Tongeren vandaag

Nieuws

Jean-Pierre Jans herdenkt de Bevrijding

Wie langs de Leopoldwal passeert t.h.v. de ingang naar Shopping Julianus en even omhoog kijkt, ziet hoe Jean-Pierre Jans '75 jaar Bevrijding' herdenkt. Het balkon van zijn appartement op de eerste verdieping hangt vol met vlaggen (Amerikaanse,Belgische, Britse) en documenten.
Jean-Pierre (83) is afkomstig uit Mopertingen. Hij was 8 jaar toen de Amerikaanse troepen België kwamen bevrijden: "We woonden in het eerste huis van Mopertingen, langs de grote weg. De eerste Verkenners kwamen vanuit Bilzen. We zaten in de weide toen we hoorden schieten. Pa zei: 'Hier is iets loos'. Hij is gaan kijken en zag de Amerikaanse legervoertuigen", vertelt Jean-Pierre gepassioneerd. "De Bevrijding was één groot feest, na jaren van schuilen in de kelder en onder de weg, in een beek voor de luchtgevechten. In de buurt stond een zoeklicht van de Duitsers. Telkens er een vliegtuig overkwam, begonnen we te bidden voor de piloten. De Amerikanen hadden chocolade, kauwgom, nescafé, corned beef, melk in blik en sigaretten bij".
Het gezin Jans bestond uit 9 personen: de ouders, grootmoeder en 6 kinderen. "In maart 1944 is de Gestapo thuis binnengevallen. Pa had twee nichten in huis gehaald, zogezegd als hulp want anders werden ze in Duitsland tewerkgesteld. Op 1 maart hield de Gestapo een razzia in Mopertingen. Een nonk werd in het café gegijzeld. Er werd op de deur gebonkt. We werden in de keuken gedreven. heel het huis werd doorzocht op zoek naar wapens. Ze dachten dat onze nichten lid van de Weerstand waren. Ze werden opgepakt en afgevoerd naar Hasselt waar ze een maand lang werden vastgehouden. Ze waren familie van de verzetsmannen, maar ze hebben nooit iets verklapt".
Na de Bevrijding volgde de Repressie: "Op een zondag trok een vreemde groep mannen door Mopertingen. We hoorden geroep en getier. Van sommige huizen werden de ruiten ingegooid en de inboedel op straat gekieperd. Pa is gaan kijken. Hij heeft de Witte Brigade opgetrommeld om die bende te verdrijven".

Jean-Pierre heeft geen trauma overgehouden aan hetgeen hij heeft meegemaakt: De voorbije 30 jaar heeft hij herdenkingsplechtigheden geleid in Mopertingen en Vroenhoven: "Het is heel belangrijk dat deze geschiedenis wordt doorgegeven aan de volgende generatie".

Hij laat de vlaggen en documenten een week op zijn balkon hangen . Als we toen niet bevrijd waren, was er nu geen kermis. Dit hebben we te danken aan allen die indertijd hun leven voor ons gelaten hebben ", besluit Jean-Pierre.




Zoeken
Sponsors
    RadioBOO
Het weer
Reclame