Tongeren vandaag

Nieuws

Friet met stoofvlees

Naar jaarlijkse gewoonte nodigde burgemeester Patrick Dewael alle Tongenaren en liberale vrienden uit om zijn verjaardag te vieren met stoofvlees, frietjes en een drankje! 
Deze werden aan democratische prijzen aangeboden en de opbrengst gaat integraal naar de Vlaamse Parkinson Liga vzw – regio Tongeren.
Omwille van het onstabiele weer vond het evenement deels plaats in het GRM. De publieke opkomst lag lager dan de vorige editie. 

Elk jaar blikt hij in zijn toespraak vooruit op de toekomst van onze stad: "Het is een moment om luidop te dromen". Hij gaf een overzicht van de realisaties van deze legislatuur (zwembad Plinius, uitbreiding Tongere-Oost, Tongeren dè cultuurstad, het openleggen van de Jeker), maar hij gaf de oppositie een veeg uit de pan: "De Tongenaar is terecht kritisch, dat weten we. Het is ook the duty of the opposition to oppose. Maar sommige partijen zijn gewoon tegen élk project van dit bestuur. 
- Het zwembad op Plinius: “het zou er nooit mogen gekomen zijn!”. Deze zomer zijn er  30.000 mensen gaan zwemmen. 
- “Sportoase is een miskleun!”. Terwijl het de thuishaven is van het Tongerse voetbal, handbal en volleyball, met een bezettingsgraad van 90%  
- “De Jeker is een luxeproject!” Ik heb in mijn carrière de Tongenaar zelden zo enthousiast geweten voor een project.
- “Er is geen vraag naar nieuwbouwprojecten!” Waarom zijn de woningen in de Chocoladefabriek, Heuveldal enzovoort vandaag dan al verkocht? Waarom raken projecten als Wal 18 of Casa Canis in de Hondsstraat op hun openingsweekend voor 50 zelfs 60 procent verkocht?
- “De omleidingswegen mogen er niet komen!”, zeggen onze groene vrienden. Maar hoe gaan zij onze ring dan ontlasten van het zwaar vervoer en teruggeven aan de fietser?
- “Al deze projecten jagen de Tongenaar op kosten!” Het tegendeel is waar: de belastingen en schuld zijn niét gestegen, we halen heel wat middelen in Hasselt en Brussel. 
"Dit is afbraakpolitiek! Wat voor een grijze stad zou Tongeren zijn als die partijen het voor het zeggen hebben… Ik werk liever op een positieve manier.  De keuze is dus duidelijk: Kiezen we voor stilstand, of gaan we verder op ons élan"?

Dewael heeft nog meer dromen:
- We willen de toren van onze basiliek openstellen voor het publiek
- Ik wil ik van Tongeren een stad maken waar het aangenaam en veilig fietsen is. We staan hier vandaag niet ver genoeg mee. De Vlaamse omleidingswegen laten op zich wachten. Die zijn cruciaal om de ring te ontlasten en opnieuw in te richten met een brede fiets- en wandelboulevard. We moeten nog meer inzetten op snelle fietsverbindingen tussen de dorpen, het centrum en onze industrieparken. 
- Ik droom van een groenere stad: "We hebben de prachtige Kevie, de Motten en de Jeker. Maar we moeten het groen ook naar ons centrum halen. Dat kan door monumentale bomen te koesteren, te beschermen en er bij te planten. Door onze binnenstad ieder jaar te bebloemen zoals we tijdens de Kroningsfeesten doen. Door wilde bloemen langs de wegen te laten groeien…
- Ik wil de kansarmoede te lijf gaan: "Vandaag zijn een duizendtal Tongenaren werkloos, 200 krijgen een leefloon. Een job is de beste sociale zekerheid. Nu is het de opdracht om de werkzoekenden naar die nieuwe jobs te loodsen. Met intensieve begeleiding, met opleidingen… De stad kan daarin een grote rol spelen".

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame