De voorbije jaren werden er aanzienlijke inspanningen geleverd om de bibliotheek aantrekkelijker te maken:de infrastructuur werd aangepakt en kreeg een gezellige, eigentijdse uitstraling (inrichting leescafé, opfrissing etage, enz.), de bibliotheekwerking werd geprofessionaliseerd (een nieuw geautomatiseerd uitleensysteem werd geïnstalleerd, een verruiming van de openingsuren werd ingevoerd, enz.), er wordt gewerkt aan een kwalitatieve collectie (een professioneel aankoopbeleid werd opgezet en tegelijkertijd werd een gedegen afvoerbeleid ingevoerd), en tenslotte is er – veel meer dan vroeger – aandacht voor een gedegen publiekswerking (ontbijtlezingen, voorleesuurtjes, samenwerkingsverbanden met lokale partners, enz.).
“Dat onze inspanningen lonen zien we nu weerspiegeld in onze bezoekerscijfers die stegen van 89.000 in 2011 naar 104.657 bezoekers in 2015", weet cultuurschepen Guy Schiepers.Maar ook de uitleencijfers en het aantal leners gaan, na enkele jaren van terugval, opnieuw vooruit. "Goede cijfers betekent echter geenszins dat we nu op onze lauweren gaan rusten. Er ligt nog voldoende werk op de plank: in 2016 beogen we bv. de inrichting van een TAALPLEIN; d.i. een ‘plein’ waar alle materialen verzameld staan die mensen nodig hebben om Nederlands te leren. Want ook hier is meer en meer vraag naar! Dit past trouwens perfect in onze visie waarbij we de bibliotheek – naast zijn huidige functie – ook steeds meer uitbouwen als een ruimte waar mensen mekaar ontmoeten.”
Dat er niet stilgezeten wordt bewijst alvast de planning voor de komende weken: de bibliotheek verwelkomt meer dan 700 schoolkinderen in het kader van de Jeugdboekenweek, en er liggen ook 2 lezingen in het verschiet. Zo is er op zondag 13 maart de ontbijtlezing van Marc Vandenbon 'Innemend Italië' en op woensdagavond 16 maart kan je komen luisteren naar Monica Vanleke die iets vertelt over haar boek 'Pelgrimstocht op hoge hakken', een samenwerking van de bib met Femma-Nerem en Markant.