Tongeren vandaag

Nieuws

In de ban van de Merovingers

In het GRM is vanavond de expo 'In de ban van de Merovingers' geopend, een samenwerking met een zestigtal cursisten 'Beeldende Kunst' van de Pentagoon Academie. 

Wat gebeurt er wanneer kunstzinnige geesten zich laten inspireren door eeuwenoude Merovingische objecten? Dat is de hamvraag van een participatief project van de Tongerse kunstacademie Pentagoon Academie Beeld en het Gallo-Romeins Museum. 

Participatief?
Onze collectie behoort toe aan de gemeenschap. Daarom stellen we ze graag ter beschikking van publieke projecten waarvan het resultaat door iedereen te bekijken is. Het project verloopt bovendien in cocreatie. Dit betekent dat de verschillende partners beslissingen in samenspraak maken. Van de keuze van het thema tot de finale expositie.

Inspiratiebron
Het Gallo-Romeins Museum heeft een ruime Merovingische collectie. Met archeologische topstukken die vandaag geen deel uitmaken van de permanente tentoonstelling. Zeven van deze eeuwenoude gebruiksvoorwerpen worden nu inspiratiebronnen voor hedendaagse kunstcreaties. Dit creatieve kader hebben het museum, de academie en een externe curator in overleg gekozen.

Vrij creatief proces
De deelnemers zijn volwassen cursisten uit de ateliers van Pentagoon Academie Beeld. Vanuit hun verbeelding creëren ze een werk met een duidelijke link naar een of meer van de zeven Merovingische focusobjecten. Ze krijgen hierbij totale creatieve vrijheid. Ze werken grafisch, plastisch, picturaal, digitaal, experimenteel of in een creatieve mix van diverse kunstvormen.

Expositie
In het GRM presenteren alle partijen de kunstwerken in een sfeervolle expositie. Die toont ook de originele focusobjecten. De expo is voor iedereen gratis te bezichtigen. Een unieke kans om de Merovingische collectie in de spotlights te plaatsen. En aan te tonen dat ‘alles wat volgt, altijd in verband staat met wat eraan voorafging’. Zeker ook in de kunst.

Updates
Op 4 oktober verzamelden een zeventigtal cursisten en docenten van Pentagoon Academie Beeld in het Gallo-Romeins Museum. De collectieregistrator van het museum gaf een infosessie over de Merovingische periode. De cursisten maakten kennis met de zeven focusobjecten die als inspiratie dienen voor het kunstproject. Ze mochten de Merovingische vondsten van dichtbij bekijken en zelfs vastnemen. Op 8 november schreven 63 cursisten zich definitief in voor het traject.

Op 26 en 27 januari brachten we een bezoek aan de ateliers van de kunstacademie. De curator en medewerkers van het museum gingen in gesprek met de cursisten. Zij vertelden over hun creatief proces. Ze toonden ook de vorderingen van hun Merovingisch geïnspireerd kunstwerk. Hoe ervaren de deelnemers dit traject? Wat vinden ze moeilijk of juist heel fijn?

D expo is gratis te bezichtigen tot 27 augustus

Cultuurschepen An Christiaens mocht de expo openen met een onthulling: "Cultuur is de allerleukste bevoegdheid als schepen, zeker in Tongeren, Hier gebeurt zoveel!. Dit jaar heeft het GRM al 30.000 bezoekers gelokt. Voor deze expo hebben twee instellingen mekaar gevonden. Ze hebben intensief samengewerkt. Dat is de basis van co-creatie. Ze kregen de vrijheid om met de Merovingische collectie aan de slag te gaan o.l.v. scenograaf Marc Milissen". 

De 7 Merovingische objecten uit de collectie zijn; een zwaard, een riem, een aansteker, een mantelspeld, een beker in glas, kralen en een pot


"De hoofdtaak van een museum is objecten verzamelen, bewaren en tentoonstellen. Maar participatie is ook een functie. De cursisten hebben de objecten mogen aanraken in het depot. Ze hebben er hun eigen ding mee gedaan. Met zulke initiatieven bereiken mensen die misschien anders nooit in een museum komen", wist de directeur. 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame