Vanavond heeft het Vermeylenfonds in cc De Velinx een hommage gebracht aan barones Michèle Coninsx.
Het is intussen al de 19e 'Markante Tongenaar'.
De presentatie was in handen van Linde Reggers
Het harmonieorkest De Volksgalm uit ZZB zorgde voor de muzikale omlijsting. Volgend jaar bestaan ze 100 jaar! Ze brachten 11 nummers, gekozen door de barones en er volgde nog een bisnummer op vraag van het enthousiaste publiek
Dirigent Frenk Rouschop
De laureate overliep zelf haar carrière: "Het is heel fijn om erkend te worden. Ik zal even terugblikken op scharniermomenten en mijlpalen. De mens staat altijd centraal. Ik ben geboren in een warm nest in Tongeren, na mijn broer Philippe en zus Marjan. Pa was een wiskundige, streng en rechtvaardig. Ma leefde voor haar drie kinderen. Broer en zus zijn absolute toppers! Broer als gepassioneerd huisarts en zus als EU-ambassadeur. Ik wilde absoluut magistraat worden, want daarin staat de mens centraal. Ik heb eerst bij het Parket in Brussel gewerkt. Ik nam het op tegen het onrecht aan piloten en anti terreur. Ik heb 9 jaar cursussen gegeven. Tijdens het proces tegen 13 Islamitische terroristen in 1995 werd ik bedreigd. Er was toen nog geen wetgeving rond terrorisme, maar er is iets mee gebeurd. In 2001 werd ik voorzitter van een groep tegen wapenhandel en mensensmokkel. De gebeurtenissen van 9/11 hebben alles in een stroomversnelling gebracht. Ik heb 15 jaar in Den Haag gewerkt met 500 juristen. Eerst als vicevoorzitter en nadien als voorzitter in de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit voor 28 EU-landen. Door de aanslagen in Brussel (2013-2017) heb ik veel kennis opgedaan. In november 2017 ben ik naar New York verhuisd, met twee valiezen om het antiterreur comité te leide als technisch expert van de Veiligheidsraad. Tijdens de corona werden de vergaderingen online verdergezet. Toen was het eenzaam aan de top, gelukkig belde mijn broer me iedere dag. Ik werd waarnemend procureur bij het Parket voor Verkeersveiligheid. Dit raakt de mens van kortbij. Tegen 2050 willen ze uitkomen op 0 doden en 0 gewonden in het verkeer. Hiervoor moeten we iedereen sensibiliseren en responsabiliseren. Ik geloof in een land dat respect heeft voor verkeersveiligheid. België is een prachtig land".
Professor Willem Debeuckelaere, nationaal voorzitter van het Vermeylenfonds: "Jij bent een markante Tongenaar en een markante juriste, een buitenbeentje in de wereld van justitie en politie., gebrand aan wetgeving. Jij hebt platgetreden paden vrij snel verlaten. Jij bent één van de eerste nationale magistraten, gespecialiseerd in drugstrafiek, mensenhandel en terrorisme. Je was hoofd van de cel Terreurbestrijding. Jij was magistraat en diplomaat, de rechterhand van de Secretaris-generaal. Ondertussen ben je nationaal Procureur van de Verkeersveiligheid. Je slaagt erin telkens weer een nieuwe functie uit te bouwen, steeds met een eigen visie en mening met de mens voorop. Wat een parchtige carrière als bruggenbouwer en architect".
Broer Phlippe Conisx: "Dag zus Mich. We zaten samen in Gent. Jij aan de facultateit Rechten en daarna trok je naar de V.U.B. om Rechten en Criminologie te studeren. Je verbleef 16 jaar in Den Haag en 4 jaar in New York, maar onze band bleef sterk. We voerden lange gesprekken over de oceaan. Jij hebt een grote passie voor kunst en je bezit een mooie collectie. Ik ben trots op mijn zus voor haar openheid en vriendelijkheid. Tongeren blijft diep in jouw hart. Jouw levensreis is inspiratie voor ons allemaal, een bron voor trots en inspiratie".
Erwin Wagemans deed beroep op de vorige markante Tongenaar, professor Patrick Lambrix, om de Cultuurprijs te overhandigen: "Mensen vragen me vaak waar ik telkens weer een markante Tongenaar vind. Tongenaren zijn niet fier genoeg. We kiezen voor iemand die dingen doet die ver boven ons petje uitsteken. We hebben in onze stad pareltjes rondlopen", vertelde Erwin.
Schepen Johnny Vrancken overhandigde een 'Mijlpaal' van de Stad: "U spreekt over fierheid en passie. Wij zijn u erkentelijk voor uw baanbrekend werk. U zijt een Tongerse wereldburger".
De laureaat kreeg ook een kunstwerk gemaakt door dhr Boy die het spreekgestoelte versierde met o.a. pompoenen