Tijdens de commissie van vanavond waren er maar 2 agendapunten:
* Reglement op de nachtwinkels
"Er bestaat al een reglement in omliggende gemeenten Bilzen, Genk, Borgloon en Sint-Truiden. Je hebt een vestigingsvergunning en een uitbatingsvergunning. De bestaande vestigingen moeten die al hebben. De nieuwe moeten het aanvragen. Hiervoor krijgen ze 6 maanden de tijd. Nieuwe nachtshops zullen nog enkel buiten de ring worden toegelaten. De dienst Veiligheid & Preventie zal controleren. Nachtwinkels moeten tussen 02u en 19u gesloten zijn. .Ze moeten een openingsbelasting van 6.500 euro en jaarlijks een belasting van 1.600 betalen. De Stad kan de vergunning weigeren of schorsen. De gemeenschapswachten .mogen handhaven. Met dit reglement uniformiseren we de regelgeving", wist burgemeester Dewael;
* De toetreding van Borgloon, Heers en Wellen tot de Politiezone Tongeren-Herstappe
" Door een gemeentelijke fusie kan de politiezone niet langer bestaan. Uit die van Borgloon wordt Alken losgekoppeld (trekt naar Limburg Regio Hoofdstad), net zoals Kortessem. Borgloon komt naar Tongeren-Herstappe., net zoals Wellen en Heers. . Er zijn vandaag 198 politiezones in België. De gouverneur gaat coördineren dat alle betrokken gemeenteraden op hetzelfde tijdstip (17 of 18 december) hierover zullen beslissen. De overgang naar een andere zone is vrij complex. Je zit met personeel, roerend patrimonium en onroerend patrimonium. Er is aan elk personeelslid gevraagd waar die wil gaan werken. Alle materiaal is geïnventariseerd. In Tongeren heeft de politie een onderkomen in de Ambiorixkazerne. In Borgloon zit de politie sinds 2014 in een nieuw gebouw dat nog niet is afbetaald. In 2024 zal er weinig veranderen op het terrein, pas na de verkiezingen. Dan moet eerst de nieuwe gemeenteraad worden geïnstalleerd en daarna de nieuwe politieraad. De nieuwe gemeenten zullen meer moeten bijdragen dan vandaag. Ze krijgen een betere service in de plaats. Tongeren is bij met betalen", wist de burgemeester.. De nieuwe naam van de politiezone zal refereren naar Haspengouw.
Zonechef Geert Luypaert gaf ook een toelichting: "De verdeling is gebeurd via het principe 57 - 43 procent. Alle meubilair blijft in de huidige gebouwen. De uitrusting gaat mee met het personeelslid. Vandaag telt het Tongerse korps 71 manschappen. Het nieuwe korps zal 115 werknemers tellen + 25 kaderleden."