Tongeren vandaag

Nieuws

Het Fruitspoor

Deze middag werd 'Het Fruitspoor' voorgesteld aan de dienst Toerisme.  Dit fiets-, kijk- en luisterevent kadert in het cultuurfestival MoMeNT. Het is een driejarig traject. 


Het Fruitspoor is de oude 'spoorlijn 23' tussen Drieslinter (bij Tienen), via Zoutleeuw, Sint-Truiden naar Borgloon en Tongeren. Deze was oorspronkelijk 33,4 km lang. Er werd Haspengouws fruit vervoerd naar de stroopfabrieken in Borgloon: Meeckers-Poncelet, Wijnants-Groenendaels en Charles Wijnants et Soeur. Ook suikerbieten naar het suikerfabriek van Tienen.

Voor MoMeNT heeft Geert Versnick  7 personen geïnterviewd die hun verhaal vertelden over de fruitstreek en de spoorlijn. Die verhalen kan je onderweg beluisteren via een app of een QR-code. 
Luc Daelemans (fotograaf HBvL) portretteerde de 7 geïnterviewden, ze houden allemaal dezelfde oude locomotief vast met witte handschoenen. Hun foto(s staan opgesteld langs het parcours. Met hout van oude peloxen is er een rustbank gemaakt. 

Je kan vertrekken van aan de dienst Toerisme in Tongeren, of aan de Stroopfabriek in Borgloon. De deelname is gratis. Het parcours is 14 km lang.

Intendant Barbara Wyckmans: "Via MoMeNT willen we verbindingen leggen. Hier verbinden we 2 steden en het verleden met het heden".

Geert Versnick is de postcastmaker: "Ik heb 7 personen ontmoet met boeiende getuigenissen. Allemaal tachtigers of negentigers". 
- Christine Poismans uit Tongeren (aan Toerisme Tongeren) werd 60 jaar geleden verkozen tot eerste 'Fruitprinses van de Tongerse Fruitveiling. Ze is op een praalwagen door de stad gereden. 

- Hubert Machiels uit Tongeren (in Pliniuspark, tegenover kasteel van Betho, Mulkerstraat) is de man van Christine. Hij vertelt over de Bethoman

- Simon Gronowsky uit Brussel (aan akker Dodemansstraat in Piringen): Hij werd als 11-jarige Joodse jongen in een beestenwagon gedeporteerd vanuit Mechelen naar Auschwitz. Zijn moeder duwde hem op spoorlijn 23 uit de trein en zo kon hij ontsnappen.  
- Liliane Billen uit Jesseren (aan stationsplein in Jesseren): zij is de achterkleindochter van de vroegere 'chef de travaux. Ze ging op de brug over de spporlijn staan om de 'doemp ' van de locomotief te ruiken en ze legde haar oor op de rails om de trein horen aan te komen. 
- Nico Dieu uit Kerniel (aan Millenniumbos Fruitspoor in Kerniel): hij maakte van een oud gemeentestort een waterparadijs
- Zuster Gracia uit Colen (aan klooster Colen Fruitspoor): zij verbleef 62 jaar lang in het klooster Colen en was er de laatste zuster
- Harry Dessart uit Borgloon (aan Stroopfabriek in Borgloon): hij was de laatste arbeider in de stroopfabriek van Borgloon
Geert is nog op zoek naar  een mooi, ontroerend, verbazend, straf, grappig... verhaal over een plek langs deze route

Fotograaf Luc Daelemans

Burgemeester Patrick Dewael: "Het Fruitspoor verbindt mensen met mekaar. Met de fusie proberen we  het verhaal van twee stadsbesturen te schrijven. Met twee kan je meer dan alleen. In het verleden waren we één en verenigd. Ik ga het Fruitspoor morgen verkennen. 

Eric Awouters, eerste schepen van Borgloon, mocht de burgemeester vervangen: "In het station van Jesseren is ooit een gerenommeerd Belgische schrijver geboren. Zijn hoogzwangere moeder zat in de trein op het Fruitspoor. We hebben dit event breed verspreid via onze brochure 'Uit in Borgloon'. 

Zoeken
Sponsors
    RadioBOO
Het weer
Reclame