Tongeren vandaag

Nieuws

De Kopten

Vanavond is de expo rond de Kopten geopend voor de genodigden.
Stefanie Sfingopoulos mocht iedereen verwelkomen: "Toen we de voorwerpen in Antwerpen hebben bezocht, viel onze mond open van verbazing. De Kopten zijn gespecialiseerd in cultuur, religie, taal en kunst en dat sinds de 4de eeuw"
Karina Huts deed de oorsprong van haar collectie uit de doeken: "Alles is begonnen in 1990 door een bezoek aan professor De Moor. Hij is professor in de veeartsenijkunde en een wereldautoriteit op gebied van Koptische kunst. Hij is er zelfs in geslaagd langs te mogen gaan in de bibliotheek van het Vaticaan. Hij wilde zijn collectie overlaten aan een amateur die ze zou willen tentoonstellen en zelfs uitbreiden. Ons oudste stuk dateert uit 5.500 v. Chr. Er waren onderhandelingen om onze Latijns-Amerikaanse collectie tentoon te stellen in het GRM, want daarvoor is er onvoldoende ruimte in het Teseum"
Burgemeester Patrick Dewael was de laatste spreker: "Dit is de tweede tijdelijke tentoonstelling sinds de opening van het Teseum in 2016. We proberen het verleden aantrekkelijker te maken en te tonen dat het boeiend is. Deze expo toont parels van vakmanschap. We willen evolueren van een receptieve naar een productieve cultuurstad".
De leden van het Tongers Nieuw Theater mocht de expo op een ludieke manier openen: gehuld in tunica's vertelden ze het verhaal van de Kopten

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame