Tongeren vandaag

Nieuws

Expo Pistoletto Reflecto

Tot en met 13 oktober vindt in het Praetorium de expo ‘Pistoletto Reflecto’ van de Pentagoon Academie plaats. Dit initiatief kadert in het artistieke project van de Ne9ende maand en MoMeNT van de stad Tongeren. Hiervoor ging de stad dit jaar een samenwerking aan met de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Pistoletto.

Burgemeester Patrick Dewael: “Het mag duidelijk zijn dat Kunst en Cultuur in onze visie fungeert als een uitermate belangrijke katalysator inzake stadsontwikkeling.  Er wordt hierbij uitgegaan van de identiteit van een stad. Deze wordt bepaald door haar bevolking enerzijds en het plaatselijk erfgoed anderzijds.”

De Pentagoon Academie ging aan de slag met de filosofie van Pistoletto, zijn gebruik van eenvoudige en natuurlijke materialen en zijn oeuvre. Zo organiseerde de kunstacademie in de maand augustus een kunstkamp met een 30-tal kinderen. Verder werkte de Lagere Graad van de academie in september samen met de Tongerse scholen BS Jeugdland, GO! BS Freinet en GBS De Zevensprong Piringen.

Zo’n 300 kinderen werkten mee aan het creatieve thema rond Pistoletto. Zowel individuele interpretaties als groepscreaties komen aan bod. Om tot een eenheid te komen is er alleen gewerkt met de kleuren oranje, goud, zilver, zwart, grijs en wit.
Het resultaat is te bewonderen in de ontvangstruimte van het Praetorium en kan men nog bezoeken t.e.m. 13 oktober tijdens de openingsuren van de stadsdiensten.

Schepen van Cultuur Guy Schiepers: “Met het cultureel project ‘MoMeNT’ maken we de omslag van een gewaardeerde receptieve naar een ambitieuze productieve cultuurstad. Dat mag men zowel letterlijk als figuurlijk nemen. We creëerden afgelopen zomer voor beloftevol talent de ruimte en gelegenheid om hun creaties op te voeren en hun werk tentoon te stellen.” 

Op vrijdag 14 oktober vindt er in het Praetorium om16u15 een finissage van deze expo plaats. Inschrijven kan via stephanie.vandeput@pentagoon.be.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame