De Jagersverenigingen hebben 24.000 bomen en struiken aangekocht om die ze zelf gaan planten in Vlaanderen.
16.000 stuks zijn bestemd voor Limburg, waarvan 5.000 voor Tongeren.
Een tiental leden van de Limburgse Jagersvereniging is vandaag aan de slag. Ze planten de inheemse boomsoorten langs het wandelpad dat start aan de Jekerhippodroom en eindigt in Koninksem (Oude Kerkstraat).
De planters kregen zelfs hulp van burgemeester Dewael
Vandaag starten de Limburgse Jagersvereniging samen met de Tongerse Wildbeheerseenheden met de aanplant van 16.000 bomen en struiken in Tongeren. 6.000 plantjes zijn gereserveerd om te planten als hagen/heggen op de grens van het particulier eigendom tussen de Oude Kerkstraat (Koninksem) en de Hippodroom.
Patrick Dewael, Burgemeester: “We zijn verheugd te vernemen dat de Limburgse Jagersvereniging en de Tongerse Wildbeheerseenheden kiezen voor inheemse soorten, zoals de zwarte els, winter- en zomereik, beuk, mei- en sleedoorn, gele en rode kornoelje, en nog veel andere soorten. Streekeigen planten en bomen zijn uitstekend voor de biodiversiteit en perfect aangepast aan de bodem en het klimaat van de streek. Omdat deze planten beter aarden in de bodem, kan men er ook jarenlang zorgeloos van genieten. Ze groeien sneller en zijn minder vatbaar voor ziekten dan uitheemse soorten. Ze hebben immers positieve functies op het vlak van klimaat, biodiversiteit en gezondheid.”
“Met deze actie hopen we vooral om de lokale biotoopverbetering in de hand te werken, zowel wat flora als fauna betreft. 5 jaar geleden begon de Wildbeheerseenheid Patrijzenkuilen met dergelijke aanplantingen. Ze gingen hiervoor ten rade bij het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren over geschikte soorten. Voor deze aanplant kozen we voor 19 verschillende soorten die geschikt zijn om op deze bodem te planten en die een meerwaarde hebben voor de vogels en bijen: gele en rode kornoelje, kardinaalsmuts, lijsterbes, sporkehout, sneeuwbes, gelderse roos,…”, besluiten Isice Jacobs en Georges Alofs van de WBE Patrijzenkuilen.