Vanaf vandaag kunnen bibliotheekleden e-boeken lenen in de openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Met het e-boekenplatform cloudLibrary kunnen bibliotheekleden e-boeken lenen van thuis uit, op vakantie of onderweg.
Elk bibliotheeklid kan rechtstreeks vanuit het e-boekenplatform cloudLibrary 2 e-boeken lenen, 2 e-boeken reserveren en elk e-boek maximaal zes weken houden. Op dit moment bieden 165 bibliotheken (ook de bib in Tongeren) e-boeken aan hun leden. Leners kunnen de e-boeken heel eenvoudig ontdekken en uitlenen op het e-boekenplatform van cloudLibrary, met de app of de computer.
Op bibliotheek.be/e-boeken staat alle informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in e-lezen. Na zes weken verdwijnen de titels automatisch van het toestel, maar je kan het boek ook eerder teruggeven. Nooit meer te laat dus om een boek terug te brengen, geen boetes meer en altijd een goed boek op zak.
De e-boeken van de bib zijn beschikbaar op tablet, smartphone, computer en de meest courante e-readers zoals Kobo, Tolino en Vivlio. Het e-boekenplatform helpt jong en oud, digitaal vaardig of digibeet stap voor stap op weg met e-boeken. “Met de e-boekenapp op je smartphone heb je je boeken steeds bij de hand om een stukje te lezen. En het uitlenen verloopt 100% coronavrij”, aldus Jan Braeckman van Cultuurconnect, digitaal steunpunt voor bibliotheken en initiatiefnemer van het e-boekenaanbod in de bib.
Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon leende vanochtend het allereerste e-boek uit via het gloednieuwe e-boekenplatfom van de bib.“Met dit overkoepelend Vlaams e-boekenplatform willen we, samen met de deelnemende bibliotheken, het bibliotheekpubliek laten kennismaken met het uitlenen van e-boeken. Deze andere manier van lezen kan voor veel mensen een verrijking zijn en zal de leescultuur in Vlaanderen versterken. We willen het publiek stimuleren om meer (digitaal) te lezen.”
Keuze uit 4.500 e-boeken
Het gaat om een gevarieerde collectie met voornamelijk Nederlandstalige boeken en een beperkt aanbod Engelstalige werken. De collectie bevat vlot leesbare fictie, literaire en populaire romans, maar ook toegankelijke non-fictie. Daarbij zijn Vlaamse auteurs goed vertegenwoordigd, met onder andere Lize Spit, Dimitri Verhulst, Pieter Aspe, Rudi Vranckx en Johan Op de Beeck. Ook internationale toppers als Isabel Allende, Marieke Lucas Rijneveld, Tatiana de Rosnay, Tess Gerritsen en Camilla Läckberg zitten in de collectie. Dagelijks wordt de collectie verder aangevuld tot een 4.500 titels. Ook nadien zal het aanbod blijven groeien.
Het platform
De Vlaamse bibliotheken bieden deze dienst aan met het e-boekenplatform cloudLibrary en werken daarvoor samen met Cultuurconnect, Standaard Boekhandel en Bibliotheca. Bibliotheekleden kunnen e-boeken lezen op tablet, smartphone, computer en de meest courante e-readers. Het cloudLibrary-platform werd in een pilootproject reeds gebruikt door de leners van vijf centrumsteden. De leners en bibliotheken van dit pilootproject zijn heel tevreden over het systeem omwille van de gebruiksvriendelijkheid: de collectie is makkelijk doorzoekbaar en de thema’s in de kijker en de vlot leesbare flapteksten bieden leesinspiratie.
Daarnaast is er aandacht voor ouderen en minder digitaal vaardig publiek. In veel bibliotheken kunnen e-readers uitgeleend worden en het bibliotheekpersoneel helpt graag bij het lenen van een eerste e-boek. Online vinden bibliotheekleden alle nodige hulp op bibliotheek.be/e-boeken.