In het Teseum werd deze namiddag de nieuwste publicatie van de Erfgoeddienst voorgesteld: ‘ENCLOSED. Het kapittel. De kloostergang. De grafmonumenten', is een realisatie van Sofie Hechtermans en Stefanie Sfingopoulos.
ENCLOSED is in 2021 het centrale thema binnen de museale werking van het Teseum. In 2020 startte het team Erfgoed-Teseum van de stad Tongeren reeds aan een onderzoek naar het verleden van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel en de architectuur van de kloostergebouwen.
Patrick Dewael, burgemeester: “Binnen het project ENCLOSED lanceerden we dit jaar tal van initiatieven. Begin dit jaar stelden we de volledige museumcollectie van de schatkamer digitaal open voor het brede publiek. Ook konden we een opmerkelijk 16de-eeuws altaarstuk van een Tongerse kanunnik van The Phoebus Foundation in bruikleen nemen. Je kan het bezichtigen in het onthaal van het Teseum. Verder kreeg het thema een hedendaagse invulling via een unieke samenwerking met het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen en andere lokale kunstenaars. Vandaag presenteren we u een nieuwe publicatie over het kapittel, de kloostergang en de grafmonumenten.”
“Tijdens de expo ENCLOSED (21 mei t.e.m. vandaag) kon je tussen de archeologische restanten en in de gaanderijen een mix aan installatie-, fotografie- en mediakunst ontdekken. Het maakte deel uit van de succesvolle Teseumzomer. Er waren tijdens de zomermaanden juli en augustus maar liefst gemiddeld 107 bezoeken per dag. Opmerkelijk is een verhoging van de leeftijdscategorie tussen 27-55 jaar van 37% in 2020 naar 45% in 2021. Bezoekers kwamen voornamelijk uit de provincies Limburg, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Dit jaar vieren we ook ons vijfjarig bestaan. Reden te meer om onze museumsite onder de aandacht te brengen met de nieuwe publicatie over ons Tongerse verleden.”, vult schepen van toerisme en cultuur, An Christiaens, aan.
Erfgoedschepen, Gerard Stassen: “Begin 2020 begonnen Sofie en Stefanie (dienst Erfgoed-Teseum) zich te verdiepen in de wereld van de kanunniken. Alle bevindingen van het onderzoek naar het Onze-Lieve-Vrouwekapittel zijn neergeschreven in de nieuwe publicatie ENCLOSED. In het eerste deel maken we kennis met de kapittelheren en de periode waarin de organisatie zich ontwikkelde. Kanunniken kwamen meestal uit rijke families. Het waren geen monniken of kloosterlingen. Het maakt de leefwereld van de kanunniken tastbaar en begrijpelijk voor iedereen. Een tweede hoofdstuk behandelt de architectuur en de evolutie van de kloostergebouwen tot vandaag. In het laatste deel worden enkele bijzondere grafstenen toegelicht".
De nieuwe publicatie is te koop in de museumshop en Standaard Boekhandel aan 12 euro. Johan Vandebosch (grafisch bureau 'Ziezo') verzorgde het ontwerp van de brochure.
ENCLOSED is hierdoor nog niet afgelopen. De komende maanden presenteren we in de schatkamer handschriften en kunstobjecten die we tijdens het grasduinen in de archieven zijn tegen gekomen. Ze verhuizen vanuit de depots van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en het stadsarchief tijdelijk naar de eerste verdieping van de kloostergang.”