Vanavond gaf kunsthistoricus Jeroen Reyniers uit Antwerpen een interessante lezing over het reliekschrijn van 's Herenelderen. Hij is verbonden aan het K.I.K. en wijdde zijn masterproef aan het reliekschrijn van de heilige Odilia dat in Borgloon bewaard wordt.
In 2017 was hij aanwezig op een geleid bezoek in de kerk van 's Herenelderen en raakte hij gefascineerd door het reliekschrijn.
Het is een bijzondere houten kist, beschilderd en eeuwenlang gebruikt om de beenderen van een heilige in te bewaren. Het is uniek erfgoed uit de 15e eeuw, dus zo’n 500 jaar oud.
Jeroen Reyniers heeft het voorbije jaar het reliekschrijn aan een wetenschappelijke studie onderworpen: het is 31 cm lang, 16 cm breed en 30 cm hoog
In België zijn vandaag nog slechts 15 beschilderde reliekschrijnen, waarvan 8 in Zuid-Limburg!: Tongeren, 's Herenelderen, Borgloon, Rekem en Sint-Truiden
Dit in 's Herenelderen vertoont aan de voorzijde een afbeelding van de heilige Johannes de Doper, gehuld in kamelenhuid. Hij lijkt naar een persoon, gehuld in kledij uit de 15e eeuw. Er staat ook een onbekend wapenschild op
Op de linkerzijde staat de heilige Jorenemus afgebeeld: deze kardinaal is gekend voor zijn vertaling van de bijbel naar het Latijn. Hij is de patroonheilige van de leraars, vertalers en theologen
Op de rechterzijde staan de heilige Catharina (met het rad) en de heilige Agnes (met een lammetje).
Het schrijn is leeg. Aan de achterzijde bevindt zich een glasplaat.
Het deksel was oorspronkelijk versierd met kantelen maar die werden tussen 1967 en 1985 verwijderd. Ze zijn wel nog gedeeltelijk bewaard.
in 2016 werd het schrijn gerestaureerd en kwamen de dakpannen van onder lagen verf tevoorschijn
Tijdens zijn onderzoek deed Jeroen een opmerkelijke ontdekking in Duitsland: zowel in Nurenberg als in Frankfurt staat een bijna identiek exemplaar in een museum.
Jeroen heeft geen link kunnen vinden hoe het schrijn in 's Herenelderen is terechtgekomen. In de 19e eeuw zou graaf Clemens het gekocht hebben in een kerk in Koblenz?
Naar aanleiding van Open Monumentendag 2021werd het schrijn toeristisch ontsloten met een audiofragment en een publicatie (folder).
Op 10 februari (van 14u tot 17u) geeft Jeroen een rondleiding in de kerk van 's Herenelderen