Vanavond werd in het auditorium van het GRM een lezing gehouden door Else Hartoch vanwege het KLGOG over 'Fascinerende objecten uit het Gallo-Romeins Museum' .
De coördinator onderzoek van het Gallo Romeins Museum besprak een selectie collectiestukken die onderzoekers van binnen en buiten datzelfde museum recent onder de loep hebben genomen.
De zowat 20 aanwezigen kregen uitleg over 6 fascinerende objectgroepen:
1 Merovingische houten emmer met ijzeren beslag
Opgegraven in 1954 in Engelsmanshoven. De emmer dateert uit het eerste kwart van de 6e eeuw na Chr. Enkel het ijzeren beslag bleef bewaard. Deze emmers werden meestal vervaardigd uit taxushout.
Het graf hoort waarschijnlijk toe aan een iemand met een hoge militaire functie. In het graf werden uitzonderlijk 2 emmers ontdekt.
2. Ijzeren bootshaken
Uit een brandgraf van de 2e of 3e eeuw na Chr. In 1882 opgegraven op het ZW grafveld in Tongeren.
Dit doet vermoeden dat indertijd de Jeker een bevaarbare rivier was met een haven? De Jeker werd dan bewaren door boomstamkano's of platbodems.
In 1964 werd de Jeker gedempt en toen werden sporen van een Romeins brughoofd of een kade blootgelegd
3. Papyrusrolhouder
Opgegraven in 1883 op de ZW begraafplaats in Tongeren. De benen schijf met benen sierknop dateren uit de eerste helft van de 2e eeuw na Chr
Zulke voorwerpen werden enkel in het graf van vrouwen of meisjes ontdekt. Het zou dus kunnen dat het hier een professionele schrijfster was.
4 Glazen amuletten (goddelijke portretrmedaillons)
Het gaat hier over 3 glazen amuletten uit 54 - 68 na Chr. en opgegraven in Limburg en in 1934 ontdekt aan de Hasseltsesteenweg . Het zijn 'oorknoppen' of 'appliques' van glazen kannen. De afbeeldingen zijn van de goden Jupiter Ammon, Isis en Bacchus.
5 Smeedijzeren venstertralies
Opgraven in 1990 in Herstappe in een kelder uit de 2e eeuw na Chr. Het zijn 4-puntige sterren. Daarnaast werden ook 8 fragmenten van gegoten venstergals ontdekt
6 Romeinse schrijftabletten
Aan de Beukenbergweg en op Broekberg werden 300 fragmenten van houten schrijfpaletten opgegraven tussen 1934 en 1980. ze werden bewaard dankzij groene Henisklei en witzand uit Berg.
Het zijn wastafeltjes uit dennenhout waarin gekrast werd. Er zijn resten van schrift bewaard doordat er tot in het hout is gekrast. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar:
- wasresten
- houtsoort
- schrifttekens (in cursief Latijn)
-halffabrikaten
In 2023 zal hierover een publicatie verschijnen