Vanavond was er de gemeenteraad in DC De Piepel.
N-VA fractieleider Patrick Leenders wilde uitleg horen over de behandeling van het verzoek tot een volksraadpleging. Het verzoekschrift en de bijhorende handtekeningenlijst met 3.760 namen werden op 12 april ingediend. “Ik vind burgerinitiatieven belangrijk. Als de petitie voor een referendum ontvankelijk is, lijkt het mij logisch dat we dit referendum eerst laten doorgaan vooraleer we een voorstel tot definitieve beslissing aan de gemeenteraad voorleggen”, reageerde burgemeester Patrick Dewael. “Ik wil ook wel meegeven dat dit burgerinitiatief wel rijkelijk laat komt. De principiële beslissing tot fusie dateert van augustus 2021. Al die tijd was er geen enkel initiatief en nu discussiëren we over de snelheid waarmee de ontvankelijkheid onderzocht kan worden en het referendum georganiseerd kan worden. Eerst moet het college onderzoeken of het verzoek voldoet aan de vereisten . Het is de gemeenteraad die beslist of het verzoek toelaatbaar is. De 3760 handtekeningen moeten stuk voor stuk gecontroleerd worden. Daar is men mee bezig. Dat is zeer tijdrovend en omslachtig. De namen worden eerst in een excel lijst ingevoerd., dit om de dubbele handtekeningen te kunnen controleren. Daarna gebeurt de controle in het bevolkingsregister. Deze check kan enkel gebeuren door de medewerkers die door binnenlandse zaken erkend zijn om in het bevolkingsregister te werken en hiervoor over een licentie beschikken. Het gaat om 18 tot 20 medewerkers (vnl. baliemedewerkers burgerzaken), die dit bovenop hun normale taken moeten doen. Het is dus zeker niet zo dat er een grote groep kan vrijgemaakt worden om exclusief handtekeningen te controleren. Vanaf dag 1 (datum dat het verzoekschrift werd ingediend, houden wij rekening met een termijn van 4 tot 6 weken voor de controle van de handtekeningen. We voorzien het einde van de controle ergens tussen 11 mei en 25 mei. De gemeenteraad moet zich niet hierover uitspreken, wel over de toelaatbaarheid van het verzoek. De check moet zorgvuldig gebeuren. Controle van de naam, is de persoon inwoner van Tongeren? woont de persoon op dit adres? is die minimum 16 jaar?, is betrokkene niet uitgesloten of geschorst van het kiesrecht, enz. Voor het controleren van één naam, wordt gerekend op 5 à 10 minuten. De controle eindigt als het vereiste aantal handtekeningen is bereikt.
Timing
Zowel de controle van het verzoekschrift als het resultaat van de handtekeningen zijn noodzakelijke voorwaarden om te kunnen beslissen over de daadwerkelijke organisatie van de volksraadpleging. Rekening houden met de afronding van de controle van de handtekeningen, zal dit wellicht niet kunnen geagendeerd worden op de agenda van 22 mei (deze agenda moet immers op 12 mei gepubliceerd worden). Zoals het er nu uitziet, zal de gemeenteraad zich in juni (26/06) kunnen uitspreken over de toelaatbaarheid van het verzoek. Tijdens die gemeenteraad zal ook de datum van de volksraadpleging kunnen vastgelegd worden.
Brochure
Over de brochure voor de inwoners zegt het decreet het volgende:
‘Ten minste dertig dagen voor de dag van de volksraadpleging stelt de gemeente aan de inwoners een brochure ter beschikking waarin het onderwerp van de volksraadpleging op een objectieve manier wordt uiteengezet. De brochure bevat ook de gemotiveerde nota en de vraag of vragen waarover de inwoners zullen worden geraadpleegd.’ Wij zullen in de brochure de integrale gemotiveerde nota van de indieners opnemen, de vraag, de context van Vlaanderen m.b.t. fusies, de stappen die reeds zijn genomen in het fusietraject, objectieve cijfers en statistieken, en alle andere praktische info m.b.t. de volksraadpleging)
Financieel
"Alle uitgaven voor de volksraadpleging zijn ten laste van de stad. Dit in tegenstelling tot verkiezingen, waar Vlaanderen of de Federale overheid de kosten betalen. De totale kostprijs: wordt geraamd op 100.000 euro".