"Dit jaar is alles anders, en het wordt er blijkbaar nog niet meteen beter op.
Dat geldt ook voor onze jaarlijkse Junior Journalistwedstrijd. Wij hadden gehoopt om de prijsuitreiking te koppelen aan een geleid bezoek aan de tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’, maar helaas: de winnaars hebben het moeten stellen met een applausje van de eigen klasbubbel.
Het jaarthema ‘Schatten’ leverde inzendingen op van zeer goede kwaliteit. De laureaten worden uitgenodigd voor een nationale finale (virtueel) maar we hebben ook aandacht voor de tweede en derde gerangschikte.
Uniek voor onze afdeling is de prijs voor het beste werk van anderstalige leerlingen. Wij beschouwen deze wedstrijd als een kans om met hun talenkennis van het Nederlands uit te pakken", weet Patrick Vyvey, voorzitter Davidsfonds Tongeren.
Jaarthema ‘Schatten’.
De Davidsfonds Junior Journalistwedstrijd gaf dit jaar als opdracht het thema ‘schatten’ mee.
Een veelzijdig onderwerp, dat heel sterk tot de verbeelding sprak van de jeugdige deelnemers. Zij mochten schrijven over kostbare schatten, over uitzonderlijke vondsten uit een ver of recent verleden, over personen die hun bewondering verdienen of hun erg dierbaar zijn.
De leerkrachten in de deelnemende scholen gaven de opdracht met enthousiasme door. Na hun eerste selectie op school, kreeg onze afdeling heel wat inzendingen van goede kwaliteit binnen.
De verhalen die de jongste deelnemers uit het vijfde en zesde leerjaar en uit de eerste graad middelbaar fantaseerden gingen over schattenjachten door piraten, musketiers, ruimtereizigers, toevallige vondsten op straat, magische voorwerpen, geliefden enz.
In de interviews, die door leerlingen uit de tweede graad middelbaar werden geschreven, kwamen schatten in musea, bij verzamelaars, zelfs uit het Limburgse mijnverleden aan bod.
En in de opiniestukken, het serieuze werk van de derde graad middelbaar, werden bespiegelingen behandeld over onder meer de waarde van foto’s, oude voorwerpen of ethische keuzes.
De juryleden hadden er veel boeiend leeswerk aan, maar ook de moeilijke taak om een rangschikking op te stellen van inzendingen die aan elkaar gewaagd waren..
De jury besloot tot volgende rangschikking:
L.O.3° GRAAD - verhalen:
LAUREAAT: ARTHUR REPRIELS : ‘De rekenuitvinding die de paus versloeg’
2de prijs: Senne Lambrix: ‘De oude man’
3de prijs: Tijl Teuwis: ‘de wonderlijke teletijdmachine’.
M.O.1° GRAAD - verhalen:
LAUREAAT: THOMAS WOUTERS: ‘De schat van de drie musketiers’
2de prijs: Feijne Lankreijer: ‘De schat van Rome’
2de prijs: Lucia Lycops: ‘Van onschatbare waarde’
M.O. 2° GRAAD - interviews:
LAUREAAT: JONAS POELMANS:‘Schatten onder de grond’
2de prijs: Miloe Stes: ‘Stilaan stilstaan’
3de prijs: Roan Meers: ‘piraat Edward: het verhaal’
M.O. 3° GRAAD - opiniestukken:
LAUREAAT: DUNJA LYCOPS ‘Memento meminisse’
2de prijs: Maud Nelissen ‘Onze mooiste schatten: horen die echt thuis op ons bord?’
3de prijs: Emma Botta ‘Echte schatten worden langzaam vergeten’
Helaas moesten wij de voorziene prijsuitreiking annuleren, maar de winnaars verdienen toch in het zonnetje te staan. De leerkrachten brachten onze felicitaties over en huldigden de winnaars in hun eigen klasbubbel.
Onze afdeling beloonde hen alvast met leuke prijsboeken. Uniek is dat wij ook een aanmoedigingsprijs klaargelegd hebben voor leerlingen voor wie het Nederlands niet de moedertaal is. In deze categorie kregen wij de beste inzendingen van:
Parneet Kaur: ‘Het meisje Charli’ (verhaal)
Denis Ademi: ‘Bettina en haar schatten’ (interview)
Ward Schouterden ‘De gouden queeste’ (opiniestuk)
De werken van onze laureaten Arthur, Wouter, Jonas en Dunja werden inmiddels doorgestuurd naar de nationale jury, en wij hopen dat zij ook tijdens de nationale prijsuitreiking op 25 april een podiumplaats bemachtigen.
U kunt de spannende en knallende prijsuitreiking online volgen op zondag 25 april vanaf 11 uur, op de website van het Davidsfonds.
www.davidsfonds.been op www.juniorjournalist.be