Tongeren vandaag

Nieuws

De Achttiende Oogstwal

De ‘Boulevard du Nord’ – Achttiende Oogstwal

Door stadsarchieftongeren

Op de facebookpagina van het stadsarchief was er discussie omtrent de oude naam van de Achttiende Oogstwal. Met dit artikel wordt echter alles duidelijk!

De Achttiende Oogstwal kreeg zijn naam na de Eerste Wereldoorlog ter herinnering aan de dood van twaalf Tongenaren die op 18 augustus (oogst) 1914 door Duits geweervuur - de Duitsers dachten dat er partizanen aan het werk waren - om het leven kwamen. Het merendeel van de doden viel in de buurt van de Maastrichtersteenweg. Voordien heette deze straat de 'Boulevard du Nord' of 'Noorderlaan'. Trouwens, tot 1939 was het Frans ook een officiële taal in Tongeren en noemde de Achttiende Oogstwal nog 'Boulevard du 18 août'.

Maar, in 1914 kon je nog niet via de Achttiende Oogstwal van Maastrichterpoort naar Bilzersteenweg gaan want dat stuk van de ringlaan bestond nog niet. De Achttiende Oogstwal - we spreken verder over de Noorderlaan - vormde op dat moment in feite de verlenging van de Leopoldwal en liep richting de Driekruisenstraat. Het eerste stuk van de Driekruisenstraat, tot aan het kruispunt met de Sacramentstraat, noemde trouwens ook nog Noorderlaan. De idee was dan ook om een boulevard te creëren die liep vanaf Moerenpoort, langs Maastrichterpoort en zo langs de oostzijde van het kerkhof naar Bilzersteenweg.

De aanleg van de Leopoldwal en de Noorderlaan gebeurde ongeveer vanaf de jaren 1860, maar het merendeel van de herenhuizen werd gebouwd vanaf eind jaren 1870 (de Maastrichterpoort was al afgebroken in 1817). Hetzelfde gebeurde ter hoogte van de Bilzersteenweg waar de Sint-Maternuswal werd aangelegd. Deze liep vanaf de Bilzersteenweg tot ongeveer aan de huidige brandweer (dus maar een heel kort stukje) om daar op de Sacramentstraat aan te sluiten. Hier werden de grachten iets later gedempt - eind jaren 1880. Maar het stukje waar nu het appartementencomplex Anicius is en waar vroeger de stelplaats van de bussen was, bleef echter nog omwalling. Hier liep de ringlaan dus nog niet! Dit stukje gracht werd pas vanaf de jaren 1930 gedempt waarna in de jaren 1950 de ringlaan ontstond zoals we die nu nog kennen.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame