Tongeren vandaag

Nieuws

Een eeuw coiffure Tomsin

100 jaar geleden opende Léon Tomsin een kapperszaak in de Hemelingenstraat. Zoon Ludo volgde hem later op en kleinzoon Christophe is ondertussen de derde generatie Tomsin met kam en schaar in aanslag.  
Bompa Léon (°1899) heeft in 1918 een eigen kapperszaak geopend (Hemelingenstraat 17). Tijdens WOI mocht zijn broer Edouard hem assisteren als herenkapper."Pa kon scheren als de beste", weet Ludo. Na de oorlog is hij op vrouwen overgeschakeld en richtte hij een salon in, achteraan in het huis. Edouard coiffeerde ondertussen in het voorste gedeelte verder de mannen. 
"Léon was dè kapper. Hij kon scheren met fluwelen hand". 
In 1957 heeft Ludo (76) de stiel geleerd. Na het College trok hij eerst een jaar naar Hasselt en dan nog een jaar naar Luik om Frans te leren. Tot in 1964 werkte hij samen met pa Léon, die op zijn 65e met pensioen ging. "Half Tongeren heeft de kappersstiel met pa geleerd", volgens Ludo die zichzelf continu ging bijscholen: zelfs tot in Brussel en Keulen. Elke woensdag trok hij naar Sint-Truiden. Na de les werd er een stevige pint gedronken. Ludo nam regelmatig deel aan  modeshows (o.a. voor Denise Niesten). Ludo is amper 3 dagen ziek geweest tijdens zijn loopbaan: "Maandag ging ik naar het hospitaal. dinsdag werd ik geopereerd en de dag erna stond ik in mijn peignoir terug in de salon. Hier zijn veel stagiaires over de vloer gekomen. Zo is er eentje 11 weken thuisgebleven voor een appendicitis". Ludo werkte vaak door tot middernacht. Hij was gespecialiseerd in 'chignons': "Ze kwamen zelfs vanuit Brussel langs". In de gouden jaren verkocht hij wekelijks 10 tot 15 pruiken. "Ik ging ze samen met Guy Swerts in Chênée halen". 

Christophe (48) is sinds 1986 aan de slag als kapper: eerst voor dames, maar hij schakelde vrij snel over op heren: "Ik heb er altijd voor gekozen om alleen in mijn zaak te staan. Zodat de klanten steeds dezelfde kwaliteit krijgen. Hier is iedereen welkom: van klein tot groot"!. Sinds dit jaar werkt hij een halve dag op afspraak: "Ik heb er lang over getwijfeld, maar dat valt prima mee. De klanten weten dat ze op tijd moeten zijn", weet Christophe. Als hij opnieuw moest beginnen, zou hij voor dezelfde stiel kiezen.

Christophe viert het eeuwfeest samen met zijn klanten: Wie in de feestmaand december langskomt, wordt verwend met een drankje. Kinderen krijgen een zakje chips. "Op één zakje zal een stickertje kleven. Wie dat heeft, gaat naar huis met een step! 
   

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame