Tongeren vandaag

Nieuws

Lezing in het Gallo-Romeins Museum over de Via Appia: de oudste weg van Rome

Woensdag 17 januari zijn prof. dr. Stephan Mols en dr. Christel Veen (Radboud Universiteit Nijmegen) te gast in het Gallo-Romeins Museum. Ze brengen er een boeiende lezing over de Via Appia: de oudste weg van Rome.

 De Via Appia liep van Rome tot aan Brundisium (het huidige Brindisi) en was van enorm economisch belang voor de verplaatsing van personen en vervoer van goederen. Het project ‘Mapping the Via Appia’ brengt twee kilometer van de weg zo nauwkeurig mogelijk in kaart, ook met 3D-reconstructies. Het gaat om het traject tussen de hedendaagse Via di Erode Attico en de Via di Casal Rotondo in Rome. Langs het traject liggen heel wat grafmonumenten en archeologische sites. De sprekers hebben het eerst over de methodologie van het project en presenteren vervolgens de belangrijkste resultaten van de opgravingen. Aan het eind komen de plannen voor de komende jaren aan de orde.

Prof. dr. Stephan Mols is projectleider van ‘Mapping the Via Appia’ en bijzonder hoogleraar geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, met bijzondere aandacht voor de Romeinse ‘limes’ en de relatie tussen archeologie en publiek. Hij doet onderzoek naar de infrastructuur en de stenen monumenten van Romeins Nijmegen.

Dr. Christel Veen promoveerde in 2018 op een onderzoek naar rituelen met beeldjes in de westelijke provincies van het Romeinse rijk. Ze doceert aan de Radboud Universiteit Nijmegen archeologie, oude geschiedenis en mythologie. Ze is sinds 2011 opgravingsleidster bij het project Mapping the Via Appia.

Tijdstip: 17 januari om 19.30 u.
Locatie: het auditorium van het museum
Deelnameprijs: 3 euro
Volg je de lezing liever online? Vooraf inschrijven is verplicht. Registreer je via de website van het museum
. Na je betaling ontvang je per mail een link om deel te nemen.

De lezingencyclus ‘Spraakwater’ is een vaste waarde in het jaarprogramma van het Gallo-Romeins Museum. Elk jaar komen er heel wat boeiende thema’s uit de internationale archeologie en klassieke geschiedenis aan bod. Het is al het twintigste jaar dat het museum deze lezingenreeks organiseert. Een lezing gemist? Opnames van de voorbije lezingen zijn terug te vinden op de website van het museum.

Meer info: galloromeinsmuseum.be

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame