Tongeren vandaag

Nieuws

Herinhuldiging Heilig Paterke

Vanavond is op de Veemarkt het borstbeeld van het Heilig Paterke heringehuldigd. Het monument heeft, na 8 jaar ijveren, zijn vertrouwde stek teruggekregen. Dankzij het lobbywerk van het ‘Kroningscomité Maastrichterstraat’ o.l.v. Ria, Kathleen en Heidi.
Paul Groffi schetste de historiek, hij was indertijd voorzitter van de VHM toen het beeld op 14/12/1984 hier werd geplaatst n.a.v. ‘Tongeren 2000’. Dat gebeurde mede dankzij wijlen Willy Broux en Antoine Verjans die sinds de Kroning van 1960 voor het geboortehuisje van het Paterke zorgden. ”Het beeld werd 32 jaar geleden geplaatst. De inhuldiging gebeurde met een stoet o.l.v.  de harmonie van Piringen, in aanwezigheid van burgemeester Ferir, schepen Proost en de gardiaan van Hasselt. We waren gehuld in een blauwe vest, grijze broek en blauw hemd (zoals Paul nu ook). In 1985 werd het bronzen hoofd gestolen. Guyke Willems hield er een beenbreuk aan over toen hij op de arduinen sokkel was gekropen. Enkele maanden later werd er dit exemplaar in polyester geïnstalleerd. In 2007 werd de Veemarkt heringericht. Plots was er geen plaats meer voor ons Paterke, want hij zou het nieuwe plein ‘ontsieren’. Luc Daniëls heeft toen de gedenkplaat van het stort kunnen redden. In 2008 werd het monument verbannen naar een hoekje naast een terraswand. Dankzij aannemer Schoofs staat hij vandaag eindelijk terug waar hij hoort: tegenover zijn geboortehuis”, glunderde Paul Groffi.
Deken Rik Palmans mocht ook een woordje placeren: “Het Paterke stond zo zielig in de hoek, vlak voor de ‘Zeeman’. Hij heeft nooit de zee gezien. In 2003 is hij zalig verklaard. Nu wordt het tijd dat hij heilig wordt verklaard. Dan zorg ik dat hij een groot bronzen standbeeld krijgt”.
Georges Willemaers mocht afsluiten (in ’t Teungers): “We hebben al meerdere Tongerse missionarissen naar Hasselt gestuurd: bisschop Heusschen, gouverneur Roppe,  bisschop Hoogmartens en deken Ali Cornelissen.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame