In de zomerblog van het Stadsarchief kan je meer te weten komen over het gehucht Blaar
Voor het een gehucht van Tongeren werd in 1794 was Blaar een zelfstandige gemeente (net zoals trouwens Offelken, Mulken, maar ook De Beis en Vrijhern) binnen de stadsvrijheid Tongeren. Blaar is vooral gekend om haar beemden, de Blaarmolen en de kapel van Sint-Genoveva.
Vanaf 1853 vereerde men in Blaar een OLV-beeld dat op een staak stond. In 1873 liet de familie Corswarem-Vrancken hier een kapel bouwen en het beeld kreeg de naam ‘hulp der Christenen’. Later kreeg de kapel ook een relikwie van Sint-Genoveva, die samen met Onze-Lieve-Vrouw wordt aanroepen tegen de kinderziekte ‘langdurige koorts’ of ‘fièvre lente’. Vandaar dat de kapel van Blaar ook wel ‘Sint-Fiffeleen’ genoemd wordt. De kapel lokte vooral bezoekers uit Wallonië. Opvallend waren de vele kinderkleren die werden achtergelaten van de kinderen voor wie men om genezing vroeg.
Zowel in 1953 als in 1973 vond er een groots feest plaats, in 1953 voor het 100-jarig bestaan van het beeld, in 1973 voor het 100- jarig bestaan van de kapel. In 1953 viel deze viering samen met de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten, wat voor extra luister zorgde.
Meer te weten komen? Binnenkort opent het bezoekerscentrum van De Kevie. Daarop aansluitend is er een publicatie in voorbereiding over dit bijzondere gebied aan en rond de Jeker. Tot enkele jaren geleden vond er op 15 augustus ook een kinderzegening plaats aan de kapel van Blaar, een traditie die hopelijk niet verloren gaat?
Heeft u nog een weetje of een verhaal over Blaar, laat het ons zeker weten voor de zomerblog van 2025! stadsarchief@stadtongeren.be