Tongeren vandaag

Nieuws

Josy Deckers schrijft zijn 8ste wielerboek

Met ‘Gidon van Glorie’ is Josy Deckers (67) al aan zijn achtste publicatie toe over Tongerse wielerlegendes.
Met dit boek wil Josy de verhalen, herinneringen en triomfen van deze acht Tongerse naoorlogse wielrenners in ere houden: Marcel Vermeiren, Jean Vliegen, Gerard Deborre, Jozef Pansar, Jacques Schoubben, Raymond Vrancken, Roger Vandersmissen en Frans Schoubben. Om aan informatie te geraken raadpleegde Josy het krantenarchief van HBvL en Het Volk. Hij ging ook langs bij de familie van de Tongerse wielerlegendes.

Josy verzamelt al sinds 1965 allerlei spullen over wielrenners: “Mijn eerste prentjes haalde ik uit de kauwgomverpakking. Eind jaren ’70 ging ik mee met de Safir-renners om hen tijdens de koers eten en drank aan te reiken. Ik mocht zelfs mee in de volgwagen”. Josy ging met de renners mee voetballen en dat als enige niet-renner. Zo heeft hij ooit met Herman Vanspringel minivoetbal gespeeld! De hobbykamer van Josy is een heus wielermuseum: “Ik bezit de WK-trui van Felice Gimondi en mijn oudste wielershirt is dat van Dieudonné Smets uit 1926”. Ik heb ook een valhelm van Roger Vandersmissen uit de jaren ’50. Van Tony Houbrechts heb ik 350 foto’s. Ik schrijf de Tongerse wielergeschiedenis voor de komende generaties, want anders gaat die verloren. Een liefdesroman schrijven lukt me toch niet. Als ik er niet meer ben, verhuist mijn verzameling naar het Stadsarchief”, weet Josy.

Het eerste wielerboek (Groot-Tongeren, een eeuw wielrennen) van Josy verscheen in 1997. In 2008 werd hij getroffen door een infarct en moest hij opnieuw leren schrijven. In 2015 verschenen de 4 delen: 'Historie der Tongerse wielergoden' . In 2021 kwam het boek over Victor Lenaers en in 2023 over Ivo Molenaers.

Josy is voorlopig nog niet uitgeschreven: Volgend jaar in juli verschijnt in Aalst een boek over de Safir-renners van 1978 tot 1986. Daar zaten ook drie Tongenaren tussen Ludo Frijns., Maurice Petry en Tony Houbrechts. En over twee jaar volgt deel 2 van ‘Gidon van Glorie’. “Dan ben ik uitgeschreven! Alhoewel, aan een boek over Waalse renners wil ik wel meehelpen en over die van Borgloon, daar waren er maar een paar actief, dus dat zal maar een dun boekje worden”, lacht Josy.

Het boek ‘Gidon van Glorie’ telt 180 pagina’s en honderden foto’s. Het is een uitgave van het Stadsarchief. Ruth en Veerle zorgden voor de lay-out.
Tot 12 mei
kan je voorinschrijven aan 30 euro (BE67 4538 2141 5187 vzw KLGOG met vermelding ‘Gidon van Glorie’.
Achteraf is het boek te verkrijgen in het Stadsarchief en de Tongerse boekhandels aan 45 euro.

Het boek wordt op 6 juni om 19u voorgesteld in de feestzaal van het stadhuis.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame