Tongeren vandaag

Nieuws

Klimaatbomen als watermanagers in de stad

Deze week plant de stad Tongeren 15 klimaatbomen op diverse begraafplaatsen en langs de Rode Kruislaan in de omgeving van de Romeinse muur (op de site van het voormalige Romeins park).  Deze aanplanting kadert in het project ‘Ruimte voor bomen’ van het Centrum Duurzaam Groen.

Patrick Dewael, burgemeester: “De strijd tegen de klimaatverandering staat op elk bestuursniveau hoog op de agenda. In 2017 ondertekenden we het charter ‘ Ruimte voor bomen’ van het Centrum Duurzaam Groen. Dat was de aanzet voor meerdere projecten en plantacties in onze stad. Eind november 2017 werd de eerste klimaatboom geplant op het Sint-Jozefsplein.

Patrick Jans, schepen van Milieu: “Het klimaat en de strijd tegen de opwarming is een zaak van iedereen. Afgelopen zomer zijn we allemaal getuige geweest van de  gevolgen: aanhoudende warmte, hevige stortbuien, extreme droogte,… De stad levert onder meer door het planten van klimaatbomen inspanningen voor het klimaat. Bomen hebben heel wat voordelen. Ze nemen CO2 op, zuiveren de lucht en zorgen zo voor minder fijn stof. Ze zijn ook een bron van voedsel voor heel wat insecten. Maar een klimaatboom voert ook overtollig water  af en bufferthet regenwater op de plaats waar het valt. Bomen zorgen bovendien voor verkoeling.”
“In Tongeren hebben we gekozen voor de notenboom, veldesdoorn, Noorse esdoorn, gewone (haag)beuk, tamme kastanje, zomereik, wilde lijsterbes en winterlinde. Deze soorten hebben heel wat positieve functies op het vlak van klimaat, biodiversiteit en gezondheid, besluit schepen Jans.”

De klimaatbomen zijn geplant in samenwerking met het Centrum Duurzaam Groen en Limburg.net.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame