Op alle bestuurlijke niveaus worden maatregelen genomen om de klimaatverandering tegen te gaan. Ook de stad Tongeren draagt haar steentje bij. Samen met Fluvius werd er een Energiezorgplan opgemaakt. Dit plan werd op de gemeenteraad van afgelopen dinsdag goedgekeurd.
Klimaatverandering: iedereen heeft er zijn eigen mening over en iedereen voelt ondertussen de impact. Om er maar enkele te noemen: de droogte van de afgelopen zomers, de grote wateroverlast in Wallonië, ….
Patrick Dewael, burgemeester: “Om bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering, moeten we allemaal actie ondernemen. De Vlaamse overheid heeft daarom twee beleidskaders ontwikkeld: Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030 met concrete maatregelen op korte termijn en de Klimaatstrategie 2050 om op lange termijn te evolueren naar een klimaatneutrale samenleving. Als stadsbestuur willen we ons steentje bijdragen door onder meer het energieverbruik te doen dalen in onze stadsgebouwen.”
“Om de klimaatdoelstellingen 2030-2050 te behalen is het aangewezen om een reductie van 40% CO2 in ons eigen stadspatrimonium te realiseren. Daarom zullen we onze eigen gebouwen zo goed mogelijk aanpassen aan de huidige normen naar energieverbruik, isolatie, hernieuwbare energie,… Om dit vlot te laten verlopen is er een visie en planning uitgewerkt. Fluvius heeft een uitgebreide analyse gemaakt van alle stadsgebouwen. Op basis hiervan werd een Energiezorgplan opgesteld. Met dit plan willen we met een mix van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie het elektriciteits- en brandstofverbruik in de stadsgebouwen fors reduceren,” zegt Patrick Jans, schepen van Milieu.
Uit de verschillende gebouwen die in beheer zijn bij de stad Tongeren werden er in een eerste fase 10 uitgekozen die op een efficiënte manier snel kunnen worden aangepakt: 5 gemeentelijke basisscholen, het administratief centrum, de kantoren van de technische dienst, het woonzorgcentrum, dienstencentrum De Semper en het cultureel centrum. De voornaamste ingrepen zijn de plaatsing van zonnepanelen, relighting en aanpassingen aan de verwarmingsinstallaties.
“De kosten van uitvoering zijn geraamd op 2.500.000 euro voor 10 stadsgebouwen. In totaal zullen we 33 maatregelen uitvoeren. Hiermee zullen we uiteindelijk 273 ton CO2 reduceren en 223.958 euro kunnen besparen”, besluit Patrick Jans, schepen van Milieu.
“In een volgende fase bekijken we per locatie welke van de voorgestelde maatregelen als eerste uitgewerkt kunnen worden. Met de opbrengsten die we genereren uit de eerste investeringen worden de volgende investeringen bekostigd. Zo kan er met een beperkt budget maximaal rendement behaald worden op een relatief korte termijn”, besluit Patrick Dewael, burgemeester.