Op donderdag 1 december herdenken het Stadsarchief en het Koninklijk Geschied- en Oudheidkundig Genootschap Henry Baillien.
Hij was Tongerens bekendste historicus. Bijna vier decennia lang was hij stadsarchivaris en hij mag beschouwd worden als de grondlegger van de (moderne) Tongerse geschiedschrijving.
Hij was een veelzijdig en graag gezien figuur die ook buiten de stads- en landsgrenzen bekend was.
De viering focust niet alleen op Henry Baillien maar vooral op zijn onderzoek. De studie van het schilderij ‘de Brand van Tongeren’ en de gevolgen van de Frans-Hollandse Oorlog waren één van zijn geliefde onderwerpen.
Volgende lezingen worden gegeven:
Peter Schulpen
In augustus 1677 werd Tongeren nagenoeg volledig vernietigd. Een identieke ramp speelde zich af in Sittard. Ook die stad werd op quasi hetzelfde moment door de Fransen in brand gestoken.
Rombout Nijssen
Het militair archief van Vincennes in Frankrijk herbergt een (ongekende) schat aan kaarten en archieven over Tongeren en de regio. Een onderzoek van de rijksarchivaris brengt hier zicht op.
Wim Dijkman
Een nieuwe dimensie voor het grootste massagraf van paarden dat onlangs tussen Neerharen en Borgharen gevonden werd: het beleg van Maastricht in 1673 waarbij de Zonnekoning persoonlijk aanwezig was.
Dit ‘In Memoriam’ vindt plaats op donderdag 1 december om 19u in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum. Na de studieavond wordt een drankje aangeboden.
Toegang is gratis, maar inschrijven is nodig, vóór 27/11, via 012/80.00.92 of info@klgog.be.