Vanavond heeft Flor Hansen zijn nieuwste publicatie voorgesteld in de feestzaal van het stadhuis:: in 'Van het geslacht von Thurn und taxis tot bpost geeft Flor een overzicht van de postale evolutie in de stad Tongeren en zijn omliggende dorpen vanaf de 18e eeuw.
Erfgoedschepen Gerard Stassen heette de talrijke aanwezigen welkom: "Vandaag lijkt het misschien vanzelfsprekend dat we een brief kunnen versturen naar de andere kant van de wereld, maar dit proces is het resultaat van eeuwenlange innovatie. Elke verzending vertelt een uniek verhaal. De opwinding van een handgeschreven brief, een zorgvuldig gekozen kaart of een onverwacht pakketje blijft ongeëvenaard.
In zijn boek brengt Flor de ontwikkeling van zowel de postdiensten als de poststempels in kaart. Met deze publicatie levert hij niet alleen een bron van informatie, maar ook een inspiratiebron voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis, filatelie, of gewoon nieuwsgierig is naar hoe het versturen van post zo'n fundamenteel onderdeel van onze samenleving is geworden".
Carine Grootaers, voorzitter KLGOG: "Flor is al jarenlang vrijwilliger in het het stadsarchief. Hij is ook met macrofilatelie bezig. D.w.z. dat hij vooral in poststempels geïnteresseerd is. Hij bezit een indrukwekkende verzameling. Hij kreeg de smaak te pakken door zijn dochter die begon met postzegels te verzamelen. Hij kreeg het advies om zich bezig te houden met een niet populair onderwerp in de filatelie en koos voor Belgische dienstzegels. Maar Flor woonde en werkte in Antwerpen en zocht daar ook naar Tongerse poststukken met stempels. Dit boek is het resultaat van jarenlange research".
Henri Bleus, voorzitter van Postzegelclub Ambiorix: "Flor is sinds 2007 bij onze club aangesloten. In 2010 nam hij deel aan een tentoonstelling met 'De post in Tongeren tijdens WO I. In 2014 haalde hij hiermee zilver in Aarschot en goud in Genk met 93 procent! Flor heeft ook meerder publicaties achter zijn naam: in 2013 over het postverkeer. In 2015 over de Chocoladefabriek Rosmeulen in Nerem en in 2017 over het telegram. Daarnaast schreef hij verscheidene artikelen voor de Annalen van het KLGOG.
Auteur Flor mocht afsluiten: "In België is de post begonnen tijdens de Franse periode. Daarvoor werd dat georganiseerd door Italiaans- en Duitse families. In 1836 werd de landelijke post opgericht met een brievenbus in alle dorpen. Nadien kwamen de postkantoren. De eerste Belgische postzegel kwam er op 1 juni 1849. Sindsdien moet de verzenden betalen. .In 1992 werd de Belgische post een autonoom overheidsbedrijf, onder druk van Europa. Dat leidde tot de sluiting van heel wat kantoren en de uitgifte van vele en dure overbodige postzegels. Vandaag houdt de post zich vooral bezig met het bedelen van kranten en pakjes. Door sms en e-mail is een brief schrijven een rariteit geworden".
.
Het boek van Flor is te verkrijgen aan 35 euro in het Stadsarchief en de Tongerse boekhandels