Er komt heel waarschijnlijk een fusie tussen de Loonse steden Tongeren en Borgloon
Beide schepencolleges hebben beslist het proces in gang te zetten om te komen tot een vrijwillige samenvoeging (fusie) van: 2 historische steden met samen 30 kerkdorpen en 42.000 inwoners. Het zou vanaf 1 januari 2025 zijn, na de verkiezingen van oktober 2024; tegen december 2023 moet de oefening rond zijn
Er is alvast een groot financieel voordeel: de Vlaamse regering neemt stuk van stadsschuld over: goed voor 2,8 mio euro
Tongeren heeft ook onderhandeld met Heers en Kortessem maar dat is niet gelukt. Borgloon heeft onderhandeld met Alken, Heers, Kortessem en Wellen maar Heers en Wellen zagen het niet zitten.
Er komen geen afdankingen van personeel. Ze willen blijven investeren in de kerkdorpen.
Waarom een fusie tussen Tongeren en Borgloon?
Algemeen
Financieel
Fiscaliteit
Zowel Tongeren als Borgloon hebben een bovengemiddelde belastingdruk in vergelijking met het gemiddelde voor het Vlaams Gewest.
In Borgloon werd in 2019 per inwoner 765 euro aan belastingen geïnd. In Tongeren was dat in hetzelfde jaar 761 euro. Ondanks deze vergelijkbare belastingdruk zijn er aanzienlijke verschillen in de aanslagvoeten in de aanvullende personenbelasting en in de lokale belastingreglementen.
Opvallend is dat de belastingdruk per inwoner niet zo erg afwijkt van die in de gemeenten van de Belfius-cluster. Het gemiddelde in deze cluster bedraagt 754 per inwoner.
Het moet de doelstelling deze belastingdruk te laten dalen richting het gemiddelde voor het Vlaams Gewest.
Personeel
De fusiegemeente zal in totaal 711 personeelsleden tellen (gerekend in koppen, niet in VTE’s). 322 bij het OCMW en 389 bij de stad.
Het moet dus mogelijk zijn de diensten beter te bestaffen. De zogenaamde ‘éénmansdiensten’ behoren hierdoor tot het verleden. Dit zal de dienstverlening te goede komen. Daarnaast zal ook de beleidscapaciteit van de administratieve diensten versterkt kunnen worden.
Alleen al in de stad en het OCMW van Tongeren vertrekken deze legislatuur een 60-tal personeelsleden met pensioen. Door het efficiënter inzetten van personeel na een fusie moeten naar alle waarschijnlijkheid niet alle vertrekkers vervangen worden.
Enkele thema’s
Toerisme
Tongeren en Borgloon hebben in absolute aantallen een gelijkaardig aantal logies maar Borgloon heeft beduidend meer overnachtingen, aankomsten, slaapplaatsen en logies per 1.000 inwoners. Het aanbod is ook meer divers.
Zeker op het vlak van toerisme zijn er win-wins te boeken zoal s de diversificatie in het type van logies en het zoeken van een inhoudelijke aansluiting tussen het aanbod van fiets-, wandel- en cultuur en stadstoerisme. Het dossier van Fruitspoor biedt hier een extra opportuniteit.
Cultuur
Beide steden zetten sterk in op cultuur. Zij geven beduidend meer uit per inwoner dan vergelijkbare gemeenten in de Belfiusclusters. Voor Tongeren was dit in 2019 223,98 euro per inwoner (cfr. cluster 92,24 euro per inwoner) en voor Borgloon 97,82 euro per inwoner (cluster 58,29 euro).
Een fusie kan toelaten nog sterker in te zetten op cultuur en synergiën te zoeken met toerisme.
Ouderenzorg
Een duidelijke win-win is de samenwerking tussen de 2 OCMW woonzorgcentra.
Momenteel wordt de haalbaarheid van een samenwerking tussen de 2 keukens onderzocht. Bedoeling is dat de warme maaltijden voor de twee instellingen in Tongeren bereid worden. Het voorstel zal op korte termijn aan beide besturen voorgelegd worden.
Er is ook de vraag om tot een gezamenlijke directie te komen.
In de hele organisatie zijn opportuniteiten om de werking en de efficiëntie, en dus de zorg voor de residenten, te verbeteren. Zo beschikt Borgloon bijvoorbeeld over een diëtist, Tongeren binnenkort over een psycholoog.
Groen Tongeren vindt de manier waarop de fusie werd aangekondigd niet kunnen:
Stop met deze aankondigingspolitiek!
De verrassing in de krant vandaag is niet een mogelijke fusie met Borgloon maar de manier waarop dit alweer verloopt.
Groen Tongeren heeft dit bestuur al meerdere malen op de vingers getikt over dit soort van aankondigingspolitiek.
"In april vroegen we in de gemeenteraad op welke manier onze burgemeester de fusiegesprekken wilde aanpakken en op hoe de burger hier mee betrokken wordt. Hij beloofde toen heel plechtig dat de Tongenaar hierin zou betrokken worden. Op de vraag of dit allemaal achter hoek en kant zou gebeuren antwoordde Patrick Dewael ‘Dat is niet mijn stijl.’
Deze fusiegesprekken lopen al maanden. Heers en Kortessem gaven al aan dat ze niet wilden meedoen.
Borgloon is een stadje met een rijk historisch verleden, hetgeen voor onze stad een grote meerwaarde zal betekenen. We moeten het vooral hebben van cultuur en erfgoed.
De consultancy opdrachten van EY en Belfius gaan vooral over de centen. Maar we geloven niet dat je een huwelijk aangaat van achter een bureau. Dertig deelgemeentes onderbrengen in een nieuwe structuur is een project van jaren. Dit beslis je niet zomaar tijdens een vakantie", weet Stijn Scholts, voorzitter Groen Tongeren.
Ruben Stassen “Op een ogenblik dat de meeste mensen met vakantie zijn en er geen gemeenteraden doorgaan komt dit bestuur met zo’n aankondiging. Dit is ver onder de democratische lat door.’