Tongeren vandaag

Nieuws

Gedenkplaat voor Jean Lambrechts

De Tongerse componist Jean Lambrechts heeft vanavond een gedenkplaat t.g.v. zijn 80ste verjaardag mogen onthullen.
Ze is bevestigd tegen de gevel van het huis waarin hij van 1950 tot 1975 heeft gewoond: in de Hemelingenstraat 53 waar nu juwelier Christel Moens gevestigd is. Zijn geboortehuis bevindt zich in het andere gedeelte van de Hemelingenstraat nr  50: zijn moeder baatte er een hoedenwinkel uit. Jean heeft Tongeren geruild voor Parijs en tegenwoordig woont hij in Maastricht, waar hij ook een gedenkplaat heeft gekregen.
Spreker Mathieu Vranken uit Maastricht was gefascineerd door de veelzijdigheid van Jean zijn klankenwereld: "Jij schreef muziek voor koor, kroeg en kathedraal. Jij was thuis in Tongeren, Luik, Brussel, Berlijn, Londen, Parijs en Maastricht. Jij schreef muziek voor 200 natuurfilms. Op 2 oktober brengen we in Maastricht een muzikale hommage aan jou".
Lambrechts was vereerd: "Ik heb liever dat men met mij lacht als ik leef, dan te huilen als ik dood ben. Hij verontschuldigde zich met de familie Moens voor de vele uren dat hij piano oefende met het raam open. "Tongeren is voor mij het vredige, bedrijvige marktstadje met zijn stinkende 'pissoirs'. Deze hoek van de straat was vroeger een beetje 'allo allo'. 
Na de onthulling van de gedenkplaat is het gezelschap naar de Zomerrefter in het Agnetenklooster getrokken waar een muzikale ode aan Jean Lambrechts werd gebracht.

 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame