Tongeren vandaag

Nieuws

Heropening stadhuis

Vanavond wordt het stadhuis heropend. De restauratie heeft meer dan 10 jaar geduurd. 

De genodigden werden op de pui onthaald door twee historische figuren

Marleen Haerden zorgde voor de verwelkoming en de inleiding van de sprekers: "Het stadhuis heeft lange tijd in de steigers gestaan. Er is hard gewerkt, zelfs nog tot enkele uren geleden"

Burgemeester Patrick Dewael schetste eerst de geschiedenis van Atuatuca Tungrorum. "Dit pand heeft een rijke geschiedenis. Hier vonden taferelen van uitzinnige vreugde plaats. Hier werden momenten van bittere ellende gedeeld. Sporen hiervan zijn nog duidelijk te zien. plaats Vandaag is het gebouw opnieuw in ere hersteld. Het voldoet aan alle hedendaagse vereisten inzake comfort, en energie. Tegelijkertijd werd de historische waarde ervan niet uit het oog verloren". 
Dewael refereerde ook even naar de fusie met Borgloon: "We zijn ervan overtuigd dat de inwoners van beide steden er wel bij zullen varen"

Hierna was het de beurt aan de architecten architect Michel Janssen: "In 2010 hebben wede wedstrijd gewonnen met ons concept met de integratie van een lift. Dertien jaar later zijn we trots en blij. Trots en blij met zulk bouwteam. Hier werd met meer dan 50 rasechte vakmannen  gewerkt. Het was een technische restauratie. Het stadhuis verkeerde in een heel slechte staat. We hebben nieuwe zaken toegevoegd, nieuwe lagen. Technische installatie met verwarming en ventilatie. een barvolume, een trap, sanitair, nieuwe zalen."
 "We wilden het stadhuis de uitstraling geven die het verdiende, de oorspronkelijke grandeur.

Het plafond van de feestzaal was ingestort. Er was houtrot en zwamaantasting. De stenen gewelven vertoonden barsten. Er waren barsten en scheuren in de gevels. Van de vloerbalken onder de feestzaal waren de koppen weggerot. Het gebouw stond bijna op instorten! Het buitenschrijnwerk was rot. De voordeur hebben we wel kunnen hergebruiken. De dorpels van de ramen waren gebarsten. 
Architect Chris Van Brussel gaf uitleg over de restauratie en de afwerking:
* Toegankelijkheid:
"we wilden het gebouw functioneel maken. De benedenverdieping was niet meer verbonden met de verdieping:. De lift was een moeilijke opgave. Die hebben we ingebouwd in de dikke muren van de achtergevel"; 
* Functionaliteit
"De inkomhal telt 4 zalen. Er was een gebrek aan berging, keuken en sanitair"
* Uitstraling
"Het was een evenwichtsoefening tussen herstellen van vroeger en hedendaagse. Het interieur was heel donker. Nu is 't heef fris. De buitengevels waren somber en grijs door de brede cementvoegen. We hebben terug een kaleilaag aangebracht. Hiervoor hebben we eerst verschillende stalen aangebracht, want door het zonlicht krijg je telkens een ander effect. 
Het wapenschild in het fronton werd in de jaren '70 afgekapt. Hierna werd het door cementering nagebootst. Wesley Meuris heeft er een hedendaags kunstwerk van gemaakt. 
Op het gelijkvloers werden alle muren gekaleid. Alle nieuwe ingrepen werden bekleed met staalplaten. De nieuwe trap en het sanitair gedeelte. 
Op de ereverdieping werd een salon ingericht. De trouwzaal werd van plaats gewisseld omwille van de lichtinval was het niet simpel om trouwfoto's te maken. 
De aanwezige kunstwerken zijn nu heel thematisch opgehangen. De eerste verdieping is gewijd aan het ontstaan van België. In de feestzaal hangen de portretten van 12 Romeinse keizers, op hout geschilderd in de 17e eeuw..
De vloer van de feestzaal is opgehoogd met één trap.

De trappen en binnendeuren werden terug geschilderd. Zo vormen ze één geheel. 

Na de toespraken was het tijd voor een dansje uit de 18e eeuw, uit de tijd van Verlichting, Mozart en de witte pruiken

Het salon op de ereverdieping waar gasten zullen ontvangen worden

Het kabinet van de burgemeester. De Luikse kast werd gerestaureerd

De commissiezaal (de vroegere trouwzaal)

De trouwzaal is van plaats verwisseld. Schepen Vanvinckenroye kwam al even oefenen, want zij zal het eerste huwelijk hier komen voltrekken. 

De keuken is ingericht op het gelijkvloers. De catering is toegewezen aan Carpe Diem

Ook de lantaarn die naast de klok aan de gevel hing, kreeg een restauratiebeurt. Woensdag wordt die teruggeplaatst. Aan de linkerzijde wordt de verdwenen lantaarn in september vervangen door een kunstwerk van Wesley Meuris. Het wordt een symbolische geboortelamp die bij elke geboorte in Tongeren zal worden ontstoken. 

Zoeken
Sponsors
    RadioBOO
Het weer
Reclame