestart. We hebben alle sportclubs en sportverenigingen gecontacteerd om hun archief te mogen digitaliseren of bewaren".
* sport- en erfgoedschepen Gerard Stassen: "Sport is een waardevolle vrijetijdsbesteding met een opvoedingsaspect. We moeten ons lokaal sporterfgoed bewaren, en koesteren. Tongeren is vandaag nog een belangrijke sportstad (handbal en volleybal op topniveau)".
* Veerle Vandoren (archief) is de auteur van het fotoboek: "Dankzij de sportgeschiedenis schetsen we ook een beeld van een hele samenleving. Er zijn vandaag 88 actieve sportclubs in Tongeren. Van 185 sportclubs hebben we een inventaris kunnen opmaken. Daarnaast hebben we een oproep gedaan aan de Tongenaren om hun sportfoto's te bezorgen. Dat leverde meer dan 1.000 foto's op. Hieruit hebben we er 100 geselecteerd. We geven een chronologisch overzicht van 1890 tot 2016. De omslagfoto (Cercle uit 1943) vangt de hele sportbeleving in één beeld".
* Jean Putzeys (ex-Cercle speler) bracht een tonrede rond sport: Hij opende met 'de blok van acht' (basket Eburonen) en wijdde een groot stuk aan de rivaliserende stadsploegen Cercle en Patria. 
* de presentatie werd afgesloten met een onthullend interview van Karel Lismont

Het boek kost slechts 5 euro en is te koop in het stadsarchief en Standaard Boekhandel.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame